Drona prăbușită în Zagreb. Coincidență? ZONA unde a căzut are ACELAȘI nume cu o localitate din regiunea Jîtomîr, Ucraina
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
O dronă militară s-a prăbușit zilele trecute la periferia capitalei croate Zagreb.

Autoritățile informează că o dronă de tip TU-141, de producție sovietică, s-a prăbușit în noaptea de 10 spre 11 martie la marginea Zagrebului, producând un crater de câțiva metri.

Prăbușirea aparatului de zbor fără pilot s-a produs în apropierea unui cămin studențesc, fiind avariate aproximativ 40 de mașini. Potrivit martorilor, singura persoană rănită a fost un bărbat care a căzut de pe bicicletă când drona a lovit pământul, relatează AP.

Acest tip de dronă este operat atât de armata ucraineană, cât și de cea rusă, până la acest moment nefiind clar cine și de unde a lansat aparatul de zbor. 

Cu o autonomie de aproximativ 1.000 de kilometri, drona a survolat atât teritoriul României, cât și pe cel al Ungariei, până să se prăbușească în Croația.

”Au fost găsite urme de explozibili și indicii care sugerează că acesta nu era un avion de recunoaștere. Am găsit părți ale unei bombe aeriene”, a declarat ministrul croat al apărării, Mario Banozic, la locul accidentului.

Zona din Zagreb, același nume cu o localitate din Ucraina

Potrivit Europeiska Pravda, cartierul din Zagreb în care s-a prăbușit drona Tu-141 se numește Jarun, un nume foarte asemănător cu cel al localității ucrainene Yarun din regiunea Jîtomîr, o zonă intens bombardată de forțele ruse în ultimele zile.

Jurnaliștii ucraineni presupun că operatorul dronei a introdus greșit numele așezării.

Raza de acțiune a aeronavei este de până la 1000 km. Drona se lansează de pe o platformă mobilă, folosind un accelerator cu propulsor solid, care se află sub coada fuzelajului.

Tu-141 "Swift" / @Alan Wilson, flickr

Cum se disculpă autoritățile române: vreme nefavorabilă, teren accidentat

Autoritățile croate au criticat nivelul slab de răspuns al NATO și al țărilor care au fost survolate de aparatul de zbor fără pilot.

"Dacă ar fi depistat la timp în țările vecine, situația ar fi diferită. Vom căuta răspunsuri la întrebările despre acest incident. Ministerele Apărării din România și Ungaria spun că efectuează evaluările. Așteptăm un răspuns", a adăugat ministrul croat al apărării.

Vineri, la câteva ore după incident, MAPN a emis un comunicat în care arată că drona a survolat teritoriul țării noastre doar 3 minute (23:23-23:26).

Timpul scurt de survol al teritoriului României, condițiile dificile de relief, viteza dar și vremea nefavorabile au făcut ca aeronava să nu poată fi identificată, spune MAPN.

Se observă că vremea  joacă un rol hotărâtor în activitatea forțelor armate române, după ce, cu doar câteva zile în urmă, două aeronave militare românești (un MiG-21 și un elicopter IAR 330 - Puma) s-au prăbușit din cauza vremii, opt militari români pierzându-și viața.

Articole similare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la europarlamentare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la...


Top citite
Captura Instagram

Mihai Bendeac, mesaj emoționant după dispariția lui Gabriel Cotabiță: Iartă-mă. Deși e prea târziu

Captura Facebook

A murit Gabriel Cotabiță

Captura Facebook

Marius Bațu s-a stins din viață

Captura Youtube

Gheboasa lansează a doua manea în sprijinul lui Ciucă și PNL. Versuri: Domnul generalul Ciucă pe timp de război/A mers înainte, n-a făcut pași înapoi

”De ce mă expui acum?”. Fiica lui Marcel Pavel nu a vrut să apară în concertul de Crăciun

Sursa foto: Facebook

Eleganță regală: Regele Frederik și Regina Mary își dezvăluie noile portrete oficiale



Cele mai noi articole

Marius Bațu s-a stins din viață

A fost membru fondator al trupei Poesis, una dintre cele mai iubite formații...

pixel