Descoperirea uluitoare a celei mai vechi hărți din lume: Legătura incredibilă cu Arca lui Noe
Autor: Dana Mihai
Data actualizării:
Data publicării:
„Cea mai veche hartă din lume”, gravată pe o tăbliță de lut babiloniană, a fost descifrată de-a lungul secolelor, dezvăluind o poveste surprinzător de familiară, potrivit unui videoclip recent publicat de British Museum.

Această tăbliță cuneiformă *(sistem de scriere cu litere în formă de cuie săpate în piatră sau imprimate pe tăblițe de argilă, folosit de unele popoare orientale antice.), datând din secolul al VI-lea î.Hr., reprezintă o hartă aeriană a Mesopotamiei – teritoriul actual al Irakului – și ilustrează viziunea babilonienilor asupra lumii cunoscute, dar și a ceea ce se afla dincolo de granițele lor.

Descoperit în Orientul Mijlociu, artefactul a fost achiziționat de Muzeul Britanic în 1882. Deși a rămas un mister pentru mult timp, cercetătorii au reușit să completeze și să transcrie cuneiforma după ce au găsit o parte lipsă.

Tăblița conține mai multe paragrafe cuneiforme pe partea din spate și deasupra diagramei hărții, în care este descrisă crearea Pământului și ce credeau babilonienii că se afla dincolo de el.

Harta prezintă Mesopotamia înconjurată de un inel dublu, pe care scribul antic l-a numit „râul amar” – o barieră naturală ce delimita lumea cunoscută de babilonieni. În interiorul acestui inel, mici cercuri și dreptunghiuri reprezintă diverse orașe și triburi, inclusiv Babilonul, iar un alt dreptunghi simbolizează râul Eufrat.

„Această hartă circulară cuprinde întreaga lume cunoscută în care oamenii trăiau, prosperau și mureau”, a explicat Dr. Irving Finkel, curator la British Museum și expert în cuneiforme. „Însă această hartă reprezintă mai mult decât atât.”

Finkel a subliniat că tăblița oferă o fereastră către imaginația babilonianilor, care au cartografiat și ce credeau că se află dincolo de lumea lor, incluzând creaturi și ținuturi mitologice. De asemenea, tăblița face referire la o poveste familiară – versiunea babiloniană a arcei lui Noe.

Babilonienii credeau că rămășițele unei arce uriașe, construite în jurul anului 1800 î.Hr. de Utnapishtim, un personaj similar lui Noe, la ordinul unui zeu, se aflau dincolo de „râul amar”, pe un munte – același loc unde, conform Bibliei, arca lui Noe s-ar fi oprit.

„Este fascinant să observi cum povestea a rămas în esență aceeași, una ducând la cealaltă”, a concluzionat Finkel.

Articole similare

Top citite
Captura Youtube

Andreea Bănică rupe tăcerea despre criticile dure după videoclipul viral cu ea

Captura Instagram

George Simion în trending! Maneaua lansată de Tzancă Uraganu face furori pe internet

Sursa Foto: Facebook Pedro Sarracino

O banană proclamată operă de artă, vândută cu 6,2 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii la New York

Sursa: Freepik

Află ce nu ai voie să faci de Intrarea Maicii Domnului în biserică

Captura Youtube

Miley Cyrus a vorbit despre diferența de vârstă dintre ea și iubitul ei, Maxx Morando

Ike și Tina Turner în 1971

Cher și sfatul care i-a schimbat viața Tinei Turner



Cele mai noi articole
pixel