După COVID, OMS defineşte boala răspândită "prin aer"
Autor: Echipa RadioDCNews
Data publicării:
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi aproximativ 500 de experţi au convenit pentru prima dată ce înseamnă ca o boală să se răspândească prin aer, în încercarea de a evita confuzia de la începutul pandemiei de COVID-19 despre care unii oamenii de ştiinţă au spus că poate costa vieţi, relatează Reuters.

Agenţia de sănătate a ONU cu sediul la Geneva a publicat joi un document tehnic pe această temă. Acesta a indicat că a fost primul pas spre a găsi o modalitate mai bună de prevenire a acestui tip de transmitere, atât pentru bolile existente, cum ar fi rujeola, cât şi pentru viitoarele ameninţări pandemice.

Documentul concluzionează că descriptorul "prin aer" poate fi utilizat pentru boli infecţioase în care tipul principal de transmitere implică agentul patogen care se transmite prin aer sau este suspendat în aer, în conformitate cu alţi termeni precum boli "transmise prin apă", care sunt înţelese în diferite discipline şi de către public.

Aproape 500 de experţi au contribuit la definiţie, inclusiv fizicieni, profesionişti din domeniul sănătăţii publice şi ingineri, dintre care mulţi au fost în dezacord cu privire la subiect în trecut.

În primele zile ale COVID-19 în 2020, aproximativ 200 de oameni de ştiinţă specialişti în aerosoli s-au plâns public că OMS nu a avertizat oamenii cu privire la riscul că virusul s-ar putea răspândi prin aer. Acest lucru a condus la un accent excesiv pe măsuri precum spălarea mâinilor pentru a opri virusul, mai degrabă decât să se concentreze pe ventilaţie, au spus ei.

Până în iulie 2020, agenţia a spus că au apărut "dovezi" privind răspândirea prin aer, dar cercetătorul-şef de atunci, Soumya Swaminathan "care a început procesul de obţinere a unei definiţii", a spus ulterior că OMS ar fi trebuit să fie mai puternică "mult mai devreme".

Succesorul acestuia, Jeremy Farrar, a declarat într-un interviu că noua definiţie este mai mult decât COVID, dar el a adăugat că la începutul pandemiei exista o lipsă de dovezi disponibile şi experţii, inclusiv OMS, au acţionat cu "bună-credinţă". În acel moment, el era şeful organizaţiei de caritate Wellcome Trust şi a consiliat guvernul britanic cu privire la pandemie.

Farrar a spus că stabilirea definiţiei de către experţi din toate disciplinele ar permite să înceapă discuţii despre probleme precum ventilaţia în multe sfere diferite, de la spitale la şcoli.

El a comparat-o cu realizarea faptului că virusurile transmise prin sânge, cum ar fi HIV sau hepatita B, ar putea fi răspândite de către medici care nu poartă mănuşi în timpul procedurilor.

Articole similare

Billie Eilish anunță turul HIT ME HARD AND SOFT

Billie Eilish a dezvăluit datele turneului său "HIT ME...

Rihanna se bucură de faptul că este o „mamă de băiat"

Rihanna a dezvăluit că îi place să fie o mamă a...

Avertizare OMS: Risc global pentru gripa aviară H5N1

Marţi, un reprezentant al Organizaţiei Mondiale a...


Top citite
Sursa: Simona Gherghe, Instagram

În spatele zâmbetului: Cum se simte Simona Gherghe departe de copiii săi

Sursa: Freepik

Ratonul dansator care face furori pe internet. Mișcări de superstar!

Sursa: captură Youtube Bloodstockfestivals

Piesa zilei: Devil don't cry (string quartet version) | KING 810

Sursa: Freepik

1 Mai în Capitală: Evenimente speciale și vreme perfectă pentru distracție. Idei de activități

Sursa: Freepik

Primăvara se colorează în ritmurile anilor '80 și '90: "Retro Nostalgia Music" îți aduce cea mai tare petrecere la Predeal

Sursa: Freepik

Puiul de leu își găsește vocea: Fiica lui Beyoncé intră în distribuția filmului „Mufasa: The Lion King”


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole
pixel