Coronavirus. Noile sub-variante Omicron se pot sustrage de la imunitatea generală
Autor: Echipa RadioDCNews
Data publicării:
Este un nou studiu elaborat de cercetătorii din Africa de Sud, acolo unde a și fost depistată tulpina Omicron, care, conform oamenilor de știință, a grăvit sfârșitul pandemiei.

Două noi sub-variante ale variantei Omicron a coronavirusului se pot sustrage anticorpilor generaţi în urma infectării anterioare suficient de bine pentru a declanşa un nou val, însă sunt mult mai puţin capabile să reziste în sângele persoanelor vaccinate împotriva COVID-19, au constatat oamenii de ştiinţă din Africa de Sud.

Cercetători de la mai multe instituţii au analizat sub-variantele BA.4 şi BA.5 ale Omicron, adăugate luna trecută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pe lista celor aflate sub monitorizare. În cadrul studiului, oamenii de ştiinţă au prelevat probe de sânge de la 39 de participanţi infectaţi cu Omicron anterior, când această variantă a apărut pentru prima dată, la sfârşitul anului trecut.

Cincisprezece participanţi erau vaccinaţi - opt cu vaccinul produs de Pfizer, şapte cu cel produs de Johnson & Johnson - în timp ce restul de 24 nu erau vaccinaţi."Lotul vaccinat a prezentat o capacitate de neutralizare de aproximativ 5 ori mai mare... şi ar trebui să fie mai bine protejat", se arată într-o variantă pre-publicare a studiului, dată publicităţii în acest weekend.

În cazul persoanelor nevaccinate, a fost constatată o scădere de aproape opt ori a producţiei de anticorpi în cazul expunerii la BA.4 şi BA.5 comparativ cu sub-varianta BA.1 a Omicron. Probele de sânge prelevate de la persoanele vaccinate au prezentat o scădere de trei ori.

Citește și Hepatita "fulminantă", o nouă pandemie? Irinel Popescu: Formule minune și tratament NU EXISTĂ!

Africa de Sud ar putea intra într-un al cincilea val de COVID-19 mai devreme decât se estimase, au anunţat vineri autorităţile şi oamenii de ştiinţă, pe fondul unei creşteri susţinute a numărului de cazuri de infectare ce pare să fie determinată de sub-variantele BA.4 şi BA.5 ale Omicron.

Doar aproximativ 30% din populaţia de circa 60 de milioane a Africii de Sud este complet vaccinată. "Pe baza sustragerii de la neutralizare, BA.4 şi BA.5 au potenţialul de a conduce la un nou val de infectări", se arată în studiu. 

Articole similare

Fațada principală a vechii Burse din Copenhaga s-a prăbușit

S-a prăbușit fațada principală a vechii Burse din...


Top citite
Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei

Inundații

Emiratele Arabe Unite, o ţară afectată pentru a treia zi de o furtună cu o intensitate record

China denunţă ipocrizia lui Biden, care a acuzat Beijingul de "xenofobie"/ Foto: Agerpres

China denunţă ipocrizia lui Biden, care a acuzat Beijingul de "xenofobie"

Paris Jackson recunoaște că unii oameni ar putea avea dificultăți în a asculta noua ei muzică

Paris Jackson recunoaște că unii oameni ar putea avea dificultăți în a asculta noua ei muzică

Sharon și Kelly Osbourne dezvăluie dezavantajele întâlnirilor cu muzicieni celebri/Facebook

Sharon și Kelly Osbourne au dezvăluit dezavantajele întâlnirilor cu muzicieni celebri

Kanye West și Bianca Censori

Kanye West, acuzat că l-a lovit pe bărbatul care a "agresat-o fizic" pe soția Bianca Censori


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole
pixel