Doza ''booster''. Când e bine să fie administrată
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
"Deşi recomandarea actuală este aceea de a administra doze 'booster' cu preferinţă după şase luni, datele actuale disponibile susţin administrarea sigură şi eficientă a dozei 'booster' cel mai devreme la trei luni după finalizarea schemei iniţiale de vaccinare", a declarat directorul departamentului de strategie vaccinală din cadrul EMA, Marco Cavaleri, într-o conferinţă de presă.

Oficialii spun că Delta rămâne principala amenințare.

"Varianta Delta rămâne principala ţintă a acţiunilor de sănătate publică desfăşurate pentru a combate pandemia şi consecinţele ei", a mai spus Marco Cavaleri.

Producătorii de vaccinuri anti-COVID-19 vor transmite către EMA rezultatele testelor pentru a se stabili nivelurile de anticorpi neutralizanţi generate de serurile lor împotriva variantei Omicron, în cadrul unei proceduri demarate cu scopul de a determina necesitatea reală privind modificarea şi actualizarea acestor vaccinuri.

Când se poate face doza 3

Agenţia Europeană pentru Medicamente a anunţat că dozele de supra-rapel ("booster") ale vaccinurilor anti-COVID-19 pot fi administrate cel mai devreme la trei luni după finalizarea schemei iniţiale de vaccinare cu două doze.

BioNTech şi Pfizer au devenit miercuri primii dezvoltatori de vaccinuri anti-COVID-19 care au publicat aceste date şi au precizat că schema lor de vaccinare cu trei doze este capabilă să neutralizeze varianta Omicron.

Marco Cavaleri a mai precizat că nu a fost identificată deocamdată nicio îngrijorare legată de siguranţa vaccinurilor în cadrul campaniei de imunizare a copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani în Statele Unite, unde peste 5 milioane de copii din această grupă de vârstă au primit deja cel puţin o doză de vaccin.

Citește și: Octombrie 2021, luna cu cea mai mare mortalitate pe timp de pace din istoria României

Joi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că vaccinurile anti-COVID-19 oferă un nivel robust de protecţie împotriva formelor severe ale acestei boli timp de cel puţin şase luni pentru majoritatea persoanelor vaccinate.

OMS a adăugat că administrarea dozelor din schema iniţială de vaccinare în ţările sărace ar trebui să fie prioritară la nivel mondial şi, din acest motiv, recomandă dozele "booster" doar pentru persoanele cu afecţiuni medicale preexistente şi celor care au primit un vaccin anti-COVID-19 cu patogen inactivat. 

Articole similare

Top citite
Captura Instagram

George Simion în trending! Maneaua lansată de Tzancă Uraganu face furori pe internet

Sursa Foto: Facebook Pedro Sarracino

O banană proclamată operă de artă, vândută cu 6,2 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii la New York

Sursa: Freepik

Află ce nu ai voie să faci de Intrarea Maicii Domnului în biserică

Captura Youtube

Miley Cyrus a vorbit despre diferența de vârstă dintre ea și iubitul ei, Maxx Morando

Ike și Tina Turner în 1971

Cher și sfatul care i-a schimbat viața Tinei Turner

Captura Facebook

Află când se difuzează "Singur Acasă"



Cele mai noi articole

Cher și sfatul care i-a schimbat viața Tinei Turner

În noile sale memorii, Cher: The Memoir, Part One,...

pixel