Gibraltarul sparge gheața: Vinde iahtul confiscat de la un oligarh rus, în urma sancțiunilor. O parte din bani ajunge la JP Morgan
Autor: , Ciprian Dumitrache | Dată: 20 aug 2022, 19:26
Autoritățile din Gibraltar vor scoate la licitație iahtul ”Axioma” de 65 de milioane de lire sterline al oligarhului rus Dmitri Pumpiansky.

Prima licitație pentru vânzarea unui iaht, aflat sub sechestru după invazia pe scară largă a Ucrainei și sancțiunile ulterioare, va avea loc la Gibraltar. Cu toate acestea, încasările vor merge către o bancă de investiții americană, nu pentru a ne ajuta țara.

Vasul ”Axioma”, lung de 72,5 metri, va fi scos la licitație în favoarea băncii americane de investiții JP Morgan, care susține că proprietarul iahtului, miliardarul Dmitri Pumpiansky, îi datorează peste 20 de milioane de dolari, scrie The Guardian.

JP Morgan nu a confirmat dacă intenționează să vireze o parte din încasări pentru a sprijini Ucraina. Banca a răspuns doar că a mărit ajutorul acordat refugiaților din Ucraina de la 5 milioane de dolari la 10 milioane de dolari.

Nava, care are șase cabine de lux pentru oaspeți, o piscină, cinema 3D, sală de gimnastică, jacuzzi și spa complet echipate,  a fost sechestrată după ce a andocat  în Gibraltar, în luna martie.

Pumpiansky este proprietarul și președintele consiliului de administrație al OAO TMK, un producător de țevi de oțel pentru industria petrolului și gazelor, care este furnizor al companiei energetice de stat ruse Gazprom. 

El a fost sancționat de Marea Britanie, UE și SUA după invazia rusă a Ucrainei. 

Marea Britanie a declarat că miliardarul, a cărui avere este estimată la 1,84 miliarde de lire sterline, este unul dintre oligarhii „cel mai apropiați de Putin”.

Banca de investiții JP Morgan a dat în judecată holdingul oligarhului, Pyrene Investments. 

Procesul a vizat datoriile oligarhului, în valoare de peste 20 de milioane de dolari, și încălcarea condițiilor împrumutului. Astfel, JP Morgan spune că nu poate accepta plăți de la Pyrene din cauza restricțiilor. Prin urmare, reprezentanții băncii au făcut apel la instanțele din Gibraltar cu o cerere de confiscare și apoi vânzarea iahtului.

„Axioma a fost sechestrat în urma depunerii unei cereri la Înalta Curte. Având în vedere că vânzarea se face prin licitație în conformitate cu o hotărâre judecătorească, mareșalul Amiralității nu poate spune care va fi suma de vânzare a navei sau câte persoane și-au exprimat interesul”, a declarat un purtător de cuvânt al Gibraltar Ships Service.

Potrivit organizatorilor licitației, peste 30 de persoane din diferite părți ale lumii au venit pentru a vedea iahtul.

Articole similare

Top citite
Cum era un spectacol a lui Jimi Hendrix. Și-a ars chitara pe scenă (VIDEO)

Cum era un spectacol a lui Jimi Hendrix. Și-a ars chitara pe scenă (VIDEO)

Momentul ULUITOR dintre Tom Jones și Elvis Presley: Cum naiba poți să cânți așa? / Captura Youtube

Momentul ULUITOR dintre Tom Jones și Elvis Presley: Cum naiba poți să cânți așa?

https://www.freepik.com/

Dr. Mihaela Bilic a explicat de ce „fără gluten nu înseamnă mai bun”: Credem că oferă beneficii, dar e invers!

foto pexels

Salarii uriașe în spatele inteligenței artificiale: Locuri de muncă plătite cu peste 300.000 de euro pe an. Inginerii n-au nevoie de diplomă de licență

Astăzi se împlinesc 90 de ani de la naşterea poetului Nichita Stănescu

Italia blochează robotul conversaţional ChatGPT / Photo by Pixabay

Italia blochează robotul conversaţional ChatGPT


Cele mai noi articole

Italia blochează robotul conversaţional ChatGPT

Autorităţile italiene au anunţat vineri că au decis să...