Exploziile din Crimeea. Kremlinul nu recunoaște public loviturile Kivului pentru a nu distruge moralul celor de acasă
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Rusia susține că este vorba de ”incendii accidentale”.

Kremlinul nu dă vina pe Ucraina pentru loviturile de pe aerodromul de la Novofedorivka din Crimeea.

S-ar părea că totul ar trebui să fie invers. Moscova ar trebui să se străduiască să acuze Ucraina de bombardamente sau sabotaj în Crimeea și, prin aceasta, să demonstreze „agresivitatea” statului pe teritoriul căruia trupele ruse desfășoară o „operație specială”.

Totuși, Putin preferă să dea vina pe defecțiunile interne, deoarece recunoașterea loviturilor ucrainene ar fi o dovadă a ineficienței sistemelor rusești de apărare aeriană, spun experții ISW.

Așa cum s-a întâmplat deja cu scufundarea crucișătorului rus „Moskva” sau cu părăsirea insulei Șerpilor, Rusia ascunde adevărul pentru opinia publică din țară.

„Simultaneitatea exploziilor la două obiecte diferite exclude probabil versiunea oficială rusă a unui incendiu accidental, dar nu exclude nici sabotajul, nici un atac cu rachete cu rază lungă de acțiune”, arată ISW - Institutul pentru Studierea Războiului.

ISW scrie că Ucraina ar putea să-și fi modificat rachetele Neptune pentru a fi utilizate împotriva țintelor terestre (cum au făcut rușii cu rachetele antinavă și antiaeriene), dar în prezent nu există dovezi care să susțină această ipoteză.

Zelenski: ”Regiunea Mării Negre nu poate fi în siguranță cât timp Crimeea este ocupată”

Mai multe explozii au avut loc pe aerodromul militar din Novofedorivka din Crimeea pe 9 august. Locuitorii Crimeei au postat videoclipuri pe rețelele de socializare care arată cel puțin două epicentre ale incendiului și au spus că au auzit de la 7 la 12 explozii.

Președintele Volodimir Zelenski nu a vorbit direct despre loviturile din Crimee, dar a spus că războiul Rusiei împotriva Ucrainei a început odată cu ocuparea Crimeei și se va încheia cu eliberarea acesteia.

„Astăzi, se acordă multă atenție subiectului Crimeei. Și acest lucru este corect, deoarece Crimeea este ucraineană și nu vom renunța niciodată la ea. Nu vom uita că ocupația Crimeei a fost cea care a început Războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Rusia a transformat peninsula noastră, care a fost și va fi întotdeauna unul dintre cele mai bune locuri din Europa, într-unul dintre cele mai periculoase locuri din Europa. Rusia a adus în Crimeea represiune pe scară largă, probleme de mediu, deznădejde economică și război”.

"Regiunea Mării Negre nu poate fi în siguranță cât timp Crimeea este ocupată. Nu va exista pace stabilă și de durată în multe țări de pe coasta Mării Mediterane, atâta timp cât Rusia va putea folosi peninsula noastră ca bază militară", este convins Zelensky. 

Ministerul Apărării al Rusiei a declarat că incendiul de la baza aeriană Saki a fost cauzat de  detonarea mai multor obuze de aeronave, care auexplodat în depozite. Mai târziu, o sursă a departamentului militar rus a declarat TASS că exploziile au fost rezultatul ”încălcării normelor de siguranță la incendiu pe aerodromul de lângă Novofedorivka”, respingând rapoartele conform cărora loviturile ucrainene sau sabotajul la instalația militară ar fi provocat exploziile. 

The New York Times, citând un „ofițer militar ucrainean de rang înalt”, a scris că  forțele ucrainene ar fi fost în spatele exploziilor de pe aerodromul din Crimeea ocupată.

Rusia, nevoită să folosească un satelit iranian

Rusia a lansat pe 9 august un satelit iranian pe orbită care ar putea fi folosit pentru a furniza informații militare asupra Ucrainei. Șeful Agenției Spațiale Iraniene Hassan Salariyeh a declarat că satelitul de teledetecție, Khayyam, are o rezoluție a camerei de un metru. Khayyam a început deja să transmită date de telemetrie.

Oficialii iranieni au negat că un alt stat va avea acces la fluxul prin satelit în orice moment, dar oficialii occidentali de informații au susținut că autoritățile ruse vor menține accesul.

Articole similare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la europarlamentare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la...


Top citite
Foto: Costinești, flickr/brianj.lowe

Cazarea în Costinești, mai scumpă decât în Bali. Venirea lui Travis Scott a aruncat în aer prețurile

Foto: Pixabay

Praf saharian peste România. Dr. Beatrice Mahler, avertisment: Ce nu este recomandat în astfel de momente

Captura Instagram

Kim Kardashian a plimbat câinii Madonnei când era copilă

Taylor Swift / Foto: Eva Rinaldi / Flickr

Impactul Taylor Swift! Ce au făcut fanii cântăreței într-un pub din Londra

Captura Facebook

Astăzi este ziua Barbrei Streisand! Cântăreața a împlinit 82 de ani

Captura Facebook

Eminem a "sărbătorit" 16 ani de când a renunțat la substanțe interzise și alcool


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Joe Biden interzice TikTok în SUA! Ce o să se întâmple

Președintele Biden tocmai a semnat un proiect de lege...

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci zilnic avocado

Avocado și-au câștigat un loc de cinste în inimile...

Deep Purple lansează un nou album

Legendara trupă rock va lansa albumul pe 19 iulie, iar single-ul principal...

pixel