Eurovision Junior 2023 începe duminică la Nisa
Autor: radiodcnews Team
Data publicării:
Refrene captivante, evoluţii vocale incredibile, lumini intermitente, costume insolite şi steaguri care flutură în timpul afişării clasamentelor intermediare vor marca ediţia din acest an a concursului muzical Eurovision Junior, care va avea loc duminică după-amiază în oraşul francez Nisa, informează AFP.

În Palatul Nikaia, o mare sală de spectacole din Nisa, pregătirile se desfăşoară într-un ritm intens de aproape trei săptămâni pentru instalarea scenei şi pentru organizarea repetiţiilor, mai întâi cu ajutorul unor dubluri, apoi cu participarea tinerilor concurenţi.

Delegaţiile celor 16 ţări participante au sosit încă de duminica trecută, ocupând un întreg hotel. În jurul concurenţilor, care au vârste cuprinse între nouă şi 14 ani, se agită o mulţime de membri ai unor ansambluri de coruri şi dansatori, precum şi producători, antrenori vocali, ataşaţi de presă, fără a îi uita nici pe părinţii micilor artişti.

Concurenţi din anii precedenţi au făcut, de asemenea, deplasarea la Nisa, şi oferă oraşului francez, în pofida ritmului intens al repetiţiilor şi al solicitărilor, aerul unei tabere internaţionale de vacanţă, un aspect apreciat de Fia, reprezentanta Germaniei.

"Sunt foarte mulţumită, mi-am creat multe amintiri, pe scenă şi în afara ei. Mi-am făcut mulţi prieteni", a declarat tânăra cântăreaţă din Berlin, în vârstă de 11 ani şi născută la Shanghai, care cântă şi traduce în limbajul semnelor pentru sora ei mai mică, afectată de un handicap.

La fel ca majoritatea participanţilor, ea s-a făcut remarcată cu ocazia unei emisiuni-concurs asemănătoare programului "The Voice Kids" în ţara ei de origine. Din acest motiv, Fia este deja obişnuită cu exigenţele unui concurs televizat, dar Eurovision, chiar şi în versiunea sa pentru juniori, este o competiţie care se desfăşoară la un alt nivel.

"Scena este mult mai mare! Sunt cu adevărat foarte emoţionată pentru duminică. Şi nerăbdătoare", a explicat ea.



Fetele în prim-plan



La fel ca în cazul seniorilor, cântecele de la Eurovision Junior alternează între sobrietate şi excentricitate, între engleză şi limbile ţărilor finaliste, între pop şi stiluri tradiţionale. Vârstele concurenţilor schimbă şi ele datele problemei, variind de la ucraineanca Anastasia, de nouă ani, până la adolescentele britanice din Stand Uniqu3, un grup feminin care se apropie de nivelul artiştilor profesionişti.

Totuşi, se distinge o tendinţă foarte clară: cu excepţia unui duo olandez şi a unui trio mixt georgian, ceilalţi concurenţi sunt fete.

"Am câştigat cu Lissandro anul trecut, dar este un concurs foarte feminin în acest an. Îmi place mult ideea, mi se pare simpatică. Femeile sunt în prim-plan", a declarat Alexandra Redde-Amiel, şefa delegaţiei franceze şi coordonatoarea show-ului.

În acelaşi registru, franţuzoaica Zoe Clauzure, de 12 ani, îşi asumă o piesă foarte feminină, cântând într-o ţinută vestimentară roz la un pian roz ce are forma unei inimi.

Devenită deja o artistă profesionistă, tânăra concurentă din Franţa acordă interviuri pe bandă rulantă şi cu zâmbetul pe buze. "Ritmul este puţin cam complicat, dar repetiţiile s-au derulat foarte bine, începem să avem un nivel bun", a declarat ea.

Alături de Zoe, mama ei cere pornirea instalaţiei de încălzire, îngrijorată să îşi vadă fiica obligată să răspundă întrebărilor care îi sunt adresate de posturile de televiziune în timp ce poartă doar o rochiţă roz în pofida frigului care domneşte pe culoarele goale şi betonate ale Palatului Nikaia.

În marea sală de spectacole, încă goală, fiecare concurent a avut dreptul la două intervale de câte o jumătate de oră pentru a-şi interpreta cântecul înaintea marii repetiţii generale de sâmbătă după-amiază. Imaginile filmate în timpul acestei repetiţii vor fi transmise juriilor din fiecare ţară.

La fel ca în cazul seniorilor, celebrele "12 puncte" ale fiecărui juriu vor fi anunţate în timpul emisiunii de duminică după-amiază. Votul publicului, care va conta în procent de 50% în clasamentul final, a fost deja deschis pe internet.

O derogare majoră a fost acordată în raport cu regulile din concursul seniorilor: telespectatorii pot să voteze pentru concurentul din propria ţară. Acest detaliu nu le-a dezavantajat până acum pe ţările mici, întrucât Georgia deţine recordul - cu trei victorii - de la organizarea primei ediţii, în 2003.

Iar asta nu explică nici măcar cele două recente victorii franceze, în condiţiile în care Franţa nu a mai câştigat concursul Eurovision al seniorilor din 1977. Anul trecut, energia tânărului Lissandro i-a asigurat voturile acordate de juriile profesioniştilor.

România, care a participat pentru ultima oară la Eurovision Junior în 2009, nu este înscrisă nici la ediţia din acest an a concursului. Ţara noastră, cu şapte participări la activ, a obţinut cel mai bun rezultat al său în 2004, la Lillehammer, când s-a clasat pe locul al patrulea cu cântecul "Îţi mulţumesc", interpretat de Noni Răzvan Ene, relatează Agerpres. 

Articole similare

Top citite
Captura Instagram

Mihai Bendeac, mesaj emoționant după dispariția lui Gabriel Cotabiță: Iartă-mă. Deși e prea târziu

Captura Facebook

A murit Gabriel Cotabiță

Captura Facebook

Marius Bațu s-a stins din viață

Captura Youtube

Gheboasa lansează a doua manea în sprijinul lui Ciucă și PNL. Versuri: Domnul generalul Ciucă pe timp de război/A mers înainte, n-a făcut pași înapoi

Paris Hilton se mândrește că nu a avut niciun procedeu estetic: Sunt cu adevărat mândră că sunt complet naturală

Paris Hilton se mândrește că nu a avut niciun procedeu estetic: Sunt cu adevărat mândră că sunt complet naturală

”De ce mă expui acum?”. Fiica lui Marcel Pavel nu a vrut să apară în concertul de Crăciun



Cele mai noi articole
pixel