Fenomenul El Nino nu se lasă dus, spre disperarea agricultorilor
Autor: Echipa RadioDCNews
Data publicării:
Cea mai recentă prognoză a ONU vine cu vești proaste. 

Fenomenul meteorologic El Nino se va manifesta cel puţin până la jumătatea anului 2024, potrivit celor mai recente prognoze ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, aducând cantităţi anormale de precipitaţii pe teritoriul Americii Latine şi stârnind temeri pentru sectorul agricol, informează Reuters.

Temperaturile la suprafaţa apei în Oceanul Pacific au crescut brusc în ultimele luni odată cu o încălzire mai accentuată de-a lungul coastei Americii de Sud, se afirmă în raportul Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a ONU (FAO), consultat joi de jurnaliştii de la Reuters.

Prognozele pentru primul trimestru din 2024 arată o cantitate mai mare de precipitaţii decât de obicei în ţări din sudul continentului, precum Peru şi Ecuador, dar şi în Mexic, concomitent cu condiţii de secetă în Brazilia, Guyana şi Surinam. Perioada actuală de secetă din America Centrală va dura doar până la finalul anului curent.

Raportul subliniază totodată că agricultura, care include cultura plantelor, creşterea animalelor, exploatarea pădurilor şi pescuitul, este deosebit de vulnerabilă având în vedere că acest sector poate absorbi 26% din pierderile economice în perioada condiţiilor de vreme extremă şi până la 82% în timpul secetelor.

Specii importante de peşti cum ar fi anşoa şi tonul de pe coasta nordică a statului Peru şi din sudul Ecuadorului sunt în special expuse în faţa riscurilor, se mai spune în raport. Pescarii din Ecuador au raportat o scădere de 30% în capturile lor de ton începând cu luna februarie, precizează raportul.

Fenomenul meteorologic El Nino şi tiparul opus, La Nina, au afectat producţia de recolte cheie cum ar fi grâul, orezul şi porumbul în America Latină, care sunt extrem de dependente de materii prime.

Condiţiile extreme determinate de El Nino afectează regiunea, care se confruntă simultan şi cu efectele schimbărilor climatice, precum valuri de caniculă, se mai spune în raport. FAO afirmă că a lansat un plan pentru a mobiliza resurse financiare destinate comunităţilor vulnerabile din mai multe ţări afectate de vremea extremă.

Articole similare

Tesla reduce preţurile în urma încetinirii vânzărilor

Tesla Inc a scăzut prețurile în China și SUA, piețele...

Cazul unui contabil care lucrează cu 200 de facturi zilnic

Deși operează cu 200 de facturi zilnic, un contabil...


Top citite
Captura Instagram

Adrian elicopter de luptă și Iorga s-au certat cu Selly

Eminem

Eminem anunță un nou album și declară 'The Death of Slim Shady'

Sursă foto: Freepik

Poate iaurtul să reducă riscul de diabet? Iată ce spun experții

Captura Youtube

Oana Radu a vorbit despre declinul său din muzică: După Vocea României a venit un val și m-a dărâmat

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Musaca de post. Rețeta delicioasă

 Foto: Facebook The Family Royal

Palatul Buckingham actualizează în mod regulat planurile de înmormântare. Ce se întâmplă cu Regele Charles


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Zendaya ar putea reveni în industria muzicală „într-o zi"

Zendaya a vorbit despre revenirea ei în industria...

pixel