Descoperire arheologică incredibilă făcută la est de Paris
Autor: , Echipa RadioDCNews | Dată: 15 sep 2023, 10:09
După 150 de ani de cercetări, în regiunea Marne a fost descoperit un sit arheologic "fără egal" în Europa, care datează de cel puțin 3.000 de ani înainte de Hristos. El ar putea descifra câteva mistere incredibile privind societățile neoliticului târziu, despre care se știu foarte puține lucruri în Franța.

În inima Marais de Saint-Gond, în departamentul Marne, la est de Paris și la sud de Reims, arheologii de la Inrap și CNRS au adus la lumină un nou capitol din istoria recentă a neoliticului. Au fost descoperite ruinele unui sat datând din perioada 3.500-3.000 î.Hr., unde trăiau agricultori, crescători de animale și vânători. Acest lucru oferă o multitudine de informații despre organizarea economică și culturală a acestei perioade, despre care se cunosc foarte puține lucruri în Franța.

Acest sit este cu atât mai excepțional cu cât se află în apropierea unor locuri în care, în ultimii 150 de ani, au fost deja scoase la iveală unelte, mine, câmpuri cultivate și construcții funerare subterane datând din această perioadă, de acum aproximativ 5.000 de ani. Potrivit responsabililor săpăturilor, intervievați de France Culture, acest ansamblu este "fără egal" în Europa. Cercetătorii cunoșteau deja tradițiile mortuare ale acestor populații, iar acum vor putea afla mai multe despre cele practicate în timpul vieții lor: "Acest sat conține bazele societății noastre moderne", ne asigură ei.

Tot felul de obiecte, inclusiv prețioase 

Incinta preistorică descoperită, structurată în întregime și îngrădită, se întinde pe o suprafață de aproximativ un hectar. A fost construită deasupra unei pânze freatice, ceea ce înseamnă că, în urmă cu cinci milenii, locuitorii știau deja să sape puțuri de câțiva metri adâncime pentru a se aproviziona cu apă. În interior, se găsesc ruinele unei clădiri care nu a fost încă dezvăluită în totalitate. Dar arheologii au găsit deja un număr mare de obiecte: ceramică, silex cioplit, pietre de moară pentru măcinarea grâului, unelte din os și coarne de cerb, vase de bucătărie... dar și o bijuterie rară, cum ar fi un buton mic, care ar fi putut fi cusut pe o haină, realizat din nuca unei midii de apă dulce din mlaștini. Această populație pare să fi folosit, de asemenea, ocru importat.

Articole similare

Obiecte vechi de 5.000 de ani, descoperite în Egipt

Descoperire importantă făcută în Egipt.

Extragere Loto, 1 octombrie. Report uriaş la Joker

Duminica, 1 octombrie, vor avea loc noi trageri Loto.


Top citite
Foto ilustrativ: Pexels.com

Principalul suspect în cazul asasinării lui Tupac Shakur, arestat după 27 de ani de la moartea rapperului

Foto: Facebook Nicusor Dan

Străzi Deschise – București, 30 septembrie - 1 octombrie. Programul activităţilor

Foto: Pexels.com

Şase persoane au murit într-un incendiu produs într-un club din Spania

Omega 3

Care este cel mai bogat aliment în Omega 3

Sursă foto: Pexels

Cum trăiește o tânără de 21 de ani din Italia într-un castel vechi de 900 de ani. Palatul Sannazzaro are 45 de camere / video

Tragedie în Brazilia. Peste 100 de delfini au fost găsiţi morţi


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Obiecte vechi de 5.000 de ani, descoperite în Egipt

Descoperire importantă făcută în Egipt.

Și roboții pot deveni enervanți, la fel ca unii oameni

Un experiment de realitate virtuală arată că roboții...