Glastonbury Festival, scena unei campanii intense pentru mediu
Autor: Mihai Preda
Data actualizării:
Data publicării:
În mijlocul sloganurilor „Vote for Climate” care împânzesc câmpul Greenpeace de la Terror Slide până la Rave Tree, ziua de 4 iulie ar putea reprezenta un punct decisiv în lupta împotriva devastării mediului.

„Această alegere va fi una definitorie pentru climă,” spune Will McCallum, co-director executiv al Greenpeace, stând la umbra uriașului copac care simbolizează inima politică și festivă a Glastonbury Festival, scrie The Independent.

„Acest guvern va supraveghea cea mai mare parte a tranziției, sau nu,” adaugă McCallum. „Și ceea ce vedem este că niciunul dintre partidele majore nu prioritizează cu adevărat clima.” 

Activistii implicați în campania din 2024 numită Project Climate Vote au vrut să alerteze partidele majore despre preocuparea publică în creștere. „Este foarte clar că, la nivel de leadership, nu este unul dintre lucrurile pe care ei cred că oamenii le pasă când votează,” argumentează McCallum. „Așa că această campanie a fost pentru a face oamenii să vocalizeze ceea ce spun în sondaje la ușa lor: ‘Clima este ceva la care mă gândesc când votez.’” Campania își propune, de asemenea, să combată apatia electorală pe acest subiect cu consecințe pe termen lung.

În orice moment al zilei sau nopții, participanții la festival pot asista la un takeover Confidence Man, un set secret al lui Frank Turner sau, ca vineri, la o întâlnire legendară între activistul iconic și primatologul Dr. Jane Goodall și ambientalistul brazilian indigen Șeful Raoni. 

„A fost foarte, foarte special,” zâmbește McCallum. „În special pentru că Greenpeace i-a dus pe amândoi separat deasupra Amazonului pentru a vedea exploatarea ilegală a aurului, și astfel s-au întâlnit și au vorbit despre experiențele lor cu noi.”

Sâmbătă după-amiază, comedianta Sophie Duker a găzduit un concurs de comedie improvizat numit Miss (Burning) World, implicându-i pe Ivo Graham și Olga Koch, care și-au făcut costume din hârtie igienică reciclată. „Cred că a avea un moment de nebunie deschizând această sâmbătă și văzând oameni într-un context diferit, nerepetat, nepregătit, a fost un experiment ambițios de înalt concept,” spune Duker în culise.

Câmpul Greenpeace devine tot mai mult un loc unde nume mari se adună pentru a discuta probleme și a petrece în mod conștient. „Nu sunt decât hipioți aici. Cei mai buni oameni din lume,” spune Simon Pegg, participând la dezbaterile despre alegeri.

Pegg subliniază dificultățile de a alege între partidele politice: „Sunt un votant laburist pe viață. Sunt anumite lucruri despre Labour care nu îmi plac, dar, în orice caz, vreau doar ca Tory să plece.”

McCallum refuză să fie descurajat de marginalizarea politică a crizei climatice. „Nu suntem niciodată fără speranță. Suntem foarte mult în afacerea de a invoca speranță, pentru că aceasta este singura cale prin care vom vedea schimbări.”

Pegg adaugă: „Există o dorință genuină acolo de a supraviețui. Trebuie doar să continuăm să luptăm.”

Glastonbury 2024 servește drept un exemplu de sustenabilitate, de la vasta sa instalație de reciclare până la rezervarea celei mai neutre din punct de vedere al carbonului trupe din lume, Coldplay, demonstrând angajamentul său în fața dilemelor etice ale unei industrii muzicale dependente de avioanele private.

Articole similare

Preotul DJ care combină credința cu muzica /video

Preotul portughez Guilherme Peixoto a câștigat faimă...

Decizie strategică: Dormitul separat pentru un somn mai bun

Sforăitul, variațiile de temperatură, furtul de pături...


Top citite
Foto: Pexels

Preotul DJ care combină credința cu muzica /video

Foto: Agerpres

Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump: Fostul președinte rănit la un miting de campanie

Foto: Pexels

Rapperul Wiz Khalifa arestat la Beach Please pentru că a fumat o țigară cu marijuana

Foto: Agerpres

Cazul de omor involuntar împotriva lui Alec Baldwin a fost respins în mod surprinzător de un judecător din New Mexico

Foto: Pexels

Dr. Ruth Westheimer: Pioniera educației sexuale în cultura americană

Foto: Agerpres

Taylor Swift inspiră fanii să depășească problemele de imagine corporală și tulburările alimentare, conform unui nou studiu


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Preotul DJ care combină credința cu muzica /video

Preotul portughez Guilherme Peixoto a câștigat faimă...

pixel