Ian Wilmut, omul de știință din spatele clonării oaiei Dolly, s-a stins la vârsta de 79 de ani
Autor: , Echipa RadioDCNews | Dată: 12 sep 2023, 11:06
Ian Wilmut, omul de știință britanic a cărui contribuție esențială a fost crucială în crearea primului animal clonat, oaia Dolly, s-a stins din viață la vârsta de 79 de ani.

Trecerea sa în neființă, care a avut loc duminică, s-a produs la câțiva ani după ce Ian Wilmut a primit diagnosticul de boală Parkinson. Universitatea din Edinburgh, unde Ian Wilmut își desfășura activitatea, a anunțat decesul său luni. În colaborare cu Keith Campbell de la Institutul de cercetare în domeniul științelor animalelor din Scoția, Ian Wilmut a generat mare agitație mediatică și dezbateri etice în 1996, atunci când au creat-o pe Dolly, primul mamifer clonat dintr-o celulă adultă.

„El a condus eforturile de dezvoltare a tehnicilor de clonare, sau de transfer nuclear, care puteau fi folosite pentru a crea oi modificate genetic. Aceste eforturi au fost cele care au dus la naşterea lui Megan şi Morag în 1995 şi a lui Dolly în 1996”, a precizat universitatea într-un comunicat.

Dolly, numită după cântăreaţa de muzică country Dolly Parton, a fost primul mamifer clonat dintr-o celulă adultă, folosind un proces numit transfer nuclear de celule somatice (SCNT).

Acest proces a presupus prelevarea unui ovul de la oaie, îndepărtarea ADN-ului acestuia şi înlocuirea lui cu ADN-ul dintr-o celulă de uger congelată a unei oi care murise cu ani înainte. Oul a fost apoi impulsionat cu electricitate pentru a-l face să crească ca un embrion fertilizat. Nu a fost implicat niciun spermatozoid.

Crearea lui Dolly a declanşat temeri legate de clonarea reproductivă umană sau de producerea de copii genetice ale unor persoane vii sau moarte, însă oamenii de ştiinţă au exclus acest lucru căzând de acord că este mult prea periculos.

Wilmut, care s-a născut în apropiere de Stratford-upon-Avon, a urmat cursurile Universităţii din Nottingham, iniţial pentru a studia agricultura, înainte de a se orienta spre zootehnie.

Articole similare

Obiecte vechi de 5.000 de ani, descoperite în Egipt

Descoperire importantă făcută în Egipt.

Extragere Loto, 1 octombrie. Report uriaş la Joker

Duminica, 1 octombrie, vor avea loc noi trageri Loto.


Top citite
Foto ilustrativ: Pexels.com

Principalul suspect în cazul asasinării lui Tupac Shakur, arestat după 27 de ani de la moartea rapperului

Foto: Facebook Nicusor Dan

Străzi Deschise – București, 30 septembrie - 1 octombrie. Programul activităţilor

Omega 3

Care este cel mai bogat aliment în Omega 3

Sursă foto: Pexels

Cum trăiește o tânără de 21 de ani din Italia într-un castel vechi de 900 de ani. Palatul Sannazzaro are 45 de camere / video

Tragedie în Brazilia. Peste 100 de delfini au fost găsiţi morţi

Foto: Pexels.com

Şase persoane au murit într-un incendiu produs într-un club din Spania


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Obiecte vechi de 5.000 de ani, descoperite în Egipt

Descoperire importantă făcută în Egipt.

Și roboții pot deveni enervanți, la fel ca unii oameni

Un experiment de realitate virtuală arată că roboții...