Donald Sutherland, actorul renumit din "The Hunger Games", a murit la 88 de ani
Autor: Mihai Preda
Data actualizării:
Data publicării:
Donald Sutherland, a cărui carieră actoricească s-a întins pe șase decenii și a inclus roluri în filme extrem de apreciate precum "Don’t Look Now", "M*A*S*H" și "The Hunger Games", a murit la vârsta de 88 de ani.

Fiul său, actorul Kiefer Sutherland, a împărtășit vestea pe platforma X. "Cu inima grea, vă anunț că tatăl meu, Donald Sutherland, a trecut în neființă", a scris el. "Personal, cred că este unul dintre cei mai importanți actori din istoria filmului. Nu a fost niciodată intimidat de un rol, bun, rău sau urât. Iubea ceea ce făcea și făcea ceea ce iubea, și nu poți cere mai mult de atât. O viață bine trăită.", scrie The Guardian.

Un actor prolific care a apărut în peste 190 de filme și emisiuni TV, Sutherland a avut un farmec aparte care l-a servit perfect într-o serie de filme clasice din anii '70. El nu a câștigat niciun premiu major pentru rolurile sale în filme (și nu a fost niciodată nominalizat pentru un Oscar convențional), dar a câștigat două Globuri de Aur pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru filmele de televiziune "Citizen X" (în 1996) și "Path to War" (în 2003). Sutherland a primit un Oscar onorific în 2017.

Născut în Canada în 1935, Sutherland a studiat ingineria și drama la Universitatea din Toronto și a decis să se mute la Londra în 1957 pentru a se alătura unui curs de actorie la London Academy of Music and Dramatic Art (Lamda). După o serie de roluri mici în emisiuni britanice de televiziune și filme, Sutherland a fost distribuit în filmul de acțiune "The Dirty Dozen", unul dintre prizonierii antrenați pentru o misiune periculoasă în timpul celui de-al doilea război mondial.

Sutherland a devenit cunoscut pentru rolurile sale în filme precum "M*A*S*H", "Klute", "Don’t Look Now" și "Ordinary People". În 2012, rolul său ca președinte Snow în "The Hunger Games" i-a adus recunoaștere unei noi generații de cinefili. El a avut, de asemenea, roluri proeminente în thrillerul legal "A Time to Kill", drama cu astronauți "Space Cowboys" și adaptarea "Pride & Prejudice".

Helen Mirren, care a jucat alături de Sutherland în "The Leisure Seeker", l-a numit unul dintre cei mai "inteligenți actori" cu care a lucrat vreodată. Jane Fonda, co-starul său în "Klute" și "Steelyard Blues", a amintit de el ca fiind "fascinant". Ron Howard, regizorul său din drama de acțiune "Backdraft", l-a numit "unul dintre cei mai inteligenți, interesanți și captivanti actori de film din toate timpurile".

Prim-ministrul canadian, Justin Trudeau, l-a numit pe Sutherland "un artist canadian cu adevărat mare", în timp ce actorul dublu câștigător al premiului Oscar, Michael Douglas, a împărtășit o fotografie cu ei doi pe Instagram, spunând: "Ce om minunat, talentat și curios. RIP Donald Sutherland."

Regizorul Edgar Wright a adus un omagiu online. "RIP marelui Donald Sutherland, un actor favorit și mereu o prezență fascinantă pe ecran," a scris el.

Sutherland a fost căsătorit de trei ori: cu Lois Hardwick între 1959 și 1966, Shirley Douglas (1966-1970) și Francine Racette, cu care s-a căsătorit în 1972. El lasă în urmă o carieră vastă și influentă și un impact de neșters asupra lumii cinematografice.

Articole similare

Actriţa Jennifer Lawrence, însărcinată cu al doilea copil

 Actriţa americană Jennifer Lawrence este însărcinată cu...

Lionel Richie anunță turneul 2025 Say Hello To The Hits

Lionel Richie revine în Marea Britanie în 2025, ca parte...


Top citite
Astronomii au identificat originea meteoriţilor care au lovit Terra/Freepik

Astronomii au identificat originea meteoriţilor care au lovit Terra

Foto: Instagram Andreea Antonescu

Săndel Bălan a rupt tăcerea despre absența Andreei Antonescu, din spectacolul Andreei Bălan: S-au certat, s-a tăiat filmul

Captura Instagram

Membrii trupei One Direction, ''complet devastaţi'' de moartea lui Liam Payne

Bruce Springsteen

Noul documentar despre Bruce Springsteen are premiera la Londra

Sursa Foto Instagram Iulia Albu

Război tăcut între Iulia Albu și Mihaela Borcea! Ce a dus la ruptura definitivă dintre ele

Britney Spears șochează din nou: Cea mai genială decizie din viața mea a fost să mă căsătoresc cu mine/ Facebook

Britney Spears șochează din nou: Cea mai genială decizie din viața mea a fost să mă căsătoresc cu mine



Cele mai noi articole

Actriţa Jennifer Lawrence, însărcinată cu al doilea copil

 Actriţa americană Jennifer Lawrence este însărcinată cu...

pixel