După o explozie cosmică, ”o noua stea” poate fi văzută pe cer timp de câteva zile. Experiență unică în viață
Autor: Cristian Cîșleanu
Data publicării:
Află mai multe despre un eveniment rar care se poate întâmpla după o explozie cosmică.

Conform astronomilor, dacă două stele situate la o distanță de aproximativ 3.000 de ani-lumină ar dansa într-un spectacol cosmic, luminozitatea lor ar fi atât de intensă încât ar putea fi remarcată cu ochiul liber pe o perioadă extinsă de timp, informează Agerpres care citează DPA/PA Media.

Evenimentul rar al exploziei în sistemul T Coronae Borealis oferă o experiență unică în viață, creând iluzia apariției unei noi stele strălucitoare pe cerul nopții, care apoi dispare din nou pentru alți 80 de ani.

Dr. Daniel Brown, profesor asociat de astronomie la Universitatea Nottingham Trent din Regatul Unit, a declarat că acest tip de eveniment ceresc se numeşte novă, un fenomen care constă în creşterea rapidă a strălucirii unei stele.

Fenomenul se poate întâmpla oricând

El a spus că nu este uşor de prezis când va avea loc exact evenimentul, însă acesta s-ar putea produce oricând între această perioadă şi luna septembrie anul acesta. ”Vom avea parte de o surpriză, având parte de o aşa-zisă nouă stea pe cer. T Coronae Borealis nu este, de fapt, o singură stea, ci o stea binară, deci două stele care orbitează una în jurul celeilalte. Ceea ce face ca această pereche să fie specială este că, din când în când, îi creşte enorm strălucirea, devenind vizibilă cu uşurinţă pentru noi”, a declarat Brown.

El a spus că steaua mai masivă dintre cele două este o pitică albă, care "poate îngloba aproximativ aceeaşi masă ca Soarele nostru într-un volum la fel de mare ca cel al Pământului".

Însoţitoarea sa, o gigantă roşie îmbătrânită, s-a extins şi varsă constant materie spre pitica albă. "La fiecare 80 de ani, (pitica albă) adună suficient material pentru a se aprinde într-o explozie termonucleară, sporindu-şi incredibil de mult luminozitatea", a explicat profesorul.

”Pentru T Coronae Borealis a sosit timpul pentru o altă astfel de explozie, a cărei luminozitate creşte de la o magnitudine aparentă (m) de 11 - aproape vizibilă cu binoclul pe un cer întunecat - la uimitoarea (valoare de) 2m - comparabilă cu cea a stelelor din Ursa Mare, uşor de observat cu ochiul liber, chiar şi în condiţii de poluare luminoasă”.

T Coronae Borealis va deveni în timpul acestui eveniment cea mai strălucitoare stea din constelaţia Coroanei Boreale, estompându-se însă treptat după câteva zile.

Articole similare

Top citite
Captura Instagram

George Simion în trending! Maneaua lansată de Tzancă Uraganu face furori pe internet

Sursa: Freepik

Află ce nu ai voie să faci de Intrarea Maicii Domnului în biserică

Captura Youtube

Miley Cyrus a vorbit despre diferența de vârstă dintre ea și iubitul ei, Maxx Morando

Sursa Foto: Facebook Pedro Sarracino

O banană proclamată operă de artă, vândută cu 6,2 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii la New York

Ike și Tina Turner în 1971

Cher și sfatul care i-a schimbat viața Tinei Turner

Captura Facebook

Află când se difuzează "Singur Acasă"



Cele mai noi articole

Cher și sfatul care i-a schimbat viața Tinei Turner

În noile sale memorii, Cher: The Memoir, Part One,...

pixel