Dame Maggie Smith, profesoara McGonagall din Harry Potter, a decedat la vârsta de 89 de ani
Autor: Tudor Polojan
Data publicării:
Dame Maggie Smith, una dintre cele mai respectate și iubite figuri din lumea cinematografiei și a teatrului, a încetat din viață la vârsta de 89 de ani. Renumită pentru rolurile sale emblematice din seria Harry Potter, unde a interpretat-o pe profesoara Minerva McGonagall, și din serialul Downton Abbey, Smith a lăsat în urma sa o moștenire artistică de neprețuit.

Vestea decesului a fost confirmată printr-un comunicat al familiei sale. "Cu profundă tristețe anunțăm decesul mamei noastre, Dame Maggie Smith. A plecat dintre noi în liniște, înconjurată de familie și prieteni apropiați", au declarat fiii săi, actorii Toby Stephens și Chris Larkin.

Cariera lui Maggie Smith a strălucit timp de peste șase decenii, câștigând de două ori prestigiosul premiu Oscar. Prima dată a fost recompensată pentru interpretarea remarcabilă din The Prime of Miss Jean Brodie (1969), iar al doilea Oscar l-a obținut pentru California Suite (1978). De asemenea, a primit numeroase alte distincții, inclusiv opt premii BAFTA, și a fost nominalizată la Oscar de încă patru ori.

O carieră impresionantă pe scenă și ecran

Născută Margaret Natalie Smith în Essex, în 1934, Maggie a demonstrat încă din tinerețe o înclinație naturală către actorie. Și-a început cariera pe scena teatrului și a câștigat recunoașterea internațională datorită talentului său impresionant. A debutat în cinematografie în 1956, iar succesul a venit rapid, colaborând cu mari regizori și actori ai timpului.

Unul dintre cele mai marcante roluri din cariera sa a fost cel din Othello (1965), alături de Laurence Olivier, pentru care a primit prima sa nominalizare la Oscar. Cu toate acestea, Smith a impresionat atât în drame, cât și în comedii, datorită versatilității și profunzimii interpretărilor sale.

În filmele The Prime of Miss Jean Brodie și California Suite, actrița a demonstrat o capacitate extraordinară de a explora laturi complexe ale personajelor sale, atrăgând recunoaștere globală. Alte producții notabile din cariera sa includ A Room with a View (1985), Tea with Mussolini (1999) și Gosford Park (2001).

Roluri memorabile în Harry Potter și Downton Abbey

În ultimii ani, Maggie Smith a devenit o figură și mai îndrăgită datorită rolului profesoarei Minerva McGonagall din seria de filme Harry Potter. Interpretarea ei fermecătoare a transformat-o într-un personaj iconic pentru fanii din întreaga lume. De asemenea, între 2010 și 2015, actrița a captivat publicul prin rolul Contesei Violet Crawley în serialul Downton Abbey, pentru care a primit multiple aprecieri și premii.

Dame Maggie Smith a fost un pilon al industriei de divertisment, lăsând o amprentă profundă asupra cinematografiei și teatrului britanic și mondial. Deși a plecat dintre noi, moștenirea sa artistică va dăinui prin rolurile sale impresionante și prin contribuția sa inegalabilă la cultura cinematografică globală.

Articole similare

50 Cent se dezlănțuie împotriva lui Sean „Diddy” Combs

50 Cent s-a dezlănțuit în legătură cu cearta sa de ani...

Lana Del Rey și Jeremy Dufrene și-au unit destinele

Lana Del Rey, celebra cântăreață în vârstă de 39 de...


Top citite
Fotografie de la Simona Kidric/ Pexels

Sir Brian May și-a dat demisia din organizația de protecție a animalelor unde era vicepreședinte

captură Instagram

Lana Del Rey și Jeremy Dufrene și-au unit destinele

Captura Youtube

O nouă carte detaliază „lupta” lui Chester Bennington împotriva dependenței

50 Cent se dezlănțuie împotriva lui Sean „Diddy” Combs

50 Cent se dezlănțuie împotriva lui Sean „Diddy” Combs

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Ortodocșii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Cuvios Hariton Mărturisitorul



Cele mai noi articole

50 Cent se dezlănțuie împotriva lui Sean „Diddy” Combs

50 Cent s-a dezlănțuit în legătură cu cearta sa de ani...

Lana Del Rey și Jeremy Dufrene și-au unit destinele

Lana Del Rey, celebra cântăreață în vârstă de 39 de...

pixel