Identificarea persoanei la distanţă. Ce înseamnă și care vor fi avantajele pentru români
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Identificarea persoanei la distanţă prin mijloace video va fi recunoscută doar dacă furnizorul unui astfel de serviciu a obţinut avizul de la Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR).

Normele privind reglementarea, recunoaşterea, aprobarea sau acceptarea procedurii de identificare a persoanei la distanţă, utilizând mijloace video au fost publicate în Monitorul Oficial pe 24 noiembrie 2021.

Ieri s-a încheiat perioada de tranziţie, de opt luni, pentru care operatorii economici aveau timp să se pună în acord cu normativele. Potrivit datelor oficiale, până în prezent, trei prestatori de servicii de încredere şi o entitate bancară au primit avizul ADR pentru identificarea video, scrie Rador. De asemenea, un singur terţ a fost adăugat în lista terţilor de verificare a identităţii, potrivit Agerpres.

Persoanele fizice sau reprezentanții companiilor vor putea să se identifice de la distanță, prin mijloace video, prezentând cartea de identitate sau pașaportul, fără a maitrebui să se deplaseze la ghișeele instituțiilor publice ori la furnizorii de servicii, atunci când vor dori să se înroleze ori să se identifice în sistemele IT care furnizează servicii online.

Operatorii economici sau instituţiile care folosesc identificarea la distanţă prin mijloace video au avut la dispoziţie o perioadă de 8 luni pentru a se pune în acord cu acestea.  Perioada de tranziţie s-a încheiat joi, 21 iulie 2022.

Activitatea de identificare a persoanei la distanţă prin mijloace video de către furnizorii de servicii de identificare a persoanei la distanţă prin mijloace video, înregistraţi în România, se poate efectua, din acest moment, numai după obţinerea avizului emis de către Autoritatea pentru Digitalizarea României, conform art.25 din normele aflate în vigoare.

"Până în prezent, la Autoritatea pentru Digitalizarea României s-au depus documentaţii în vederea avizării, atât de prestatorii de servicii de încredere, prestatorii de servicii de plată, instituţiile de credit cât şi de instituţiile financiare nebancare. De asemenea, în procesul de verificare a identităţii persoanei la distanţă utilizând mijloace video se pot utiliza serviciile furnizate de către terţi în baza unui contract", a declarat Dragoş Cristian Vlad, preşedintele ADR.

Normele pentru identificarea video la distanţă prevăd o serie de obligaţii legale care trebuie îndeplinite de platformele de identificare remote prin mijloace video. Astfel, se supun normelor privind identificarea video la distanţă: prestatorii de servicii de încredere; prestatorii de servicii de plată; instituţiile de credit; instituţiile financiare nebancare; organismele din sectorul public; terţii de verificare a identităţii.

Normele reglementează cadrul juridic pentru identificarea persoanelor, în interacţiunea lor la distanţă cu instituţiile publice sau cu companiile private. Cetăţenii pot să beneficieze de o serie de servicii publice direct de acasă, îşi pot obţine semnătura electronică de la distanţă, pot accesa produsele instituţiilor bancare fără să meargă la sediul acestora, pot să desfăşoare acţiuni de importanţă juridică la care înainte ar fi fost necesară prezenţa fizică şi identificarea cu buletinul, subliniază ADR. 

Articole similare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la europarlamentare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la...


Top citite
Captura Facebook

Melodia "Cotton Eye Joe" ajută trupa Rednex să doboare recordul de pe YouTube

Foto: Pexels.com

După COVID, OMS defineşte boala răspândită "prin aer"

Captura Facebook

Un strănepot îndepărtat al lui Napoleon I, candidat pentru Parlamentul European

Foto: Pixabay

Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii

Ringo Starr anunță un turneu de toamnă/Facebook

Ringo Starr anunță un turneu de toamnă

Taylor Swift

Taylor Swift a lansat vineri un nou album, care ar putea stabili noi recorduri


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole
pixel