Criza politică din SUA s-a încheiat: Kevin McCarthy o înlocuiește oficial pe Nancy Pelosi. Republicanii, aproape să se ia la bătaie în plen
Autor: , Alexandru Negrici | Dată: 07 ian 2023, 10:41
Kevin McCarthy a fost ales Președintele Camerei Reprezentanților SUA pe fondul unor schimburi aprinse între colegii republicani.  

McCarthy a câștigat în cele din urmă postul după 15 runde de vot, în ciuda faptului că partidul său deține majoritatea în cameră și, tehnic, nici măcar nu era nevoie de un al doilea tur.

Votul final a venit după o campanie dramatică de presiune, transmisă în direct, din sala Camerei. Liderul rebelilor republicani, Matt Gaetz, a fost îndemnat să voteze pentru McCarthy.

Congresmanul din Florida s-a numărat printre șase rebeli care au cedat sâmbătă noaptea, într-un târziu.

Mai devreme, pe fondul scenelor aprinse din sală, Gaetz aproape că ajunsese să se ia la bătaie cu reprezentantul Mike Rogers - un susținător al lui McCarthy. Congresmanul din Alabama a trebuit să fie reținut fizic de colegi în timp ce urla și îl lovea cu degetul pe Gaetz.

Președintele Camerei stabilește ordinea de zi și supraveghează chestiunile legislative. Postul este al treilea ca importanță după președinție și după vicepreședintele SUA.

După confirmarea sa, McCarthy a scris pe Twitter: „Sper că un lucru este clar după această săptămână: nu voi renunța niciodată. Și nu voi renunța niciodată pentru voi, poporul american”.

Președintele american Joe Biden l-a felicitat pe McCarthy pentru victorie și a spus că așteaptă cu nerăbdare să coopereze cu Partidul Republican.

„Poporul american se așteaptă ca liderii săi să guverneze într-un mod care să pună nevoile mai presus de orice altceva și asta este ceea ce trebuie să facem acum”, a spus el.

Republicanii s-au angajat deja să lanseze investigații cu privire la afacerile și administrația de familie ale lui Biden.

După ce al 13-lea scrutin a fost amânat, McCarthy a insistat reporterilor că va avea „voturile” pentru a prelua funcția de purtător în turul următor.

Într-o întorsătură remarcabilă în cea de-a 12-a rundă de vot, McCarthy reușise să convingă 14 republicani rebeli să voteze pentru el. Un al 15-lea rebel a urmat exemplul în cel de-al 13-lea scrutin.

Articole similare

Top citite
Bătăie MARE pentru supermodelul Kendall Jenner. Bad Bunny și Devin Booker au început războiul / Facebook

Bătăie MARE pentru supermodelul Kendall Jenner. Bad Bunny și Devin Booker au început războiul

Cum a cunoscut-o Cristian Boureanu pe Monica Tatoiu: A apărut una blondă pe coridor și începuse să țipe / I-am zis câteva cuvinte urâte

Cum a cunoscut-o Cristian Boureanu pe Monica Tatoiu: A apărut una blondă pe coridor și începuse să țipe / I-am zis câteva cuvinte urâte

crema - FOTO: Freepik

Cum să îți prepari propria cremă anti-îmbătrânire. De ce ai nevoie

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

De ce să bați cuie ruginite în pomii fructiferi. Ajută extraordinar de mult

Oamenii și-au dat seama de ce Coca-Cola de la McDonald's are un gust atât de diferit / Photo by Luis Rosero

Oamenii și-au dat seama de ce Coca-Cola de la McDonald's are un gust atât de diferit

A murit actorul Paul Grant, cunoscut pentru rolurile din Harry Potter și Star Wars

A murit actorul Paul Grant, cunoscut pentru rolurile din Harry Potter și Star Wars


Cele mai noi articole

Pink, despre regina muzicii Pop: Madonna nu mă place

Vorbind cu Howard Stern, cântăreața a dezvăluit cât de...