Donald Trump a împlinit 78 de ani. Mesajul lui Biden: „Vârsta e doar un număr
Vineri, Donald Trump a împlinit...
Războiul energetic este în toi, Rusia încercând să împiedice Europa să-și completeze rezervele de gaze pe timpul verii.
Întrebarea cheie este dacă UE are suficient gaz pentru a evita șantajul rusesc, motiv pentru care UE dorește ca toate statele membre să-și umple 80% din depozite până la 1 decembrie.
Rusia reacționează, iar livrările de gaze sunt în scădere rapidă. ”Riscul unei întreruperi complete a aprovizionării cu gaz este mai real decât oricând”, a declarat joi vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans, citat de Politico.
„De aceea, acceptarea unui plan de reglementare a stocării gazelor este atât de importantă acum. Toate acestea fac parte din strategia Rusiei de a ne submina unitatea”, a adăugat el.
Anul acesta, UE are rezerve de gaz mai ridicate decât de obicei, iar țările își umplu rezervoarele cu o lună mai devreme decât se aștepta.
Săptămâna trecută, Gazprom a redus livrările de gaze la 40% din capacitatea sa totală prin conducta Nord Stream, invocând dificultățile echipamentelor cauzate de sancțiunile occidentale, care au avut impact asupra livrărilor către Franța, Italia, Austria și Germania.
Joi, Berlinul a lansat cea de-a doua fază a planului său de gaz de urgență în trei faze - la doar un pas de a prelua controlul asupra distribuției de energie și de a eficientiza aprovizionarea cu gaze.
Nemții au mai spus că vor reporni temporar centralele pe cărbune, la fel ca Austria și Țările de Jos.
„Să nu ne lăsăm păcăliți, reducerea livrărilor de gaze este lovitura lui Putin pentru noi”, a spus vicecancelarul Robert Habeck.
De asemenea, ministerul German al Economiei are în vedere exproprierea unei părți din gazoductul North Stream 2 deținută majoritar de Rusia în scopul transportului de gaze de la terminalul din Marea Baltică, a informat vineri revista Der Spiegel.
Ministerul are în vedere posibilitatea exproprierii unei părți din sistemul de gazoducte situat pe teritoriul Germaniei și separarea acesteia de restul gazoductului, relatează Der Spiegel.
Partea expropriată a conductei ar transporta gaze care ar urma să ajungă la terminalul GNL de la Marea Baltică, scrie săptămânalul german.
Totuși, ”rușii nu au atât de multe cărți bune cu care să joace, iar gazul este, evident, una dintre cărțile pe care le are Kremlinul”, spune Alexander Gabuev, senior analist la think tank-ul Carnegie.
Pentru că Moscova știe cât de sensibilă este opinia publică din Europa la scăderea condițiilor de trai, întreruperea livrării este foarte probabilă.
„Probabilitatea ca acest lucru este foarte mare – aproape 100 la sută”, spune Mihail Krutikhin , co-fondator al agenției independente de consultanță RusEnergy.
„Putin ar folosi acum Gazprom ca armă, mai degrabă decât să pună UE în pericol să-și umple rezervoarele”, a spus el.
„Cred că Putin este dispus să sacrifice Gazprom”, a spus el, adăugând că aceasta ar însemna pierderea a aproximativ 200.000 de locuri de muncă în Rusia și o reducere a bugetului federal de gaze cu aproximativ 7%”, arată expertul citat de Politico.
Krutikhin estimează că robinetul s-ar putea închide încă din iulie sau august, ceea ce ar permite Rusiei să exercite presiuni suplimentare asupra blocului comunitar și ar oferi Moscovei suficient timp pentru a vedea luptele decisive care se desfășoară în estul Ucrainei.
Vineri, Donald Trump a împlinit...
Dwayne "The Rock" Johnson se...
Vicepreşedintele Consiliului...
Traian Băsescu a spus dacă va candida la...
Pompierii giurgiuveni...
Billy Ray Cyrus s-a declarat...
În noile sale memorii, Cher: The Memoir, Part One,...