Trupa Coldplay anunță că va susține cel mai mare concert din istoria sa
Anunțul a fost făcut chiar de...
Michael Schenker arată că există o legătură directă între pandemia de coronavirus și numărul în creștere al cazurilor de cancer.
În opinia medicului, teama oamenilor de a nu se infecta cu Sars-Cov-2 i-a făcut pe aceștia să amâne vizita la medic și, astfel, să crească numărul cazurilor în care cancerul este depistat în stadii foarte avansate, de cele mai multe ori incurabile.
”Această pandemie a creat o stare de teamă pentru cetățean de a se adresa spitalului pentru consultații.
Am văzut, cel puțin 12 luni, o adevărată avalanșă de cazuri metastatice. Sunt noi și noi cazuri cu stadii avansate. Din păcate, la acești oameni, posibilitățile de vindecare sunt aproape nule. Acest lucru se va reflecta în indicatorii de mortalitate, din anii următori”, arată Schenker.
Medicul este de părere că persoanele care vor să-și facă un control, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie, acesta anticipând o nouă îngreunare a activității spitalelor, generată de pandemia de coronavirus.
”Din toamnă, este foarte posibil să reapară fenomenul de teamă de a te prezenta la control medical. Ar fi de dorit ca în această perioadă, când sistemul sanitar nu este așa de aglomerat, românii să meargă la medicul de familie.
Există câteva programe de screening pentru câteva forme de cancere, care se desfășoară cu foarte mare succes. Important este ca pacienții să se prezinte la medicul de familie și să solicite informații despre aceste programe”, mai declară Schenker.
Este vorba de testare cancerul colo-rectal, cancerul glandei mamare, cel de col uterin sau cancerul prostatei, explică medicul
”Aceste cancere sunt curabile și efortul pe care pacienții îl vor depune pentru a scăpa de aceste cancere va fi unul minim, arată prof. dr. Michael Schenker, Președinte al Comisiei Oncologice, din cadrul Ministerului Sănătății.
Pacienții de cancer sunt pacienți cu o imunitate compromisă sau cel puțin afectată”, mai explică specialistul.
Majoritatea cazurilor de cancer pancreatic apar din leziuni precanceroase numite neoplazie intraepitelială pancreatică.
Se estimează că aproximativ 55-80% dintre adulții de peste 40 de ani au aceste leziuni pancreatice silențioase precanceroase de grad scăzut.
Un studiu publicat în Nature Communications, condus de dr. Imad Shureiqi, arată că leziunile pancreatice precanceroase la șoareci, similare cu cele găsite la oameni, conțin niveluri mai mari de receptor delta activat prin proliferarea peroxizomilor receptorului transcripțional (PPARδ), notează medicalexpress.
PPARδ reglează expresia unui spectru larg de gene cheie care influențează procesele biologice precum metabolismul lipidelor și formarea cancerului. Activarea PPARδ accelerează dramatic progresia leziunilor precanceroase în cancer pancreatic.
Activarea PPARδ se corelează cu expunerea excesivă la anumiți liganzi, atât naturali, cât și sintetici. Unii liganzi apar în mod natural în dietele bogate în grăsimi, care au fost asociați cu risc crescut de cancer pancreatic la oameni și modele animale. Dietele bogate în grăsimi sunt îmbogățite cu acizi grași care sunt liganzi naturali ai PPARδ.
Alte forme sintetice de liganzi PPARδ, cum ar fi Cardarine (GW501516), se găsesc în suplimentele alimentare, menite să sporească performanța fizică și rezistența. Cardarine a fost conceput inițial de companiile farmaceutice pentru a încuraja organismul să utilizeze mai multe grăsimi și să trateze afecțiuni necanceroase precum obezitatea și hiperlipemia. Dezvoltarea farmaceutică a Cardarine și a altor elemente similare a fost întreruptă de multă vreme, având în vedere potențialele efecte secundare precanceroase ale acestora.
Anunțul a fost făcut chiar de...
Aproape 12 miliarde de euro...
Furtuna Boris a luat mai multe...
Încoronarea regelui Charles al...
Billie Eilish a fost aleasă...
Laureatul Premiului Nobel a...
Andreea Bănică nu a mai...