Doliu în lumea științei. A murit Sammy Basso, renumit pentru activitatea sa de conştientizare asupra progeriei, boală de care suferea
Autor: radiodcnews Team
Data publicării:
A murit omul de știință Sammy Basso, renumit pentru activitatea sa de conştientizare asupra progeriei, boală de care suferea.

Este doliu în lumea științei, după moartea lui Sammy Basso, un savant italian renumit pentru vizibilitatea pe care a oferit-o progeriei, transmite Agerpres. Această boală rară provoacă îmbătrânirea prematură. Omul de știință a fost diagnosticat cu acest sindrom şi l-a studiat în decursul vieții sale. Sammy Basso a murit la vârsta de 28 de ani, conform unui anunţ postat pe conturile sale de pe reţelele sociale, citat duminică de EFE.

"Astăzi, lumina noastră, călăuzitorul nostru, s-a stins. Îţi mulţumim, Sammy, pentru că ne-ai inclus în această viaţă minunată", a anunţat asociaţia pe care el a înfiinţat-o pentru creşterea nivelului de conştientizare asupra progeriei şi pentru strângerea de fonduri în scop ştiinţific.

Sammy Basso a murit în timp ce era la restaurant



Sammy Basso a murit brusc, sâmbătă seară, în timp ce lua cina într-un restaurant în Treviso, Italia, la câteva zile după ce revenise dintr-o călătorie în China, potrivit media locale.

Născut în 1995 în Schio (nord), el a fost diagnosticat la vârsta de doi ani cu progeria Hutchinson-Gilford, o boală genetică extrem de rară care provoacă îmbătrânirea prematură şi accelerată şi care afectează doar 1 din 20 de milioane de oameni.

Sammy Basso şi-a dedicat viaţa cercetării sindromului cu care a fost diagnosticat, iar în 2018 a absolvit Facultatea de Ştiinţe Naturale din cadrul Universităţii din Padova (nord) cu o teză despre posibilele terapii pentru încetinirea evoluţiei bolii.

În 2005, el a fondat împreună cu părinţii săi, dar din proprie iniţiativă, deşi era încă un copil, Asociaţia italiană pentru progerie Sammy Basso, cu scopul de a susţine cercetarea şi de a strânge fonduri pentru studii ştiinţifice.

O premieră pentru un pacient cu progerie



Basso a dobândit notorietate internaţională datorită multiplelor sale apariţii în media, sensibilizând opinia publică cu privire la sindromul său, şi a jucat într-un cunoscut documentar National Geographic despre o călătorie prin Statele Unite. În 2019, a fost supus unei intervenţii chirurgicale pentru o problemă la aortă, o premieră pentru un pacient cu progerie. La scurt timp după aceea, a primit titlul de Cavaler al Ordinului de Merit al Republicii Italiene, acordat de preşedintele Sergio Mattarella.

În anul 2021, Sammy Basso s-a specializat în biologie moleculară la Universitatea din Padova. Ministrul italian pentru persoanele cu handicap Alessandra Locatelli, i-a mulţumit lui Sammy pentru "curajul şi determinarea de a face cunoscută lumii" progeria, cu "forţă şi speranţă". 

Articole similare

Greta Thunberg, arestată în timpul unui protest la Bruxelles

Activista de mediu din Suedia, Greta Thunberg, a fost...

Halle Bailey s-a despărțit de iubitul său, rapperul DDG

Halle Bailey s-a despărțit de iubitul său, DDG, la mai...


Top citite
Jennifer Aniston, Facebook

Jennifer Aniston a dezvăluit cum o umileau părinții ei la fiecare petrecere. Obiceiul grecesc care a traumatizat-o

FOTO cu rol ilustrativ: Freepik @nagaets

Nana Mouskouri, retragere de pe scenă la 90 de ani: Cred că am făcut destul

Britney Spears

Paul Soliz își mută trei dintre copii în casa lui Britney Spears

facebook

Cum a intrat actorul Sebastian Stan în pielea lui Donald Trump, în "The Apprentice"

Spațiul

Astronomii se pregătesc pentru un eveniment extrem de rar. O "nouă" stea se va aprinde pe cerul nopţii

Șeful Interpol trage un semnal de alarmă privind un mare pericol!



Cele mai noi articole

Halle Bailey s-a despărțit de iubitul său, rapperul DDG

Halle Bailey s-a despărțit de iubitul său, DDG, la mai...

pixel