"Dreamscrolling": Hobby-ul digital care îți poate contura viitorul
Autor: Mihai Preda
Data actualizării:
Data publicării:
Beth Martin poate fi designer în Charleston, Carolina de Sud, dar, în mintea ei, se află în sudul Franței, vizitând un castel din anii 1700, scrie Reuters.

Site-ul imobiliar Zillow este locul unde Martin își ia o pauză, procrastinează și se întreabă ce ar cumpăra dacă banii nu ar fi o problemă.

„Nu voi cumpăra cu adevărat toate aceste lucruri, fie că este vorba de o casă de 11 milioane de dolari sau o geantă vintage Hermes de 30.000 de dolari”, râde Martin, în vârstă de 40 de ani. „Dar îmi place să le privesc. Asta e visatul meu cu ochii deschiși.”

Martin nu este singura. Există chiar și un termen pentru acest hobby: "Dreamscrolling," potrivit firmei de servicii financiare Empower.

Un nou studiu al Empower a constatat că americanii petrec 2,5 ore pe zi, sau 873 de ore pe an, făcând „window shopping” modern și contemplând achiziții de vis.

„Este o ieșire pentru tot ceea ce visează – își imaginează retragerea ideală, se uită la case, aleg destinații de vacanță”, spune Rebecca Rickert, șefa de comunicare la Empower.

Este opusul „doomscrolling-ului”, termen popularizat de jurnalista canadiană Karen K. Ho în timpul pandemiei COVID.

Deoarece cu toții tindem să consumăm multe știri negative toată ziua, Ho – acum scriitoare senior la ARTNews – a devenit cunoscută drept „doamna care amintește de doomscrolling”, spunând oamenilor să pună telefoanele jos din când în când. Ho sugerează că ar trebui să fim atenți și la dreamscrolling. Deși poate fi distractiv și relaxant, nu putem petrece toată ziua într-o stare de visare despre Bali sau remodelări de băi de lux.

„Merită să ne amintim că viața reală este mai dezordonată decât orice visează oamenii prin dreamscrolling”, spune ea. „Proprietarii de case care se confruntă cu ratele dobânzilor sau proiecte de renovare eșuate; influenceri de călătorii care se luptă cu singurătatea, epuizarea și logistica constantă; influenceri de fitness cu dismorfie corporală și diete restrictive nesfârșite.”

Atât timp cât nu exagerăm, studiul Empower a descoperit că dreamscrolling-ul poate fi un lucru pozitiv – definind ceea ce ne dorim de la viață și conturând acțiunile necesare. De fapt, 71% dintre respondenți au spus că dreamscrolling-ul i-a motivat să își atingă obiectivele financiare, spune Rickert.

Iată trei moduri de a evita cheltuielile excesive pentru visători:

Stabilește limite

Dacă navighezi printre case sau destinații de vacanță pentru a te relaxa după o zi grea de muncă, e bine. Dar poate ar trebui să reduci timpul petrecut online dacă acele pauze scurte încep să se transforme în ore întregi în fiecare zi, afectând productivitatea. Membrii Generației Z fac acest lucru cel mai mult, petrecând peste trei ore pe zi dreamscrolling.

„Mereu merită să stabilim limite de timp pentru aplicațiile de social media, cum ar fi Instagram și TikTok, și să ne gândim dacă navigarea pe Zillow este distractivă sau stresantă”, spune Ho. „De asemenea, merită să ne amintim că persoanele care fac conținut de călătorie și imobiliar au scopuri și motivații foarte specifice – like-uri, share-uri, abonați.”

Fă un plan concret

Să zicem că dreamscrolling-ul te-a determinat să îți dorești cu adevărat să faci o anumită achiziție sau experiență. Acolo unde se întâlnesc visul și realitatea este momentul în care începi să faci pași concreți pentru a ajunge acolo.

„Cel mai satisfăcător lucru este să folosești un vis ca inspirație pentru a face un plan real să realizezi ceva”, spune Ho. „Află cât de mulți bani și energie sunt necesare, apoi începe procesul de economisire și munca implicată,” spune Ho, care a folosit acest cadru pentru a planifica o călătorie în Franța cu mama ei în septembrie.

Pune deoparte „degetul pe trăgaci”

Salvează achizițiile de vis pentru referințe viitoare, stocând un obiect într-un coș de cumpărături online sau păstrând o filă deschisă.

Nu te lăsa dus de val și nu apăsa imediat pe „Cumpără”, deoarece costul tuturor achizițiilor impulsive totalizează în medie o sumă uriașă de 86.593,40 dolari, potrivit studiului Empower.

Aceasta ar putea evident să te bage într-o gaură financiară profundă. Așadar, uită-te, dar nu cumpăra până nu te gândești bine și nu calculezi costurile.

„Este era coșului de cumpărături abandonat”, spune Rickert. „De fapt, aproape o treime dintre oameni au spus că dreamscrolling-ul îi ajută să evite achizițiile neplanificate. Îi ajută să sorteze ceea ce își doresc cu adevărat.”

Dreamscrolling-ul poate fi o modalitate plăcută de a visa la viitor și de a stabili obiective, dar este important să rămânem realiști și să nu ne lăsăm duși de val de tentațiile online. Cu planificare și măsură, aceste vise pot deveni realitate fără a ne pune în pericol stabilitatea financiară.

Articole similare

Actriţa Jennifer Lawrence, însărcinată cu al doilea copil

 Actriţa americană Jennifer Lawrence este însărcinată cu...

Lionel Richie anunță turneul 2025 Say Hello To The Hits

Lionel Richie revine în Marea Britanie în 2025, ca parte...


Top citite
Astronomii au identificat originea meteoriţilor care au lovit Terra/Freepik

Astronomii au identificat originea meteoriţilor care au lovit Terra

Foto: Instagram Andreea Antonescu

Săndel Bălan a rupt tăcerea despre absența Andreei Antonescu, din spectacolul Andreei Bălan: S-au certat, s-a tăiat filmul

Captura Instagram

Membrii trupei One Direction, ''complet devastaţi'' de moartea lui Liam Payne

Bruce Springsteen

Noul documentar despre Bruce Springsteen are premiera la Londra

Sursa Foto Instagram Iulia Albu

Război tăcut între Iulia Albu și Mihaela Borcea! Ce a dus la ruptura definitivă dintre ele

Britney Spears șochează din nou: Cea mai genială decizie din viața mea a fost să mă căsătoresc cu mine/ Facebook

Britney Spears șochează din nou: Cea mai genială decizie din viața mea a fost să mă căsătoresc cu mine



Cele mai noi articole

Actriţa Jennifer Lawrence, însărcinată cu al doilea copil

 Actriţa americană Jennifer Lawrence este însărcinată cu...

pixel