Importul de gaz rusesc în China a crescut cu 67%
Autor: Elena Didilă
Data publicării:
În primele 5 luni ale anului 2022, livrările de gaze rusești către China au crescut cu 67% față de aceeași perioadă din 2021. Așa a afirmat CEO-ul gigantului gazos rus Gazprom, Alexei Miller.

CEO-ul gigantului gazos rus Gazprom, Alexei Miller a acuzat că sancțiunile UE că sunt cauza problemelor tehnice care au determinat compania să reducă temporar livrările către Germania, Italia și Austria.

Conform relatărilor din presa internațională din ultimele zile, de-a lungul conductelor Nord Stream 1, care transportă gazul rusesc în Germania, există o turbină care trebuie reparată, dar materialele necesare sunt blocate prin oprirea exporturilor către Moscova stabilită de Bruxelles. O problemă similară, spune Miller, se referă la conducta care transportă gaze către Austria și de acolo către Italia, iar debitul acesteia a fost redus la 65% conform anunțurilor Eni.

Aceste întreruperi sunt temporare și nu implică riscuri speciale de securitate energetică

Întrebarea este dacă aceste reduceri de moment sunt preludiul unei acțiuni de represalii mai substanțiale a Kremlinului. Deocamdată, Rusia primește ”semnale” privind livrările de gaze naturale către „unele state membre”, nu ”decizii”, a subliniat comisarul european pentru Economie Paolo Gentiloni, în marja Eurogrupului de la Luxemburg.

"Produsul nostru, regulile noastre. Nu ne jucăm după reguli pe care nu le-am creat. Rusia este un furnizor de energie de încredere pentru prietenii Rusiei", a adăugat Miller, explicând că livrările către China din ianuarie până în mai au crescut cu 67%.

”În viitorul foarte apropiat, cererea de gaze naturale lichide pe piaţa Asia-Pacific va creşte”, a asigurat el.

Până în prezent, însă, Gazprom cu siguranță nu se poate lipsi de clienții săi europeni: în 2021, gigantul rus a livrat 155 de miliarde de metri cubi de gaz celor 27 de țări UE, în special Germaniei și Italiei.

Doar 16,5 miliarde de metri cubi au mers în China. Decalajul este enorm și ar putea dura zeci de ani până când Beijingul va atinge nivelurile de achiziții garantate astăzi de Berlin, Roma și alți clienți din UE.

Oricum, anunţurile Gazprom au favut totuși un efect: preţul gazului pe piaţa europeană a crescut din nou, la niveluri văzute la începutul invaziei ruse a Ucrainei. 

Citește și...

”Probleme tehnice”. Gazprom reduce gazele prin Nord Stream 1. Chisăliță: Dacă persistă, va fi o problemă legată de preț

Rusia crește presiunea energetică asupra Europei, tăind aprovizionarea cu gaze către continent pentru a doua zi consecutiv, o mișcare numită de Germania ca fiind o ”decizie politică” a Moscovei și este ”o strategie de hărțuire și de a provoca creșteri de preț”.

Compania rusă de gaze Gazprom a început joi dimineață să reducă cantitatea de gaz pe care o furnizează Germaniei prin conducta Nord Stream 1.

Reducerea aprovizionării cu gaze a venit după ce compania a anunțat că va reduce cantitatea maximă de gaz livrată de la 167 de milioane de metri cubi pe zi la 100 de milioane de metri cubi.

Cu cea mai recentă reducere, compania a redus cantitatea de gaz din Germania cu aproximativ 60 la sută în două zile, iar Nord Stream 1 este principala conductă de gaze care livrează gaz rusesc în acea țară.

Chisăliță: Dacă persistă, ar fi o problemă legată de preț

Compania energetică rusă susține că reducerea livrărilor este cauzată de lucrările de „reparare” a unităților de compresoare ale companiei germane Siemens, care sunt cruciale pentru funcționarea gazoductului, dar Berlinul a respins această scuză.

”Consecința este diminuarea cantităților care se înmagazinează. Rămâne de văzut dacă doar se invocă o problemă tehnică. Dacă persistă problema, consecințele vor fi reducerea cantităților de gaze înmagazinate, dar și o problemă legată de preț.

O astfel de situație va determina creșteri ale prețurilor la gaze naturale. În următoarele zile ne vom putea seamă dacă este sau nu o problemă tehnică”, declară și expertul în energie Dumitru Chisăliță, într-o intervenție telefonică la B1tv.

Germania: „Avem o alternativă”

Mișcarea Gazprom este „o decizie politică, nu una justificată din punct de vedere tehnic”, a declarat ministrul german al Economiei, Robert Habeck , într-o conferință de presă, potrivit AFP, potrivit RFI.

Lucrările nu ar putea justifica o reducere a livrărilor de gaze de „până la 40%”, a spus Habeck.

El a subliniat că economisirea energiei este „regula zilnică” și că Germania este pregătită „să apeleze la măsuri guvernamentale dacă este necesar”.

Citește mai mult AICI.

Articole similare

Top citite
Paris Hilton se mândrește că nu a avut niciun procedeu estetic: Sunt cu adevărat mândră că sunt complet naturală

Paris Hilton se mândrește că nu a avut niciun procedeu estetic: Sunt cu adevărat mândră că sunt complet naturală

Captura Youtube

Dezvăluiri emoționante despre Whitney Houston: Generozitatea incredibilă și lupta cu faima

Sursa: Diddy, Facebook

Sean 'Diddy' Combs propune arest la domiciliu în apartamentul său din New York

Captura Facebook

Linkin Park lansează al patrulea LP de top „From Zero to Number 1!"

Taxa de 9 dolari pentru a reduce aglomeraţia din Manhattan, aprobată de autorităţile americane

Taxa de 9 dolari pentru a reduce aglomeraţia din Manhattan, aprobată de autorităţile americane

Imagine de Orna de la Pixabay

Inteligența artificială i-a spus unui student să moară! Ce s-a întâmplat cu adevărat



Cele mai noi articole
pixel