Erdogan promite o Turcie puternică dacă va fi reales. Vrea să scape Turcia de „puciști şi imperialiști“
Autor: radiodcnews Team
Data publicării:
O ţară "puternică" şi scăpată de urmele seismului: preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, în campanie pentru un nou mandat, a prezentat marţi manifestul partidului său pentru alegerile prezidenţiale şi legislative din mai, care se anunţă extrem de disputate, relatează AFP.

"Turcia nu are altă opţiune decât să rămână puternică şi să îşi crească forţa pentru a nu recădea sub jugul sclaviei politice şi economice", a spus Erdogan în faţa a mii de simpatizanţi şi membri ai partidului său într-o sală de sport la Ankara.

"Întreaga lume musulmană aşteaptă să vadă ce se va întâmpla la 14 mai", a afirmat preşedintele turc, care conduce de asemenea Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP, islamo-conservator), într-un discurs de o oră şi jumătate transmis în direct la televiziune.

Şeful statului, la putere din 2003, mai întâi ca prim-ministru, apoi ca preşedinte, a spus că vrea să scape Turcia de "pucişti şi imperialişti", făcând referire în special la lovitura de stat ratată din 2016, după care a enumerat o serie de promisiuni.

În vârstă de 69 de ani, Erdogan se confruntă cu furia unei părţi a populaţiei, care îl consideră responsabil de criza economică ce a lovit ţara şi care acuză statul că nu şi-a desfăşurat la timp mijloacele după seismul de la 6 februarie care a făcut peste 50.000 de morţi în Turcia.

"Cu voia Domnului, vom şterge cât mai repede urmele seismului de la 6 februarie", a afirmat preşedintele turc, spunând că face din reconstrucţia provinciilor devastate "prioritatea" sa.

Pe plan economic, şeful statului, ale cărui puteri au fost extinse considerabil în 2017, a promis să readucă inflaţia, aflată în prezent la 50,5%, sub pragul de 10%, un angajament exprimat deja de mai multe ori în trecut, dar fără a fi urmat de efecte.

La alegerile prezidenţiale şi legislative din 2018, Erdogan a fost reales din primul tur, însă AKP a fost privat de majoritatea absolută în parlament, fiind obligat să facă o alianţă cu partidul ultranaţionalist MHP, altădată unul dintre cei mai feroce rivali ai săi.

Sondajele anticipează alegeri mai strânse luna viitoare, unele considerând chiar că Kemal Kiliçdaroglu, candidatul alianţei formate din şase partide de opoziţie, va câştiga în al doilea tur de scrutin, scrie Agerpres.

Articole similare

Stevie Wonder a primit cetăţenia ghaneză

Cantărețul american Stevie Wonder, una dintre legendele...

Asocierea utilizării internetului cu starea de bine (STUDIU)

Internetul are, în general, un efect benefic pentru...


Top citite
Sursa foto: Agerpres

Mihai Trăistariu intervine în scandalul Eurovision: “Această competiție reflectă foarte bine showbiz-ul anului 2024”

Sursa: Freepik

Tariful bancurilor, pe spatele scaunului! Un șofer cu umor /foto în articol

Sursa: captură Instagram

Fiul Nadiei Comăneci a absolvit. Cine este fata care îl face fericit pe băiatul femeii de 10 /foto în articol

Sursa: captură Youtube La Măruță

Saveta Bogdan, reacție furibundă după câștigarea Eurovision 2024 de către Nemo

Sursa: Europolisfest

Poate reveni Sulina la gloria de odinioară? Parastasul Piraților Nepomeniți, un festival dedicat oamenilor care iubesc Delta Dunării

Sursa: Freepik

Horoscop 14 mai 2024. Ce zodie nu ar trebui să se victimizeze /video


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Stevie Wonder a primit cetăţenia ghaneză

Cantărețul american Stevie Wonder, una dintre legendele...

pixel