Franța se pregătește pentru tăierea completă a gazului rusesc. Între timp, India își face plinul de țiței siberian
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Dependența redusă a Franței față de gazul Moscovei îi permite lui Macron să oprească importurile din Rusia.

Guvernul francez se pregătește pentru o întrerupere totală a aprovizionării cu gaze rusești, pe care îl consideră cel mai probabil scenariu în planificarea sa anticipată, a declarat duminică ministrul francez de finanțe Bruno Le Maire.

Cu aproximativ 17% din aprovizionarea sa provenind din Rusia, Franța este mai puțin dependentă de gazul rusesc decât unii dintre vecinii săi, dar guvernul a pregătit planuri de urgență.

O întrerupere este deosebit de problematică acum, deoarece producția de energie nucleară a Franței ar avea dificultăți să compenseze deficitul, deoarece multe reactoare sunt în prezent oprite pentru întreținere, relatează Reuters.

„Cred că o întrerupere totală a aprovizionării cu gaze rusești este o posibilitate reală... și trebuie să ne pregătim pentru acest scenariu”, a spus el în marginea unei conferințe de afaceri și economie din sudul Franței.

„Ar fi total iresponsabil să ignorăm acest scenariu”, a spus el. Mai devreme în cadrul conferinței, el a descris o astfel de întrerupere a gazelor rusești drept „cel mai probabil scenariu”.

Le Maire a spus că prima linie de apărare a fost ca gospodăriile și întreprinderile să reducă consumul de energie, apoi construirea unei noi infrastructuri, precum o centrală plutitoare, care va fi capabilă să regazifieze transporturile de gaze naturale lichide de peste mări.

Mai drastic, guvernul caută, de asemenea, companie cu companie, pentru a vedea care poate fi forțată să reducă producția pentru a economisi energie dacă este necesar, a spus Le Maire.

India cumpără la prețuri cu discount

De la începutul războiului din Ucraina, Statele Unite și aliații săi au cumpărat mai puțin petrol rusesc în încercarea de a pedepsi Moscova pentru agresiune.

Rafinăriile indiene au făcut opusul, achiziționând mai mult țiței rusesc, în timp ce guvernul explorează modalități de a proteja firmele petroliere interne de eventualele sancțiuni.

Rezultatul a fost un salt uriaș în volume din Rusia. În mai, India a importat 819.000 de barili pe zi (bpd), de la 277.000 bpd în aprilie și 33.000 bpd în urmă cu un an. Rusia este acum al doilea cel mai mare furnizor al Indiei, înlocuind Arabia Saudită, în timp ce Irakul continuă să fie cel mai mare.

Un oficial guvernamental indian a declarat că India intenționează să continue achizițiile de petrol rusesc, disponibil la reducere. „Dacă India încetează să cumpere petrol din Rusia, întreaga lume va urmări aceleași surse de petrol (care rămân în piață n.r.) și asta va crește și mai mult prețul petrolului”, a spus el.

Oficialii guvernamentali și al rafinăriilor au spus că principalul motiv al Indiei pentru a cumpăra țiței rusesc este unul comercial.

După China, India a făcut mai mult decât orice țară pentru a compensa scăderea cererii de petrol rusesc din alte părți, subminând eforturile occidentale de a izola Moscova și de a grăbi încheierea războiului din Ucraina.

Articole similare

Tesla reduce preţurile în urma încetinirii vânzărilor

Tesla Inc a scăzut prețurile în China și SUA, piețele...

Cazul unui contabil care lucrează cu 200 de facturi zilnic

Deși operează cu 200 de facturi zilnic, un contabil...

Previziunile BNR despre creșterea economică

Vezi în articol care sunt previziunile BNR despre...

Finlanda a cumpărat ”Praștia lui David” din Israel

Este o dorință mai veche a Finlandei. 


Top citite
Rapperul Travis Scott

Travis Scott vine în România! Cât a costat să cânte în Costinești

Foto: Costinești, flickr/brianj.lowe

Cazarea în Costinești, mai scumpă decât în Bali. Venirea lui Travis Scott a aruncat în aer prețurile

Captura Instagram

Delia a început să danseze de fericire pe TikTok: Vine băiatu

Captura Youtube

Dorian Popa a explicat de unde provine vorba "Hâtz Johnule". Totul a plecat din 1994

Captura Youtube

Câți bani a strâns Selly până acum. Tatăl influencerului: Andrei a cheltuit până la 18 ani cât tot neamul meu

Bătălia dintre Kim Kardashian și Taylor Swift / Facebook

Bătălia dintre Kim Kardashian și Taylor Swift


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci zilnic avocado

Avocado și-au câștigat un loc de cinste în inimile...

Deep Purple lansează un nou album

Legendara trupă rock va lansa albumul pe 19 iulie, iar single-ul principal...

pixel