Cybercab: Viitorul taxiurilor, dezvăluit de Elon Musk
Autor: Dana Mihai
Data publicării:
Miliardarul Elon Musk a prezentat joi seară, la Los Angeles, "cybercab", prototipul de vehicul complet automat ce va fi folosit ca taxi construit de compania sa Tesla şi care urmează să intre în producţie "înainte de 2027", în pofida numeroaselor obstacole de ordin tehnic dar şi legal privind exploatarea sa, transmite AFP.

Acest vehicul autonom, fără volan sau pedale, va fi comercializat începând de la 30.000 de dolari (27.500 euro), se încarcă prin inducţie şi va fi "de 10 până la 20 de ori" mai sigur decât un autovehicul cu şofer uman, conform lui Elon Musk.

Tesla speră să lanseze conducerea "complet autonomă, nesupravegheată" în Texas şi California în 2025 cu modelele existente, înainte de a începe producţia în masă a robotaxi-ului, numit "cybercab".

"Am tendinţa să fiu puţin optimist în privinţa termenelor, dar în 2026, deci da, înainte de 2027. Să spunem aşa", a declarat Elon Musk, adăugând că cincizeci de unităţi ale acestui vehicul cu uşi care se deschid în sus au fost deja fabricate.

"Cybercab" va trebui, totuşi, să depăşească obstacole tehnice şi de reglementare înainte ca primii clienţi să se poată urca la bordul său, vehiculul autonom având misiunea să convingă de fiabilitatea şi siguranţa sa.

"Într-o lume autonomă, putem considera maşina ca un mic living (...) Poţi să faci ce vrei cât eşti acolo şi când vei ieşi, vei fi ajuns la destinaţie", a mai spus Elon Musk.

Evenimentul, anunţat iniţial pentru 8 august, a fost amânat până joi, Elon Musk menţionând în special "o schimbare semnificativă a designului în partea din faţă".

"Elon Musk vorbeşte despre disponibilitatea iminentă a maşinilor cu conducere autonomă de peste un deceniu", comentează Paul Miller, analist la Forrester. Dar "nu suntem încă acolo", a adăugat el.

Potrivit lui Garrett Nelson, analist la CFRA Research, "Tesla încă nu are autorizaţie de testare a vehiculelor autonome" pe reţeaua de drumuri.

Dotat cu camere gemene şi un "creier artificial" dar fără sistem lidar (lasere de detectare), "cybercab-ul" provoacă dezbateri intense cu privire la progresele şi riscurile pe care le reprezintă.

Provocarea este înainte de toate tehnologică, de a atinge cel mai înalt nivel de autonomie, considerat a fi echivalentul şoferului uman. Potrivit S&P Global Mobility, acest lucru nu va putea fi realizat înainte de 2035, mai notează AFP.

Articole similare

Cher și sfatul care i-a schimbat viața Tinei Turner

În noile sale memorii, Cher: The Memoir, Part One,...


Top citite
Captura Instagram

George Simion în trending! Maneaua lansată de Tzancă Uraganu face furori pe internet

Sursa Foto: Facebook Pedro Sarracino

O banană proclamată operă de artă, vândută cu 6,2 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii la New York

Sursa: Freepik

Află ce nu ai voie să faci de Intrarea Maicii Domnului în biserică

Captura Youtube

Miley Cyrus a vorbit despre diferența de vârstă dintre ea și iubitul ei, Maxx Morando

Ike și Tina Turner în 1971

Cher și sfatul care i-a schimbat viața Tinei Turner

Captura Facebook

Află când se difuzează "Singur Acasă"



Cele mai noi articole

Cher și sfatul care i-a schimbat viața Tinei Turner

În noile sale memorii, Cher: The Memoir, Part One,...

pixel