Momentul ales de Kim Jong Un pentru recordul rachetelor testate nu este întâmplător
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Într-una dintre cele mai negre perioade ale Coreei de Nord în care foametea face ravagii, Kim Jong Un testează frenetic rachete peste rachete. Cel mai recent test a fost a uneia dintre cele mai mari rachete balistice din ultimii aproape cinci ani, adăugându-se la cea mai mare serie de teste de când Kim Jong Un a preluat puterea, în timp ce își forțează arsenalul nuclear să revină pe agenda administrației Biden.

Coreea de Nord a lansat, duminică, o presupusă rachetă cu rază intermediară de acțiune pentru prima dată din 2017, potrivit evaluărilor inițiale din Japonia și Coreea de Sud. Racheta a atins o altitudine de până la 2.000 de kilometri și a avut o distanță de zbor de aproximativ 800 de kilometri, au declarat cei doi vecini. 

Racheta a zburat spre est timp de aproximativ 30 de minute și a aterizat în apele din afara zonei economice exclusive a Japoniei, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Hirokazu Matsuno, adăugând că oficialii "efectuează în prezent analize suplimentare". Coreea de Nord a lansat deja mai multe rachete balistice în această lună decât a făcut-o în tot anul 2021. 

Testul de duminică îi reamintește administrației Biden că arsenalul nuclear al lui Kim rămâne printre cele mai mari provocări de politică externă ale SUA, în ciuda deciziei fostului președinte Donald Trump de a organiza summituri față în față cu liderul nord-coreean. Deși Kim și-a luat un angajament vag în 2018 de a "lucra pentru denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene", el a continuat să avanseze în programul arsenalului nuclear. 

Analiștii spun că momentul ales de Kim Jong-Un pentru a intensifica efectuarea acestor teste nu este ales întâmplător, acesta profitând de situația tulbure provocată de pandemie, tensiunile legate de Ucraina și Rusia cât și cele dintre SUA și China, campania electorală din Coreea de Sud.

Tokyo denunță testarea unei noi rachete de către Coreea de Nord

Traiectoria de zbor a rachetei lansată duminică ar fi în concordanță cu o rachetă cu rază lungă de acțiune, pe care Phenianul nu a mai lansat-o din 2017, când Kim a impus un moratoriu asupra unor astfel de teste pentru a facilita discuțiile cu Trump. De obicei, Coreea de Nord nu comentează testele sale cu rachete decât la aproximativ o zi după ce a avut loc, când adesea publică imagini ale lansării pe care experții în armament le folosesc pentru a determina ce anume a fost lansat.

Hwasong-12 a fost testată ultima dată în 2017 și ar putea fi folosită pentru a lovi bazele militare americane din Guam. 

Comandamentul Indo-Pacific al SUA a declarat că se consultă cu Coreea de Sud și Japonia cu privire la acest test. "Statele Unite condamnă aceste acțiuni și solicită RPDC să se abțină de la alte acte destabilizatoare", a afirmat într-o declarație, referindu-se la Coreea de Nord după numele său oficial.

Citește mai departe pe DCBusiness

Articole similare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la europarlamentare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la...


Top citite
Rusia va transforma fosta uzină Toyota de lângă Sankt Petersburg într-un centru de producție de limuzine

Rusia va transforma fosta uzină Toyota de lângă Sankt Petersburg într-un centru de producție de limuzine

Captura Youtube

Ce este moartea? Dumitru Constantin Dulcan: Este o trecere într-o altă dimensiune/Am pentru asta N argumente

Captura Youtube

Pepe, atac subtil în noua lui melodie pentru fosta soție: Un cuib și o familie nu poți să faci cu o pasăre de noapte

Fotografie de la Victoria Emerson/Pexels

Norocul se îmbunătățește în săptămâna 6 - 12 mai pentru aceste 5 semne zodiacale chinezești

Sursa Foto: FreePik

Moscova ameninţă Londra cu represalii militare dacă Ucraina foloseşte armamentul britanic împotriva teritoriului rus

Tyla debutează fulminant la Met Gala 2024 într-o rochie sculptată din nisip


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Keith Richards nu mai ascultă muzică rock de zeci de ani

Keith Richards nu este un adept al rockului.

Shakira a vorbit despre filmul Barbie: Fiii mei l-au urât

Vedeta columbiană de muzică pop și mamă a doi băieți nu...

pixel