Săptămâna Modei masculine de la Paris va fi deschisă de casa Louis Vuitton cu o defilare la Muzeul Luvru
"Am crezut că este o minciună", a povestit Livia Ribeiro, care locuieşte de 27 de ani la Manaus, capitala statului Amazonas, din nordul Braziliei, situată pe malul Rio Negro. "Nu am văzut niciodată aşa ceva", a adăugat ea după ce a observat gravurile rupestre de-a lungul râului, la Praia das Lajes.
Cele mai multe dintre ele înfăţişează chipuri umane, dreptunghiulare sau ovale, cu expresii zâmbitoare sau mai sumbre.
Apele Rio Negro, unul dintre principalii afluenţi ai Amazonului, al cărui debit a atins săptămâna trecută cel mai scăzut nivel din ultimii 121 de ani, au acoperit până acum formaţiunile stâncoase şi arta rupestră de pe acestea.
Deşi descoperirea acesteia ca urmare a secetei i-a încântat pe oamenii de ştiinţă şi pe vizitatorii curioşi, fenomenul ridică totuşi întrebări. "Venim, ne uităm (la gravurile rupestre) şi le găsim splendide. Dar, în acelaşi timp, este îngrijorător", a declarat Livia Ribeiro. "Mă întreb dacă acest râu va mai exista peste 50 sau 100 de ani", a adăugat ea.
Seceta extremă din Amazonia a dus la scăderea nivelului critic al râurilor, ceea ce a creat probleme majore pentru navigaţia fluvială, esenţială pentru aprovizionarea zonelor izolate.
Potrivit experţilor, situaţia este de asemenea agravată de El Nino, un fenomen meteorologic ciclic având originea în Pacific, care reduce formarea norilor şi, prin urmare, precipitaţiile.
În timpul unui episod anterior de secetă, în 2010, gravurile rupestre au fost observate pentru prima dată. Ele constituie un sit arheologic de "mare importanţă", a declarat arheologul Jaime Oliveira, de la Institutul Patrimoniului Istoric şi Artistic Naţional (IPHAN).
O nouă rundă în lupta prinţului...
O nouă rundă în lupta prinţului...
Nicki Minaj le-a lăudat pe...