COVID-19. Un nou medicament luptă cu orice variantă
Autor: Georgel Simionică
Data actualizării:
Data publicării:
Printre simptomele pe care COVID-19 le provoacă și care sunt considerate periculoase se numără leziunile vasculare pulmonare și formarea de edeme. Însă un nou medicament, dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea Illinois din Chicago și pe care l-au testat pe mai multe variante, s-a dovedit eficient împotriva acestor complicații grave și a redus semnificativ decesele cauzate de COVID-19.

Un nou medicament care combate SARS-CoV-2

Contagiunea nu se va diminua din cauza apariției în permanență a unor noi variante. Pentru a completa campaniile de vaccinare, o echipă de cercetători americani a dezvoltat un tratament terapeutic pentru a combate simptomele pe termen lung și pentru a proteja persoanele cele mai vulnerabile.

Studiul lor, publicat în Nature Chemical Biology - a testat noul medicament pe așa-numitele modele animale "umanizate" și purtând proteina ACE2 umană - și-a demonstrat viabilitatea în tratarea COVID-19, inclusiv a infecțiilor cauzate de cele mai agresive variante. Medicamentul este compus dintr-o proteină artificială care prezintă o aderență puternică la proteina Spike a virusului. Această proteină medicamentoasă absoarbe SARS-CoV înainte ca acesta să se lege de proteinele umane și astfel să pătrundă în celule.

Chinezii au găsit o legătură între șampanie și COVID-19

Proteina a fost capabilă să neutralizeze variantele alfa, beta, gamma, delta și epsilon ale COVID-19 disponibile la momentul studiului. În comunicat se spune că momeala ACE2 a fost capabilă să se lege și să neutralizeze mai multe variante ale coronavirusului. Acest lucru întărește potențialul acestui medicament ca tratament, inclusiv împotriva unor variante noi sau viitoare ale virusului.

Protecție pentru cei mai vulnerabili

Unul dintre principalele obiective ale acestui medicament a fost de a viza sindromul respirator acut sever, principala cauză de deces în rândul pacienților cu Covid-19. În cadrul testelor, ACE2 a reușit să vizeze această problemă, printre altele, reducând acumularea de lichid în plămâni. Aceasta este adesea complicația care îi obligă pe pacienți să intre la terapie intensivă, deoarece respirația devine foarte dificilă.

Panică la Wuhan, epicentrul pandemiei! Ce au descoperit experții chinezi

În plus, cercetătorii au dorit să ofere o alternativă pentru pacienții vulnerabili. "Persoanele vulnerabile care sunt expuse riscului de a dezvolta COVID-19 sever sunt în principal cele nevaccinate sau imunodeprimate. Prin urmare, sistemul lor imunitar nu îi poate proteja la fel de bine, chiar și după ce au primit vaccinuri și rapeluri", a precizat cercetătorul Jalees Rehman în comunicat.

Unul dintre marile avantaje ale acestui medicament este posibilitatea de a-l utiliza în combinație cu alte medicamente care sunt folosite de asemenea, pentru tratamentul COVID-19. Printre acestea se numără medicamente care opresc replicarea virusului la un pacient deja infectat sau cele care previn un răspuns imunitar excesiv, care poate agrava situația pacientului.

În plus, cicatricile pulmonare observate la modelele de șoareci recuperate de după infecție indică necesitatea de a concepe tratamente terapeutice care să vizeze simptomele în cazul COVID-19 lung, notează cercetătorii în studiu.

Articole similare

Piesa zilei: Taranca | Fără Zahăr

Ce piesă o să asculți pe repeat astăzi? Pentru că sărbătorim Paștele și...

Piesa zilei: Wrong Side of Heaven | Five Finger Death Punch

Ce piesă o să asculți pe repeat astăzi? Dacă nu te-ai...

Piesa zilei: Shout 2000 | Disturbed

Ce piesă o să asculți pe repeat astăzi? Pentru că...


Top citite
Sursa: Freepik

Eurovision 2024: Finala grandioasă de la Malmö. Totul despre concurs

Fotografie de la Alexander Grey/pexels

Experții din Franța recomandă limitarea utilizării de către minori a telefoanelor inteligente și a rețelelor de socializare

Sursa: captură Youtube LT_Live

Piesa zilei: Wrong Side of Heaven | Five Finger Death Punch

Fotografie de la Pixabay/Pexels

Ce NU trebuie să faci în noaptea de Înviere

Fotografie de la Johannes Plenio/Pexels

Predicția înfricoșătoare din 2024 îi îngrozește pe britanici

Fotografie de la Mohammad reza Fathian/pexels

Tradiții și obiceiuri în noaptea de Înviere


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Piesa zilei: Taranca | Fără Zahăr

Ce piesă o să asculți pe repeat astăzi? Pentru că sărbătorim Paștele și...

Adele împlinește 36 de ani. Cum s-a lansat celebra artistă

Adele, una dintre cele mai apreciate și iubite voci din...

pixel