Ninsorile abundente provoacă perturbări ale traficului în Germania şi Franţa. Turnul Eiffel, închis temporar
Ei s-au întâlnit în perioada interbelică, între două intervale de detenție ale lui Nicolae Ceaușescu. Deși detaliile precise ale întâlnirii lor rămân neclare, aceste aspecte au fost studiate în profunzime de către istorici.
Cuplul Ceaușescu a devenit una dintre cele mai proeminente figuri din Europa comunistă, având un impact semnificativ asupra soartei României timp de zeci de ani.
Nicolae Ceaușescu a fost profund influențat de soția sa, Elena, care era adesea descrisă ca o „eminență cenușie” în cadrul regimului totalitar din România. În timp ce Nicolae era văzut ca un „comunist de omenie”, Elena era percepută drept un „geniu al răului”.
Această dualitate în percepția publică subliniază complexitatea și contradicțiile existente în conducerea comunistă a României.
După instaurarea regimului comunist și urcarea lui Ceaușescu la putere, Nicolae și Elena au devenit inseparabili. Martorii vremii subliniau cât de profund erau interdependenți, indicând că Nicolae nu putea funcționa fără Elena alături.
Detaliile despre începuturile relației dintre Nicolae și Elena Ceaușescu sunt documentate în mărturii contemporane, dar multe aspecte rămân neclare, fiind învăluite în povești și zvonuri locale.
Elena, cunoscută în tinerețe sub numele de „Lenuța lui Briceag”, a crescut în satul Petrești din județul Dâmbovița, într-o familie relativ înstărită în comparație cu cea a viitorului ei soț. Tatăl ei deținea un mic magazin de articole gospodărești, inclusiv bricege, de unde și porecla sa.
Născută între 1916 și 1919, Elena Ceaușescu era descrisă în tinerețe ca fiind subțire și înaltă. A absolvit doar patru clase, cu rezultate modeste. În Bucureștiul interbelic, a început să lucreze ca ucenică în industria textilă la Uzinele Lantex.
Rașela Rozensfeld, o colegă influentă cu idei comuniste, a fost mentorul său și a avut un impact semnificativ asupra convingerilor Elenei, care s-a alăturat Partidului Comunist Român în 1937.
În același an, Nicolae Ceaușescu era deja un militant comunist activ și un cunoscut ilegalist. După ce a fost arestat de mai multe ori pentru activități subversive, inclusiv în închisoarea Doftana, și-a consolidat reputația de agitator periculos.
În 1938, după eliberarea sa, a avut loc întâlnirea semnificativă cu Elena Petrescu, despre care detaliile rămân neclare și sunt adesea învăluite în legende. Se spune că întâlnirea a fost posibilă datorită intervenției lui Gogu Petrescu, fratele Elenei. Totuși, au existat și speculații legate de o posibilă relație romantică între Elena și fratele său mai mare, Marin Ceaușescu.
Elena, impresionată de statutul lui Nicolae ca erou al mișcării comuniste și de devotamentul său față de cauza proletară, a fost fascinate de acest tânăr lider.
Momentul definitoriu în relația lor a fost balul muncitoresc din 13 august 1939, unde Nicolae a organizat fraudulos un concurs de frumusețe în favoarea Elenei, ajutând-o să câștige titlul de "Regina Muncii". Această victorie simbolică a marcat începutul unei relații romantice care a culminat cu căsătoria civilă în 1947, potrivit Adevărul.
Încoronarea regelui Charles al...
Billie Eilish a fost aleasă...
Laureatul Premiului Nobel a...
Bruno Mars şi vedeta de K-pop...
Andreea Bănică nu a mai...
Încoronarea regelui Charles al...
Billie Eilish a fost aleasă...
Laureatul Premiului Nobel a...
Andreea Bănică nu a mai...