Cum a petrecut Putin cea mai neagră zi a Rusiei de pe frontul din Ucraina. Bloggerii ruși, revoltați: ”Moscova sărbătorește, armata rusă lupta fără echipament suficient”
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Propaganda Kremlinului suferă o nouă lovitură, după ce bloggerii ruși au relatat care este situația reală din Donbas.

Pe 10 septembrie, armata ucraineană a intrat în Izyum din regiunea Harkov, în timp ce forțele ruse se retrăgeau în grabă, într-unul dintre cele mai jenante eșecuri ale războiului, scrie NYT.

Contraofensiva ucraineană din regiunea Harkov înfrânge forțele ruse și prăbușește axa Donbas de nord a Rusiei, notează și ISW.

Știrile venite din zona ucraineană vorbesc despre eliberarea unor teritorii cu o suprafață totală de peste 3.000 de km pătrați.

În această vreme, președintele Vladimir Putin se afla într-un parc din Moscova, inaugurând o roată uriașă la o petrecere a orașului. „Este foarte important ca oamenii să se poată relaxa cu prietenii și familia”, a declarat Putin, la eveniment.

În timp ce media din Ucraina vorbește despre o victorie istorică, lipsa de reacție a liderului de la Kremlin a iscat nemulțumiri chiar și printre cei mai puternici susținători ai lui Putin.

Ruptura dintre bloggerii ruși și Kremlin pare una destul de importantă, autoritățile ruse fiind acuzate că trăiesc în altă lume decât cea care se desfășoară în sude-estul Ucrainei.

”Moscova sărbătorește, iar militarii nu au echipamente”

„Organizați o petrecere de un miliard de ruble”, a scris sâmbătă un blogger pro-rus într-o postare difuzată pe scară largă , referindu-se la sărbătorile conduse de Putin la Moscova, care comemora 875 de ani de la întemeierea orașului. "Ce e in neregula cu tine? Nu în timpul unui eșec atât de oribil!”

”Chiar dacă Moscova sărbătorește, armata rusă lupta fără suficienți ochelari de vedere pe timp de noapte, veste antiglonț, truse de prim ajutor sau drone. La câteva sute de kilometri distanță, forțele ucrainene au preluat fortăreața militară rusă de la Izium, continuând înaintarea lor rapidă prin nord-est și declanșând o nouă fază dramatică a războiului”, mai scrie acesta.

Indignarea bloggerilor militari ruși de sâmbătă arată că riscul declanșării unor nemulțumiri în societatea rusă este unul destul de ridicat. Publicația americană notează că, deși nu existau indicii clare că acești boggeri s-ar putea întoarce împotriva lui Putin ca urmare a contraofensivei Ucrainei, disponibilitatea lor crescândă de a critica conducerea militară oglindește nemulțumirile crescânde din cadrul elitei ruse.

„Cei mai mulți dintre acești oameni sunt în stare de șoc și nu au crezut că acest lucru s-ar putea întâmpla”, a declarat Dmitri Kuznets, care analizează războiul pentru postul de știri în limba rusă Meduza, într-un interviu telefonic. „Cred că majoritatea dintre ei sunt cu adevărat supărați.”

Kremlinul minimizează totul: Retragerea este, de fapt, o regrupare

Kremlinul, ca de obicei, a încercat să minimizeze eșecurile. Ministerul apărării a descris retragerea ca pe o decizie de „regrupare” a trupelor sale, chiar dacă ministerul a declarat cu o zi mai devreme că se îndreaptă pentru a-și consolida pozițiile defensive în regiune. 

Forțele ruse nu efectuează o retragere controlată și fug în grabă, relatează ISW.

Autoritățile de la Moscova și-au continuat weekendul festiv, cu focuri de artificii și televiziunea de stat arătând sute de oameni aliniați pentru a merge pe noua roată din parcul de distracții.

Unul dintre bloggeri, Yuri Podolyaka, care este din Ucraina, dar s-a mutat în Crimeea după anexarea acesteia în 2014, le-a spus vineri celor 2,3 milioane de urmăritori de pe Telegram că, dacă armata va continua să-și minimizeze eșecurile pe câmpul de luptă, rușii „ar înceta să mai aibă încredere în ministerul Apărării și în curând în guvern, în ansamblu”.

Printre unii bloggeri, furia față de greșelile armatei ruse a atins un nivel maxim sâmbătă. Unul a numit retragerea Rusiei o „catastrofă”, în timp ce alții au spus că i-a lăsat pe rezidenții care au colaborat cu forțele ruse la cheremul trupelor ucrainene – subminând potențial credibilitatea autorităților de ocupație pe întreg teritoriul pe care Rusia încă îl deține.

Și în timp ce Kremlinul susține încă că invazia este doar o „operațiune militară specială”, câțiva bloggeri au insistat sâmbătă că Rusia duce, de fapt, un război cu drepturi depline – nu doar împotriva Ucrainei, ci și împotriva unui Occident unit care sprijină. Kiev.

 

Ce teritorii au recuperat ucrainenii sâmbătă

Forțele armate au eliberat Kupiansk, regiunea Harkov, de sub ocupanți. Propagandiștii ruși scriu că trupele ruse se retrag din Izium.

Forțele ucrainene vor captura probabil orașul Izium în următoarele 48 de ore, scriu analiștii ISW. Eliberarea orașului Izium ar fi cea mai importantă realizare militară ucraineană de la câștigarea bătăliei de la Kiev în martie. 

Generalul Virgil Bălăceanu arată că orașul Izium are o importanță deosebită, iar dislocarea trupelor ruse din Harkov înspre Herson a fost sesizată de ucraineni.

”Rușii sunt obligați să treacă la apărare. Cercetarea la contact a ucrainenilor spune că la sud de Harkov sunt mai puține trupe ruse. ”, arată generalul Bălaceanu.

Luptele încă se desfășoară în zona Izium și Liman, dar armata rusă fuge, confirmă și Serhii Haidai, guvernatorul regiunii Luhansk.

"Ei împachetează lucrurile jefuite, își iau familiile și pleacă. Și apropo, părăsesc orașele din regiunea Luhansk care sunt ocupate din 2014", a mai scris acesta

În același timp, Șeful Forțelor Armate ale Ucrainei, Valerii Zalujnîi, a confirmat că, în regiunea Harkov, militarii săi au ajuns la 50 de kilometri de granița cu Rusia.

„Forțele armate ale Ucrainei continuă să elibereze teritoriile ocupate de Rusia. De la începutul lunii septembrie, peste 3.000 de kilometri pătrați au fost revenit sub controlul Ucrainei. În direcția Harkov, am început să avansăm nu numai spre sud și la est, dar și la nord. Au mai rămas 50 de km până să ajungem la granița de stat", a scris el.

 

Articole similare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la europarlamentare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la...


Top citite
Foto: Costinești, flickr/brianj.lowe

Cazarea în Costinești, mai scumpă decât în Bali. Venirea lui Travis Scott a aruncat în aer prețurile

Captura Instagram

Kim Kardashian a plimbat câinii Madonnei când era copilă

Foto: Pixabay

Praf saharian peste România. Dr. Beatrice Mahler, avertisment: Ce nu este recomandat în astfel de momente

Captura Facebook

Astăzi este ziua Barbrei Streisand! Cântăreața a împlinit 82 de ani

Taylor Swift / Foto: Eva Rinaldi / Flickr

Impactul Taylor Swift! Ce au făcut fanii cântăreței într-un pub din Londra

Președintele SUA, Joe Biden

Joe Biden interzice TikTok în SUA! Ce o să se întâmple


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Tradiții de respectat în Vinerea Mare a Paștelui

În Vinerea Mare, o zi importantă din săptămâna Sfintelor...

David Gilmour a anunțat primul album după 9 ani

David Gilmour a dezvăluit primul său album după nouă...

pixel