Finlanda e pregătită! Cetățenii europeni cei mai pregătiți pentru atacul RUȘILOR: „Îi așteptăm încă din Al Doilea Război Mondial”
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Pentru prima dată în ultima jumătate de secol, s-ar părea că majoritatea finlandezilor susțin cererea țării lor de aderare la NATO.

Istoria i-a învățat că trebuie să fie pregătiți, iar finlandezii nu au uitat cu ce vecin au de-a face.

Invazia Rusiei din Ucraina schimbă total perspectiva din care sunt văzute pregătirile societății finlandeze pentru un eventual conflict militar.

Jurnaliștii de la FT au analizat care sunt măsurile Finlandei în cazul unui război, iar concluzia este clară: Finlanda va fi pregătită.

Cu o frontieră comună cu Federația Rusă de aproximativ 1.340 de km, Finlanda nu are o ”moștenire geostrategică” pe care să o invidiezi așa că s-a văzut nevoită să-și ia măsuri preventive de apărare.

Dar ce au făcut nordicii atât de special?

Provizii

Finlanda are stocuri strategice de cereale și diverși carburanți pentru cel puțin șase luni. Stocurile valorează aproximativ 2,5 miliarde de euro, dar în timp de război acestea sunt inestimabile.

De asemenea, toate companiile farmaceutice sunt obligate să aibă stocuri pentru toate medicamentele importate pentru o perioadă de 3 până la 10 luni.

Apărare civilă

Toate clădirile mari trebuie să aibă propriile lor adăposturi nucleare, iar restul populației folosește parcări subterane, patinoare și piscine care sunt pregătite să fie transformate în centre de evacuare.

Luptători

Aproape o treime din populația adultă sunt rezerviști, ceea ce înseamnă că Finlanda poate folosi una dintre cele mai mari armate în raport cu dimensiunea sa din Europa.

„Ne-am pregătit societatea și ne-am pregătit pentru această situație încă din al Doilea Război Mondial”, a declarat Tytti Tuppurainen, ministrul pentru afaceri europene al Finlandei.

Securitate ”multilateral dezvoltată”

Finlanda a pus la punct o strategie de „securitate cuprinzătoare”, care este și funcțională. Planul implică măsuri preventive, care vizează nu doar o posibilă invazie, dar și pregătirea pentru dezastrele naturale, atacuri cibernetice sau pandemii.

Nu este vorba doar despre pregătirea militară, ci se are în vedere organizarea răspunsului statului în situații criză.

Cu o populație de de 5,5 milioane ți o graniță imensă cu Rusia, Finlanda a înțeles cât de vulnerabilă este în cazul unui atac.

Amintirea Războiului de Iarnă

Foto: soldat finlandez, în timpul Războiului de Iarnă / wikipedia

Invazia sovietică din brutalul război de iarnă din 1939-1940 este încă vie printre finlandezi. Deși au reușit să reziste, Acordul de pace de la Moscova, din 1940, le-a răpit  9% din teritoriul, inclusiv cel mai cosmopolit oraș al lor, Vyborg, un important centru industrial.

”Nu am uitat, este în ADN-ul nostru”, spune președintele Sauli Niinisto , arătând sondajele care arată că aproximativ trei sferturi dintre finlandezi sunt pregătiți să lupte pentru țara lor, de departe cea mai mare cifră din Europa.

Finlanda are aproximativ 280.000 de militari activi și 900.000 de rezerviști antrenați.

Jarmo Lindberg , fostul șef al apărării al Finlandei, spune că capitala Finlandei Helsinki este „ca brânza elvețiană” cu zeci de kilometri de tuneluri. „Există zone ca în filmul James Bond”, a adăugat el.

”Nu avem loc de muncă, nu avem prosperitate. Creșterea economică dispare dacă apărarea eșuează. Toată lumea înțelege bine acest lucru”, a spus Janne Kuusela , șeful politicii de apărare din Ministerul Apărării.

Cum face rost de bani

Janne Kankanen , CEO al Nesa (Agenția Rezervelor pentru Situații de Urgență), spune că agenția colectează mici taxe din toate achizițiile de combustibili fosili și electricitate din Finlanda, oferindu-i astfel „destul de multă libertate, astfel încât să avem capacitatea de a răspunde la diferite tipuri de evenimente într-un timp foarte scurt.'.

Agenția acționează și ca un regulator în piață. De exemplu, poate cumpăra excesul de producție dacă fermierii finlandezi vor produce o cantitate mare de cereale într-un sezon.

Cursuri de apărare națională

De patru ori pe an, un grup de câțiva zeci de politicieni, lideri de afaceri și reprezentanți ai bisericii, mass-media și ONG-uri se întâlnesc la Cursurile de Apărare Națională, un program intensiv de o lună care include prelegeri susținute de ofițeri superiori militari și oficiali guvernamentali și o simulare de criză.

Un total de 10.000 de oameni au fost instruiți în astfel de cursuri în ultimii 60 de ani, iar alți 60.000 au urmat cursuri regionale de apărare. 

„Faptul că Rusia a început un război împotriva unui vecin mai mic nu poate decât să întărească înțelegerea vulnerabilității noastre. Conștientizarea publicului cu privire la riscuri și amenințări este ridicată”, a declarat Teija Tiilikainen, directorul Centrului European de Excelență pentru Combaterea Amenințărilor Hibride din Helsinki.

„Tot ce știu este că Rusia va fi mereu acolo și știm că vom fi pregătiți”, conchide Lindberg, fostul șef al apărării.

Citește și: SUA: Rusia renunţă la Kiev. CTP: Putin ar VREA să-l ucidă de 10 ori pe Zelenski, nu o dată!” / Au fost 10 ASASINATE ratate

Articole similare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la europarlamentare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la...


Top citite

Prințul William s-a întors la activitățile publice. Vizită la o asociație caritabilă

Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei

Inundații

Emiratele Arabe Unite, o ţară afectată pentru a treia zi de o furtună cu o intensitate record

China denunţă ipocrizia lui Biden, care a acuzat Beijingul de "xenofobie"/ Foto: Agerpres

China denunţă ipocrizia lui Biden, care a acuzat Beijingul de "xenofobie"

Paris Jackson recunoaște că unii oameni ar putea avea dificultăți în a asculta noua ei muzică

Paris Jackson recunoaște că unii oameni ar putea avea dificultăți în a asculta noua ei muzică

Sharon și Kelly Osbourne dezvăluie dezavantajele întâlnirilor cu muzicieni celebri/Facebook

Sharon și Kelly Osbourne au dezvăluit dezavantajele întâlnirilor cu muzicieni celebri


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Ringo Starr anunță un turneu de toamnă

Sir Ringo Starr a anunțat un turneu în toamna anului...

După COVID, OMS defineşte boala răspândită "prin aer"

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi aproximativ...

Fațada principală a vechii Burse din Copenhaga s-a prăbușit

S-a prăbușit fațada principală a vechii Burse din...

pixel