Geostrategica. Liderii Rusiei și Turciei, asemănări. ”Erdogan a copiat politica lui Putin”. Le-a adus la el, ca să țină în șah Adriatica și Mediterana de Est
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
H. D. Hartmann a explicat care sunt implicațiile politicii agresive a Rusiei.

Analistul de politică externă H. D. Hartmann găsește mai multe similarități între politicile celor doi lideri autoritari ai Europei, Putin și Erdogan.

”Europa a considerat că poate să controleze o țară de mărimea, cultura, civilizația (...) Rusiei. Acolo este un complex de factori. Nu este doat autoritarismul lui Putin, Biserica Ortodoxă (...).

Aceeași greșeală am făcut-o în Turcia, la ridicarea lui Erdogan, care a venit cu neo-otomanismul. Noi am crezut că otomanismul a murit odată cu Imperiul Otoman. Nu. Când a venit Erdogan cu principiile otomanismului, în 10 ani a distrus tot sistemul susținut de americani și a copiat politica lui Putin - a adus țevile de gaz pe la el, ca să țină în șah Adriatica și Mediterana de Est”. 

Care sunt atuurile României

H. D. Hartmann consideră că rezervele de gaze ale României pot reprezenta o foarte bună pârghie pentru ca Bucureștiul să devină o forță la nivel regional.

”România are un lucru fenomenal - să ai asigurat din producție proprie 85% din necesarul intern de gaz, te face la ora actuală putere economică regională. Simplu. Restul de 15%, ajustezi, mai cumperi la un preț mai mare la un moment dat. La petrol, dependența este de 78% din consum, astea sunt cifre care te înfioară. Avem elemente cu care putem să ne luptăm cu această criză. Vom vedea cine supraviețuiește din această criză”, explică analistul. 

Gaze din Azerbaidjan. Interconectorul Bulgaria - Grecia, operaționalizat

Vineri, Grecia și Bulgaria au terminat construirea unei conducte de gaze-interconexiune între țări, care va permite Bulgariei să primească gaz azerbaigian în loc de gazul rusesc.

„Bulgaria realizează o diversificare reală și va începe să primească gaz azeri în următoarele câteva săptămâni”, a spus Petkov, adăugând că conducta are nevoie de niște verificări software și autorizații înainte ca gazul să poată începe să curgă din Azerbaidjan”, a spus Petkov, citat de Reuters .

Bulgaria consumă aproximativ 3 miliarde de metri cubi de gaz pe an, din care peste 90% au venit din Rusia până de curând. Cu toate acestea, în aprilie, Federația Rusă a întrerupt furnizarea de gaze către țară pentru că a refuzat să plătească pentru aceasta în ruble.

Gazoductul de 220 de milioane de euro dintre Grecia și Bulgaria va transporta gaz din orașul Komotini din nordul Greciei la Stara Zagora din Bulgaria și va fi conectat la o altă conductă de gaze care transportă gaz azer

Premierul bulgar Kiril Petkov a postat un comentariu, la câteva ore după inaugurarea interconectorului dintre Grecia și Bulgaria, care va furniza gaze vecinilor noștri de la sud de Dunăre.

Acesta remarcă situația total dezavantajoasă pentru Bulgaria, creată în urma operaționalizării conductei Turkish Stream, care a costat enorm și folosește Bulgaria doar ca zonă de tranzit pentru gazele rusești.

Pentru a ilustra acest lucru, premierul pro-occidental Petkov a postat un colaj cu inaugurările celor două gazoducte - cel din această săptămână (la care au participat premierii Bulgariei, Kiril Petkov și cel al Greciei Kyriakos Mitsotakis), în paralel cu inaugurarea gazoductului Turkish Stream, eveniment la care au participat Boiko Borisov, Vladimir Putin,  Recep Tayyip Erdogan și Aleksandar Vučić.

Citește tot articolul AICI

SUA vor oferi 360 de milioane de dolari în ajutor umanitar Ucrainei - Blinken

Secretarul de stat american Anthony Blinken, în urma rezultatelor reuniunii ministeriale a G20 de sâmbătă, a anunțat alocarea a 360 de milioane de dolari în ajutor umanitar Ucrainei, scrie AFP.

El a precizat că va fi vorba despre sprijin sub formă de alimente, apă potabilă, ajutor bănesc, ajutor medical de urgență, precum și coordonare cu organizațiile umanitare.

Blinken nu a precizat când va fi acordat ajutorul umanitar.

Miniștrii de externe ai țărilor G7 au boicotat șefului Ministerului rus de Externe, Serghei Lavrov. Nu au venit la cina cu toți miniștrii țărilor membre G20, organizată de gazda întâlnirii, Indonezia, iar  tradiționala fotografie a întâlnirii nu a avut loc  din cauza prezenței lui Lavrov.

Articole similare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la europarlamentare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la...


Top citite
Captura Instagram

George Simion în trending! Maneaua lansată de Tzancă Uraganu face furori pe internet

Sursa: Freepik

Află ce nu ai voie să faci de Intrarea Maicii Domnului în biserică

Captura Youtube

Miley Cyrus a vorbit despre diferența de vârstă dintre ea și iubitul ei, Maxx Morando

Sursa Foto: Facebook Pedro Sarracino

O banană proclamată operă de artă, vândută cu 6,2 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii la New York

Ike și Tina Turner în 1971

Cher și sfatul care i-a schimbat viața Tinei Turner

Captura Facebook

Află când se difuzează "Singur Acasă"



Cele mai noi articole

Cher și sfatul care i-a schimbat viața Tinei Turner

În noile sale memorii, Cher: The Memoir, Part One,...

pixel