Gibraltarul sparge gheața: Vinde iahtul confiscat de la un oligarh rus, în urma sancțiunilor. O parte din bani ajunge la JP Morgan
Autor: , Ciprian Dumitrache | Dată: 20 aug 2022, 19:26
Autoritățile din Gibraltar vor scoate la licitație iahtul ”Axioma” de 65 de milioane de lire sterline al oligarhului rus Dmitri Pumpiansky.

Prima licitație pentru vânzarea unui iaht, aflat sub sechestru după invazia pe scară largă a Ucrainei și sancțiunile ulterioare, va avea loc la Gibraltar. Cu toate acestea, încasările vor merge către o bancă de investiții americană, nu pentru a ne ajuta țara.

Vasul ”Axioma”, lung de 72,5 metri, va fi scos la licitație în favoarea băncii americane de investiții JP Morgan, care susține că proprietarul iahtului, miliardarul Dmitri Pumpiansky, îi datorează peste 20 de milioane de dolari, scrie The Guardian.

JP Morgan nu a confirmat dacă intenționează să vireze o parte din încasări pentru a sprijini Ucraina. Banca a răspuns doar că a mărit ajutorul acordat refugiaților din Ucraina de la 5 milioane de dolari la 10 milioane de dolari.

Nava, care are șase cabine de lux pentru oaspeți, o piscină, cinema 3D, sală de gimnastică, jacuzzi și spa complet echipate,  a fost sechestrată după ce a andocat  în Gibraltar, în luna martie.

Pumpiansky este proprietarul și președintele consiliului de administrație al OAO TMK, un producător de țevi de oțel pentru industria petrolului și gazelor, care este furnizor al companiei energetice de stat ruse Gazprom. 

El a fost sancționat de Marea Britanie, UE și SUA după invazia rusă a Ucrainei. 

Marea Britanie a declarat că miliardarul, a cărui avere este estimată la 1,84 miliarde de lire sterline, este unul dintre oligarhii „cel mai apropiați de Putin”.

Banca de investiții JP Morgan a dat în judecată holdingul oligarhului, Pyrene Investments. 

Procesul a vizat datoriile oligarhului, în valoare de peste 20 de milioane de dolari, și încălcarea condițiilor împrumutului. Astfel, JP Morgan spune că nu poate accepta plăți de la Pyrene din cauza restricțiilor. Prin urmare, reprezentanții băncii au făcut apel la instanțele din Gibraltar cu o cerere de confiscare și apoi vânzarea iahtului.

„Axioma a fost sechestrat în urma depunerii unei cereri la Înalta Curte. Având în vedere că vânzarea se face prin licitație în conformitate cu o hotărâre judecătorească, mareșalul Amiralității nu poate spune care va fi suma de vânzare a navei sau câte persoane și-au exprimat interesul”, a declarat un purtător de cuvânt al Gibraltar Ships Service.

Potrivit organizatorilor licitației, peste 30 de persoane din diferite părți ale lumii au venit pentru a vedea iahtul.

Articole similare

Top citite
Nora Dincă

Jurnalista Nora Dincă, mărturisire după moartea actorului Doru Ana: M-am gândit mult dacă să fac această confesiune publică. Această descoperire a fost pentru mine un cutremur de mare magnitudine

Mircea Badea

Maia Morgenstern, acuzată de tăcere totală de Mircea Badea

Dr. Mihail Pautov: Cum poți scăpa de 7 - 8 kilograme într-o lună

Răspuns după derapajul lui Cezar Ionașcu privind declarațiile despre Delia care nu vrea să aibă copii

Dana Sota

Secretul de frumusețe al Danei Sota. Împlinește 60 de ani, dar arată de maximum 30! Oricine poate face acasă acest truc / video

Mircea Badea

Mircea Badea: Nu pot fi bănuit că aș fi un fan al lui Vasile Dîncu, dar trebuie să o spun


Cele mai noi articole

Top căutări pe Google în 2022

Vezi în articol topul căutărilor românilor pe Google în 2022.