Descoperirea unui labirint monumental pe Insula Creta: O nouă pagină în istoria civilizației minoice
Autor: Mihai Preda
Data actualizării:
Data publicării:
În mitologia greacă, insula Creta este cunoscută ca locul unei bătălii legendare între eroul Theseu și monstrul pe jumătate om, pe jumătate taur, cunoscut sub numele de Minotaur, despre care se spune că trăia într-un labirint nebunitor. Deși există puține adevăruri în această fabulă, arheologii au descoperit recent o structură labirintică monumentală pe un deal din Creta.

Potrivit unei declarații a Ministerului Culturii din Grecia, construcția neobișnuită este prima de acest fel descoperită în Creta și a fost probabil construită de civilizația minoică între 2000 și 1700 î.Hr. Considerată adesea prima civilizație adevărată din Europa, cultura minoică din Epoca Bronzului este renumită pentru palatele sale monumentale și sistemul său inovator de scriere.

Noul labirint descoperit se află la o altitudine de 494 de metri, pe vârful dealului Papoura, și a fost găsit în timpul instalării unui sistem radar pentru un nou aeroport care va deservi orașul Kastelli. Oficialii au anunțat că construcția aeroportului va continua, dar că va fi găsită o nouă locație pentru echipamentele radar, astfel încât situl antic să poată fi excavat și protejat.

Constând din opt pereți circulari concentrici – cu o grosime medie de 1,4 metri – structura neobișnuită măsoară 48 de metri în diametru și acoperă o suprafață totală de 1.800 de metri pătrați, cu înălțimea maximă a pereților rămași estimată la 1,7 metri. Labirintul este împărțit în patru zone printr-o serie de pereți radiali care intersectează diferitele inele, în timp ce deschiderile mici acționează ca pasaje între aceste secțiuni.

În centrul labirintului se află o clădire circulară, care este, de asemenea, împărțită în patru cadrane. Potrivit Ministerului Culturii, aspectul complet și înălțimea totală a structurii confuze rămân necunoscute, dar vor fi dezvăluite pe măsură ce lucrările de excavare vor continua.

Importanța Simbolică a Labirintului

Dimensiunea monumentală a labirintului și locația sa proeminentă sugerează importanța sa simbolică. Cel mai probabil, situl a fost construit în perioada în care au fost ridicate primele palate minoice. Bazându-se pe distribuția oaselor de animale din interiorul inelelor labirintului, experții cred că probabil a servit ca spațiu ceremonial unde se desfășurau ritualuri implicând ofrande și festinuri.

Mitul Minotaurului și Descoperirea Modernă

În ciuda tentației de a face paralele între această descoperire uimitoare și vizuina mitologică a Minotaurului, este foarte puțin probabil ca cele două să fie legate. În primul rând, se spune că creatura hidoasă trăia într-un labirint subteran în orașul antic Knossos, așa că locațiile nu se potrivesc.

Până acum, nu a fost descoperită nicio dovadă că Minotaurul sau labirintul său subteran au existat vreodată – și probabil nici nu vor fi descoperite. Totuși, apariția unui labirint pe insula Creta cu siguranță va entuziasma iubitorii de mitologie. 

Această descoperire fascinantă adaugă o nouă dimensiune înțelegerea noastră despre civilizația minoică și ne oferă o privire unică asupra tradițiilor și practicilor ritualice ale acestei culturi antice.

Articole similare

Actriţa Jennifer Lawrence, însărcinată cu al doilea copil

 Actriţa americană Jennifer Lawrence este însărcinată cu...

Lionel Richie anunță turneul 2025 Say Hello To The Hits

Lionel Richie revine în Marea Britanie în 2025, ca parte...


Top citite
Astronomii au identificat originea meteoriţilor care au lovit Terra/Freepik

Astronomii au identificat originea meteoriţilor care au lovit Terra

Foto: Instagram Andreea Antonescu

Săndel Bălan a rupt tăcerea despre absența Andreei Antonescu, din spectacolul Andreei Bălan: S-au certat, s-a tăiat filmul

Captura Instagram

Membrii trupei One Direction, ''complet devastaţi'' de moartea lui Liam Payne

Bruce Springsteen

Noul documentar despre Bruce Springsteen are premiera la Londra

Sursa Foto Instagram Iulia Albu

Război tăcut între Iulia Albu și Mihaela Borcea! Ce a dus la ruptura definitivă dintre ele

Britney Spears șochează din nou: Cea mai genială decizie din viața mea a fost să mă căsătoresc cu mine/ Facebook

Britney Spears șochează din nou: Cea mai genială decizie din viața mea a fost să mă căsătoresc cu mine



Cele mai noi articole

Actriţa Jennifer Lawrence, însărcinată cu al doilea copil

 Actriţa americană Jennifer Lawrence este însărcinată cu...

pixel