De ce ni se întâmplă să ne rămână o melodie blocată în minte și cum scăpăm de această "problemă"
Autor: Liana Ganea
Data publicării:
Ți s-a întâmplat vreodată să rămâi cu un refren "blocat" în minte și să nu mai poți scăpa de această senzație preț de câteva minute bune sau, uneori, și o zi întreagă? Iată ce se întâmplă, de fapt.

Acest fenomen, în care un refren sau o melodie rămâne blocată în minte pentru o perioadă îndelungată, este cunoscut sub numele de "earworm" sau "melodie obsedantă". Există câteva explicații psihologice pentru acest fenomen, potrivit Sound of Life:

Repetiție involuntară: Creierul uman are tendința de a repeta sau de a reveni la lucruri familiare. Atunci când ascultăm o melodie care ne place sau care ne stârnește interesul, creierul nostru poate să continue să redea acea melodie chiar și după ce suntem expuși la altă informație.

Fragmentare: Creierul poate reține doar anumite părți ale unei melodii sau ale unui refren, iar aceste fragmente pot rămâne active în memoria noastră de lungă durată, provocând repetarea lor involuntară în minte.

Conexiuni emoționale: Melodiile sau refrenele care ne plac sau care ne evocă amintiri puternice pot crea conexiuni emoționale în creier. Acest lucru poate face ca acele melodii să fie mai susceptibile să rămână blocate în minte și să fie redate involuntar în diverse momente.

Relevanța și accesibilitatea: Unele melodii sau refrene devin blocaje mentale recurente datorită relevanței lor în viața noastră sau datorită accesibilității lor în mediul înconjurător. De exemplu, o melodie care se redă frecvent la radio sau care este folosită în reclame poate avea mai multe șanse să rămână blocată în minte.

În general, acest fenomen este considerat normal și nu este asociat cu vreo problemă mentală sau medicală. Majoritatea oamenilor experimentează într-o formă sau alta aceste "melodii obsedante".

Ca soluție de moment, putem bea un pahar cu apă rece, ceea ce ne va "răcori" creierul și ne va scoate din stare. Sau, la alegere, putem da play unei alte melodii pentru a înlocui ritmul obsedant, putem iniția o discuție cu cineva, putem suna pe cineva preț de câteva minute sau scriem câteva rânduri pe hârtie. De cele mai multe ori, aceste practici dau rezultat instant.

Articole similare

Prințul Harry așteptat la Londra, apoi în Nigeria cu Meghan

Prințul Harry se va întoarce în Marea Britanie pentru a...


Top citite
Captura Instagram

Selly s-a împăcat cu Adrian Elicopter de luptă. Videoclipul cu cei doi are aproape 1 milion de vizualizări (VIDEO)

Captura Youtube

Tania Popa a vorbit despre colaborarea cu Selly la filmul Buzz House: Mi-a zis să-i arăt cum o să fac, să vadă dacă o sa fac bine/În capul meu a fost: 'Tuți...

Fotografie de la PhotoMIX Company/Pexels

Activitățile de lucru cu publicul suspendate între 1 și 6 mai, anunță MAI

Shakira / FOTO: Facebook

Shakira dezvăluie că problemele financiare ale familiei i-au dat o dorință neobosită de a reuși

Fotografie de la Pixabay

Pe insula Capri, italienii nu mai au loc de turişti

Britney Spears sărbătorește sfârșitul luptelor juridice cu tatăl ei/Facebook

Britney Spears sărbătorește sfârșitul luptelor juridice cu tatăl ei


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Prințul Harry așteptat la Londra, apoi în Nigeria cu Meghan

Prințul Harry se va întoarce în Marea Britanie pentru a...

Paris Hilton declară că noul ei album are de toate

Paris Hilton susține că cel de-al doilea album de studio...

pixel