Imagini cu 750 de milioane de dolari care se scufundă. Cât a costat PROGRAMUL ”NEPTUN”, rachetele cu care ucrainenii au lovit crucișătorul ”Moscova”
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Presa de stat rusă a confirmat anterior că ”Moscova” s-a scufundat din cauza atacului de la Marea Neagră.  

Pe rețelele de socializare au apărut fotografii care arată ultimele clipe ale navei de război ”Moscova”.

Din imagini se observă că nava a fost avariată și este înclinată pe o parte.

Rob Lee, un doctorand în studii de război la King's College din Londra , a comentat una dintre fotografiile de pe profilul său de Twitter, spunând că fotografia este foarte probabil să fie autentică. ”Pare o fotografie neprelucrată a Moscovei după ce a fost lovită de rachetele antinavă ucrainene Neptun”, a declarat el. 

Pe 14 aprilie, presa de stat rusă a confirmat că „Moscova” s-a scufundat din cauza atacului de la Marea Neagră și susținea că toți membrii echipajului au fost evacuați de pe navă .

Ziarul independent rus Novaya Gazeta Europe a raportat că aproximativ 40 de marinari au fost uciși într-un atac cu rachetă asupra unei navei de război rusești și că mai mulți erau dispăruți. Au citat-o ​​pe mama marinarului despre care se crede că se afla la bord.  Mama a declarat pentru Gazeta că fiul ei i-a spus într-o convorbire telefonică că nava Moscova a fost lovită de trei rachete sosite de pe teritoriul ucrainean. Novaya Gazeta nu a publicat numele marinarului și al mamei sale. 

Sistemul de rachete antinavă ”Neptun” - RK-360MC

Crucișătorul Moscova este de departe cel mai costisitor echipament distrus în ultima perioadă în timpul unui conflict militar.

Potrivit estimărilor specialiștilor, nava Moscova ar fi costat aproximativ 750 de milioane de dolari, plus costul îmbunătățirilor făcute acum câțiva ani.

Dar cât costă sistemul ”Neptun” de rachete antinavă?

Sistemul Neptun este un sistem dezvoltat de Ucraina în ultimii ani, care este transportat de camioane specializate, al cărui design este o evoluție a rachetei sovietice antinavă Kh-35, la care raza de acțiune, dar și electronica au fost îmbunătățite semnificativ. Rachetele se deplasează la o înălțime de doar câțiva metri față de suprafața apei.

Dezvoltarea întregului complex RK-360MC Neptun, inclusiv rachetele de croazieră și toate echipamentele auxiliare, a costat Ucraina doar 40 de milioane de dolari.

Sumele au fost cheltuite de către DKKB „Luch” pentru a aduce sistemul de apărare de coastă la etapa testărilor, care au fost finalizate cu succes în august 2020, scrie Defence-ua, care îl citează pe  Oleg Korostelov, designer general și director general al Luch.

”<<Neptun>> a costat aproximativ 40 de milioane de dolari – un complex complet, cu toate mijloacele de comunicare, camioane și rachete. Dezvoltarea sistemului nostru de rachete antiaeriene cu rază medie de acțiune va costa aproximativ la fel”, a subliniat Oleg Korostelov.

Armata ucraineană are cel puțin o unitate din aceste rachete, care ar trebui să fie formată din șase vehicule de comandă, șase vehicule de lansare, fiecare cu câte patru rachete de tip R-360, șase vehicule de încărcare cu patru rachete fiecare și șase vehicule de depozitare și aprovizionare, fiecare transportând încă patru rachete - un total de 72 de rachete pe unitate.

Citește și: Moscova, sub ape. Mândria Flotei Mării Negre era numit ”UCIGAȘUL portavioanelor”: Poate scufunda orice navighează!

Articole similare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la europarlamentare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la...


Top citite
Sursa: captură Youtube HappyFishTV

Poate redeveni România relevantă la Eurovision? Mihai Trăistariu: "Delia, Andra sau Loredana ar face furori"

Sursa: captură Instagram, @delia

Vezi ce mănâncă Delia la cafea! Desertul pare delicios /foto în articol

Sursa: Freepik

Horoscop 15 mai 2024. Ce zodie ar trebui să comunice mai mult și ce zodie va fi introvertită /video

Sursa: captură Youtube Lenny Kravitz

Lenny Kravitz, care va împlini în curând 60 de ani, lansează cel de-al 12-lea album. Invitatul special de la UNTOLD

Sursa: captură Youtube Peacock Kids

Shrek, musicalul, vine la București! O poveste magică pentru întreaga familie

Sursa: captură Youtube Mike Oldfield

O legendă a muzicii își sărbătorește ziua de naștere! La mulți ani, Mike Oldfield!


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole
pixel