Imaginea regimului de la Beijing, șifonată de un scandal sexual. Sportiva care demolează castelul de minciuni
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Președintele Xi Jinping a provocat o undă de șoc în China în 2014, când a dat jos un fost membru al celui mai puternic organism al Partidului Comunist. Acum, acuzațiile unei vedete de tenis împotriva unui alt înalt oficial pensionat amenință să îi submineze autoritatea și să păteze imaginea națiunii. 

Scandalul vine într-un moment deosebit de sensibil pentru Xi, care se pregătește să găzduiască Jocurile Olimpice pe fondul închiderii granițelor, al plângerilor privind drepturile omului și al dușmăniei diplomatice cu Occidentul, relatează DCBusiness

Dispariția fostului număr 1 la dublu feminin Peng Shuai, care la începutul acestei luni l-a acuzat pe fostul vicepremier Zhang Gaoli că a făcut presiuni asupra ei pentru a face sex, a stârnit indignarea unora dintre cei mai cunoscuți sportivi din lume.

Serena Williams a cerut o anchetă. Novak Djokovic s-a declarat șocat. Iar Asociația feminină de tenis a amenințat că își va suspenda operațiunile în China, cu prețul unor afaceri care ar putea costa sute de milioane de dolari. 

Dilema PCC

Regimul de la Beijing se confruntă acum cu o dilemă. Ignorarea scandalului provocat de Peng, în vârstă de 35 de ani, ar putea da înapoi eforturile Chinei de a-și îmbunătăți reputația internațională și ar putea reînnoi amenințările de boicotare înaintea Jocurilor Olimpice de iarnă, programate să înceapă la Beijing în februarie. Cu toate acestea, lăsând-o să vorbească liber prezintă un risc și mai mare: Renunțarea la puterea de a determina soarta membrilor Comitetului permanent al Biroului Politic. 

"Nu este vorba de protejarea lui Zhang, ci de protejarea unui fost membru al Biroului Politic de a fi acuzat de o tânără pentru o infracțiune sexuală", a declarat Steve Tsang, director al Institutului pentru China de la Școala de Studii Orientale și Africane a Universității din Londra. "Xi a putut și a dat jos un fost membru al Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez (BPPCC). Dar una este ca el să facă acest lucru și cu totul altceva este ca acest lucru să pornească de la o simplă celebritate."

Guvernul chinez s-a străduit să formuleze un răspuns pentru Peng, iar cenzorii din China continentală au blocat televiziunile internaționale care au relatat despre scandal. După ce a eliminat de pe internetul țării postarea și discuțiile despre aceasta, declarația WTA de duminică, prin care a cerut o anchetă privind dispariția ei, a adus problema în centrul atenției internaționale. Curând, vedete din tenis, precum Simona Halep sau jucătoarea americană retrasă Chris Evert, au început să întrebe #WhereIsPengShuai?

În cea mai mare parte a perioadei în care Peng a fost în top, ea a fost implicată într-o relație dificilă cu Zhang, potrivit declarațiilor ei. Relatarea ei despre sex, meciuri de tenis și cine cu soția demnitarului a expus o latură decadentă a fostului vicepremier, de altfel foarte discret. În 2012, el a declarat reporterilor că era doar "un copil sărac" care încerca să "rămână fidel meseriei mele, lucrând cinstit pentru public și servind poporul din toată inima".

"Dezvăluirea lui Peng a dărâmat această fațadă", a declarat Yun Jiang, editor-șef al blogului China Story de la Universitatea Națională Australiană și producător al influentului buletin informativ China Neican. "Arată că liderii PCC nu sunt ca niște sfinți așa cum  sunt prezentați oficial". 

Cât de bolnavă este Regina Elisabeta a II-a. E ceva serios sau o coincidenţă incredibil de regretabilă?

Articole similare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la europarlamentare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la...


Top citite
Captura Instagram

Adrian elicopter de luptă și Iorga s-au certat cu Selly

Captura Youtube

La ce a renunțat Feli pentru muzică: O să fie golul inimii mele întotdeauna

Eminem

Eminem anunță un nou album și declară 'The Death of Slim Shady'

Coachella a luat amendă de 28.000 de dolari din cauza unei artiste. Ce s-a întâmplat

Coachella a luat amendă de 28.000 de dolari din cauza unei artiste. Ce s-a întâmplat

Captura Facebook

Orlando Bloom i-a scris lui Katy Perry „o declarație de misiune”

FOTO: freepik @cofentist_tm

Interzicerea TikTok nu va rezolva problemele legate de influența străină a rețelelor de socializare


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Zendaya ar putea reveni în industria muzicală „într-o zi"

Zendaya a vorbit despre revenirea ei în industria...

pixel