Trump revoluționează lumea cripto. Bitcoin explodează spre 100.000 de dolari
Bitcoin a stabilit un nou...
Muzeul Picasso din Paris va prezenta începând de marţi o expoziţie dedicată primilor ani din activitatea unui maestru al picturii americane, Jackson Pollock (1912-1956), marcaţi de influenţa exercitată de Pablo Picasso şi de artiştii muralişti mexicani, informează AFP.
Această primă expoziţie organizată în Franţa după 2008, dedicată acestui reprezentant al expresionismului abstract şi triumfului artei americane după cel de-Al Doilea Război Mondial, conţine ”aproximativ 100 de opere, dintre care 40 de pânze majore venite în principal din Statele Unite şi, mai ales, de la MoMA din New York”, a declarat Joanne Snrech, curatoarea expoziţiei.
Intitulată ”Jackson Pollock, primii ani (1934-1947)”, expoziţia prezintă începuturile carierei artistului, marcaţi de influenţa regionalismului - o artă apropiată de teritorii îndepărtate de marile oraşe -, de Picasso şi de muraliştii mexicani, până la primele sale lucrări de tip ”drippings”, stropi de vopsea care au revoluţionat felul de a picta.
”Picasso a contat enorm pentru Pollock şi pentru o întreagă generaţie de artişti. Ei nu s-au întâlnit niciodată, dar fratele mai mare al lui Jackson Pollock, Charles (care era tot pictor - n.red.), i-a trimis reviste în care erau reproduse lucrări ale lui Picasso. El a fost primul intermediar între arta modernă şi fratele său mai mic, căruia i-a oferit un fel de 'picior în prag'”, a declarat curatoarea expoziţiei.
O expoziţie din 1939, intitulată ”Picasso: 40 de ani a artei sale”, vernisată la MoMA din New York şi care a inclus celebra lucrare ”Guernica”, pare să fie evenimentul care a avut ”cea mai mare influenţă” asupra activităţii lui Jackson Pollock, a subliniat Joanne Snrech.
Prima parte a expoziţiei prezintă desene şi tablouri realizate de Jackson Pollock, care reiau motivul măştii şi pe cel al taurului, iar asemănarea lor cu creaţiile lui Picasso este tulburătoare.
O serie de desene ale artistului american, care suferea de tulburare bipolară şi era alcoolic, create pentru psihologul său pentru a fi utilizate ca suport terapeutic, reprezintă o altă mărturie uimitoare a influenţei maestrului spaniol.
Născut în 1912 în Wyoming, un stat rural din vestul Statelor Unite, Jackson Pollock provenea dintr-o familie modestă cu cinci copii şi ”foarte politizată”, a precizat curatoarea expoziţiei pariziene.
S-a mutat la New York în 1930 şi a descoperit acolo un creuzet artistic efervescent, care îl va ajuta să îşi lanseze cariera după o pregătire academică la Art Student League, unde profesorul său, Thomas Bart Benton, l-a inspirat să adopte o utilizare ritmică a vopselei.
Charles şi Jackson au călătorit apoi împreună prin Statele Unite pentru a observa marile cicluri de fresce ale muraliştilor mexicani: Diego Rivera, David Alfaro Siqueiros şi Jose Clemente Orozco.
Acei artişti mexicani au beneficiat la începutul anilor 1930 de numeroase comenzi în Statele Unite, unde au trăit pentru o vreme şi unde au deţinut uneori ateliere, aşa cum a fost cazul lui Siqueiros, alături de care Jackson Pollock a lucrat în primăvara anului 1936.
În ianuarie 1941, o altă expoziţie la MoMA dedicată artelor native americane l-a influenţat, de asemenea, pe Jackson Pollock: peste 1.000 de tablouri şi obiecte de artă au fost atunci prezentate, demonstraţii de picturi pe nisip au fost realizate de artişti Navajo, iar un totem gigantic a fost sculptat şi ridicat în faţa clădirii. Pictorul a început atunci să lucreze pe sol, incluzând astfel motive totemice şi şamanice în operele sale.
Expoziţia de la Paris prezintă şi influenţa asupra artistului a personalităţilor europene exilate în Statele Unite în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi, mai ales, influenţa suprarealiştilor: automatismul - cheia creaţiei artistice în opinia lor - a fost preluat de Pollock în întreaga sa creaţie ulterioară.
O sală este dedicată întâlnirii pe care pictorul american a avut-o în 1942 cu colecţionara şi filantroapa Peggy Guggenheim, care deţinea o galerie la New York, unde expunea bogata colecţie a avangardiştilor europeni alături de creaţiile unor artişti emergenţi, prin care se număra şi Jackson Pollock. ”A fost un moment de cotitură în cariera sa”, a declarat Joanne Snrech.
În 1944, MoMA i-a cumpărat prima lucrare, ”She-Wolf”, care este prezentată în expoziţia de la Paris.
Ultima sală din traseul de vizitare este dedicată evoluţiei sale spre ”drippings”, o multitudine de stropi de vopsea, care amintesc adeseori de caligrafie şi care l-au făcut celebru în întreaga lume, conform Agerpres.
Bitcoin a stabilit un nou...
Billy Ray Cyrus s-a declarat...
În noile sale memorii, Cher: The Memoir, Part One,...
Bitcoin a stabilit un nou...
Billy Ray Cyrus s-a declarat...
În noile sale memorii, Cher: The Memoir, Part One,...