Făina de insecte, interzisă în produsele tradiţionale din România
Autor: , Liana Ganea | Dată: 18 sep 2023, 17:07
Nu vom avea faină de insecte în produsele tradiționale!

Alimentele din gândaci, larve și alte insecte devin o realitate și în România, conform proiectului adoptat în Senat. Se prevede că magazinele vor dispune de rafturi speciale pentru aceste produse. Totuși, utilizarea făinei de insecte în preparatele tradiționale românești va fi interzisă.

Senatul a adoptat recent, în plen, propunerea legislativă privind utilizarea insectelor în produsele alimentare şi comercializarea acestor produse în România, operatorilor economici interzicându-li-se includerea noilor alimente în prepararea produselor prevăzute în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale şi Registrul Naţional al Reţetelor Consacrate. Au fost înregistrate 66 de voturi „pentru”, 10 „împotrivă” şi 12 abţineri.

Inițiat de membri ai Partidului Social Democrat, printre care Marcel Ciolacu, Alfred Simonis, Radu Oprea și Diana Tuşa, proiectul de lege a fost introdus în procesul legislativ în luna aprilie a anului 2023.

Conform unui amendament adus de comisiile raportoare și aprobat de plen, au fost detaliate Regulamentele europene care specifică formele de utilizare a alimentelor noi (congelate, sub formă de pastă, uscate, sub formă de pudră, parțial degresate). De asemenea, s-au stabilit condițiile de utilizare a acestor alimente noi în produsele alimentare, categoriile specifice de alimente în care pot fi integrate și proporțiile maxime admise.

„Se interzice prepararea şi comercializarea produselor sub denumirea utilizată iniţial, dacă acestea au printre ingrediente alimente noi autorizate. În denumirea produselor se utilizează denumirile legale sau denumirile curente sau denumirile descriptive care conţin în mod obligatoriu una dintre sintagmele ‘cu…’, ‘din…’ urmată de denumirea alimentului nou autorizat, indiferent de proporţia acestuia în produsul finit”, se mai arată în propunerea legislativă.

Articole similare

Top 10 destinații pentru o vacanță de toamnă în România

Află unde poți să mergi într-o vacanță superbă toamna...


Top citite
Foto ilustrativ: Pexels.com

Principalul suspect în cazul asasinării lui Tupac Shakur, arestat după 27 de ani de la moartea rapperului

Foto: Facebook Nicusor Dan

Străzi Deschise – București, 30 septembrie - 1 octombrie. Programul activităţilor

Omega 3

Care este cel mai bogat aliment în Omega 3

Sursă foto: Pexels

Cum trăiește o tânără de 21 de ani din Italia într-un castel vechi de 900 de ani. Palatul Sannazzaro are 45 de camere / video

Tragedie în Brazilia. Peste 100 de delfini au fost găsiţi morţi

Foto: Pexels.com

Şase persoane au murit într-un incendiu produs într-un club din Spania


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Obiecte vechi de 5.000 de ani, descoperite în Egipt

Descoperire importantă făcută în Egipt.

Și roboții pot deveni enervanți, la fel ca unii oameni

Un experiment de realitate virtuală arată că roboții...