Françoise Hardy, icoana muzicii franceze, s-a stins din viață
Autor: Mihai Preda
Data actualizării:
Data publicării:
Cântăreața, compozitoarea, modelul și actrița franceză Françoise Hardy a decedat la vârsta de 80 de ani. Anunțul trist a fost făcut de fiul ei, muzicianul Thomas Dutronc, pe rețelele sociale. Dutronc a scris, alături de o fotografie cu el în copilărie, alături de mama sa: „Maman est partie” („Mama a plecat”).

Hardy a dezvăluit în iunie 2021 că a fost diagnosticată cu cancer laringian în 2018, după ce fusese diagnosticată cu limfom în 2004, scrie euronews.com.

Născută în 1944 la Paris, Hardy a semnat un contract cu o casă de discuri pe când era adolescentă. Primul ei mare succes muzical a venit în 1962 cu 'Tous les Garçons et les Filles' ('Toți băieții și fetele'), pe când avea doar 18 ani. Balada a vândut peste 2,5 milioane de copii și a ajuns în fruntea topurilor franceze. Alte single-uri, precum 'Je Suis D’Accord' și 'Le Temps de L’Amour', au fost, de asemenea, hituri masive.

Ascensiunea ei a continuat în anii '60, iar stilul ei melancolic de pop a propulsat-o în fruntea mișcării yé-yé – generația de cântăreți francezi de pop post-război – numită astfel după „yeah yeah yeah” al Beatles-ilor.

Hardy și-a înregistrat piesele în engleză, germană și italiană. Cel mai mare hit al ei în limba engleză a fost piesa din 1968 'It Hurts to Say Goodbye' – scrisă de Serge Gainsbourg. Aceasta a ajuns pe locul 1 atât în Franța, cât și în Marea Britanie.

Rapid, Françoise Hardy a devenit o icoană pop și o muză a modei, începând și o carieră paralelă ca model. Chipul ei sculptat și stilul boem au ajuns să definească un chic francez de o eleganță fără efort, fiind una dintre primele care au adoptat mini-fusta. A devenit model pentru designeri precum Yves Saint Laurent și Paco Rabanne și a cochetat și cu actoria.

A jucat în filmul lui John Frankenheimer, 'Grand Prix', în 1966; alte roluri includ 'A Bullet in the Heart', 'Château en Suède' și un cameo în 'What’s New, Pussycat?'

De-a lungul unei cariere de șase decenii, Hardy a avut numeroși admiratori, inclusiv Mick Jagger, care o numea „femeia ideală”; David Bowie, care a mărturisit că era „pasionat de ea”; și Bob Dylan, care i-a adresat un poem pe coperta albumului său 'Another Side of Bob Dylan'.

Cu toate acestea, ea a avut ochi doar pentru muzicianul francez Jacques Dutronc. L-a cunoscut în 1967 și s-au căsătorit în 1981. Au avut un fiu, Thomas, care a devenit, la rândul său, un muzician foarte cunoscut. Deși s-au separat în 1987, au rămas căsătoriți și au păstrat o legătură strânsă.

Françoise Hardy a înregistrat aproape treizeci de albume în cariera sa, ultimul fiind 'Personne d’autre' din 2018, și a fost singurul artist francez care a apărut într-un clasament din 2023 al celor mai mari 200 de cântăreți din toate timpurile, publicat de revista Rolling Stone. Will Hermes a scris că Hardy „a întruchipat simultan eleganța franceză și căldura galică, cu un alto răgușit și deadpan care se învârtea ca fumul de Gauloises. Cuvintele ei au amplificat tonul: Scriindu-și propriul material, neobișnuit în mijlocul anilor '60, mai ales pentru femei, a înregistrat și lucrări ale unor maeștri precum Serge Gainsbourg, iar versiunea ei a piesei ‘Suzanne’ de Leonard Cohen poate fi cea mai evocatoare înregistrată vreodată, inclusiv cea a lui.”

Hardy a suferit de cancer al sistemului limfatic și faringelui timp de mai mulți ani. „Sunt într-o stare de suferință cu adevărat de coșmar în majoritatea timpului,” a mărturisit ea la RTL în martie 2021, cerând dreptul de a muri cu demnitate.

Articole similare

Actriţa Jennifer Lawrence, însărcinată cu al doilea copil

 Actriţa americană Jennifer Lawrence este însărcinată cu...

Lionel Richie anunță turneul 2025 Say Hello To The Hits

Lionel Richie revine în Marea Britanie în 2025, ca parte...


Top citite
Astronomii au identificat originea meteoriţilor care au lovit Terra/Freepik

Astronomii au identificat originea meteoriţilor care au lovit Terra

Foto: Instagram Andreea Antonescu

Săndel Bălan a rupt tăcerea despre absența Andreei Antonescu, din spectacolul Andreei Bălan: S-au certat, s-a tăiat filmul

Captura Instagram

Membrii trupei One Direction, ''complet devastaţi'' de moartea lui Liam Payne

Bruce Springsteen

Noul documentar despre Bruce Springsteen are premiera la Londra

Sursa Foto Instagram Iulia Albu

Război tăcut între Iulia Albu și Mihaela Borcea! Ce a dus la ruptura definitivă dintre ele

Britney Spears șochează din nou: Cea mai genială decizie din viața mea a fost să mă căsătoresc cu mine/ Facebook

Britney Spears șochează din nou: Cea mai genială decizie din viața mea a fost să mă căsătoresc cu mine



Cele mai noi articole

Actriţa Jennifer Lawrence, însărcinată cu al doilea copil

 Actriţa americană Jennifer Lawrence este însărcinată cu...

pixel