Donald Trump a împlinit 78 de ani. Mesajul lui Biden: „Vârsta e doar un număr
Vineri, Donald Trump a împlinit...
Putin s-a arătat în ultimele sale apariții televizate drept o figură solitară, care își corectează și chiar își ceartă subalternii.
Ultimele două sale apariții, regizate în stilul întâlnirii cu Emanuel Macron, ne arată un Putin care comandă și nu așteaptă niciun fel de sugestie de la miniștrii și generalii săi.
Rămâne de văzut cât de reală este această imagine, dar mai multe surse au declarat pentru NBC News că Putin este mult schimbat, având ”explozii neobişnuite de furie” împotriva unor persoane din cercul său intim în legătură cu stadiul campaniei militare.
Jurnaliștii de la BBC au întocmit o listă cu persoanele care se presupune că ar avea cea mai mare influență asupra dictatorului de la Moscova.
În mod surprinzător, de pe această listă lipsește vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, cel căruia Putin a avut încredere să-i cedeze pentru 4 ani funcția de președinte al Rusiei, în perioada 2008-2012.
Un vechi confident al lui Vladimir, Serghei Șoigu este persoana alături de care președintele rus pleacă la acțiunile de vânătoare și pescuit în Siberia, în trecut, fiind privit ca un potențial succesor la Kremlin.Totuși, ultima apariție a acestuia, stând stânjenit lângă șeful forțelor armate, la peste 5 metri de președinte, îi face pe comentatori să se întrebe ce cuvânt de spus mai are ministrul apărării în fața lui Putin. ”Părea ca la o înmormântare”, spune Vera Mironova, specialist în conflicte armate, despre figura ministrului de la ultima ședință cu Putin.
El a fost creditat cu confiscarea militară a Crimeei în 2014, dar și cu eliminarea opozanților regimului.
El a jucat un rol important în campaniile militare ale lui Putin, încă din Războiul Cecen din 1999. A fost implicat și în campania militară de anexare a Crimeei și a supervizat exercițiile militare din Belarus, de luna trecută.
Treaba lui era să invadeze Ucraina și să termine rapid treaba și a dat greș, iar Putin și-a pierdut încrederea în el.
Totuși, unii analiști cred că rolul său rămâne unul destul de ridicat: „Putin nu poate controla fiecare drum și fiecare batalion, iar acesta este rolul lui”.
„Patrușev este cel mai radical. Crede că Occidentul a încercat să subjuge Rusia de ani de zile”, spune Ben Noble, profesor de științe politice la University College London.
Puțini dețin atât de multă influență asupra președintelui ca Nikolai Patrushev. El este unul dintre cei trei loiali lui Putin care i-au servit încă din anii 1970.
Ceilalți doi fideli sunt șeful FSB Alexander Bortnikov și șeful SVR Serghei Naryshkin. Acest trio este cel mai aproape, scrie BBC.
Experții spun că președintele are încredere în informațiile pe care le primește de la FSB mai mult decât orice altă sursă, iar Alexander Bortnikov este văzut ca făcând parte din apropiații lui Putin.
Totuși, unii experți spun despre Bortnikov că ”este important, dar nu este acolo pentru a-l provoca la discuții pe liderul rus sau a da sfaturi la fel ca alții”, crede expertul rus în securitate Andrei Soldatov.
Serghei Naryshkin este un confident de încredere și tocmai din acest motiv experții au fost surprinși de scena prin care Putin aproape că l-a ridiculizat la momentul discuției despre independența republicilor separatiste: când i s-a cerut evaluarea situației, șeful informațiilor a răspuns foarte confuz, fiind corectat de către președinte: „Nu despre asta discutăm”.
"A fost șocant. El este incredibil de rece și adunat, așa că oamenii se vor fi întrebat ce se întâmplă aici", a declarat Ben Noble pentru BBC.
Timp de 18 ani a fost cel mai înalt diplomat al Rusiei.
Serghei Lavrov, 71 de ani, este încă o dovadă că Vladimir Putin se bazează foarte mult pe realizările din trecutul său.
Dar el a fost îndepărtat din ”dosarul Ucraina” pentru că, în ciuda reputației sale mai contondente, el a susținut continuarea discuțiilor diplomatice, iar președintele rus a ales să-l ignore.
O figură feminină rară în anturajul lui Putin, ea a supravegheat votul Camerei Superioare pentru a gira desfășurarea forțelor ruse în străinătate, deschizând calea pentru invazie.
Valentina Matviyenko a ajutat regimul Putin și în momentul anexării Crimeei, în 2014.
Totuși, ea nu este considerată a fi un factor important de decizie. La fel ca orice alt membru al consiliului de securitate al Rusiei, rolul ei a fost acela de a da impresia unei discuții colective atunci când este mai mult ca sigur că liderul rus se hotărâse deja, mai spune BBC.
Fostă gardă de corp a președintelui, el conduce acum Garda Națională a Rusiei, Rosgvardia, formată de cu doar șase ani în urmă, un fel de armată personală.
Alegându-și propriul agent de securitate personal, s-a asigurat de loialitatea acestuia, iar Viktor Zolotov și-a mărit numărul militarilor la 400.000.
Vineri, Donald Trump a împlinit...
Dwayne "The Rock" Johnson se...
Vicepreşedintele Consiliului...
Traian Băsescu a spus dacă va candida la...
Pompierii giurgiuveni...
Billy Ray Cyrus s-a declarat...
În noile sale memorii, Cher: The Memoir, Part One,...