''Indiana Jones egiptean'' anunţă lansarea unui film despre Cleopatra în aceeaşi zi cu o producţie Netflix
Autor: Echipa RadioDCNews
Data actualizării:
Data publicării:
Foarte mediatizatul arheolog egiptean Zahi Hawass, care poartă mereu o pălărie asemănătoare celei purtate de protagonistul francizei cinematografice "Indiana Jones", a anunţat miercuri lansarea unui documentar despre Cleopatra în aceeaşi zi în care Netflix difuzează un film similar, care a stârnit însă furia egiptenilor, informează AFP.

Documentarul de o oră şi jumătate este descris pe canalul de YouTube al regizorului său, Curtis Ryan Woodside, ca fiind o producţie ce relatează istoria "adevăratei Cleopatra", în contextul în care producătorii de la Netflix au ales ca renumita regină egipteană să fie jucată de o actriţă de culoare, stârnind de mai multe săptămâni reacţii virulente în Egipt.

"Era Cleopatra de culoare? Mai întâi, nu am nimic împotriva persoanelor de culoare, dar expun faptele: priviţi aceste regine macedonene, niciuna nu era de culoare", a declarat Zahi Hawass în acel documentar.

Ministrul egiptean pentru Antichităţi s-a pronunţat şi el în acest caz, dând asigurări că regina Cleopatra avea "pielea albă şi trăsături elenistice".

Reţelele de socializare şi mass-media egiptene s-au inflamat imediat după difuzarea unui trailer al filmului "Queen Cleopatra", produs de Jada Pinkett Smith pentru Netflix şi prezentat ca fiind o producţie "bazată pe reconstituiri şi mărturii ale unor experţi".

O petiţie online, intitulată "Opriţi documentarul despre Cleopatra făcut de Neflix, pentru falsificare istorică", a adunat deja peste 40.000 de semnături.

Şi, într-o ţară în care anumite voci cer interzicerea Netflix pentru difuzarea de conţinuturi considerate ofensatoare faţă de Egipt sau faţă de "valorile sale familiale", deputata Saboura al-Sayyed a cerut, încă o dată, Parlamentului din Cairo să interzică această platformă de streaming.

În mod regulat, în Egipt, internauţi şi comentatori denunţă anumite campanii, în principal iniţiate de grupări şi asociaţii afroamericane, ce revendică o origine de culoare şi africană a civilizaţiei faraonice.

Cleopatra a făcut parte din dinastia macedoneană Lagida, provenită din generalul Ptolemeu I, devenit rege al Egiptului în urma împărţirii imperiului lui Alexandru cel Mare.

Deşi legenda spune că regina născută în jurul anului 69 î.e.n. era de o mare frumuseţe, aspectul ei fizic şi culoarea pielii sale rămân în mare parte supuse interpretării.

În 2009, un documentar BBC afirma că renumita regină egipteană avea sânge african, însă acea producţie nu a stârnit pasiuni atât de mari.

Articole similare

Selena Gomez este oficial miliardară

Valoarea netă a Selenei Gomez a depășit 1 miliard de...

Concertele din acest WEEKEND de la RADIODCNEWS

Vă invităm să ascultați cele mai electrizante și...


Top citite
FOTO: Agerpres

Filmul atât de lung încât spectatorii au primit o pauză de 15 minute la premieră

Selena Gomez este oficial miliardară

Selena Gomez este oficial miliardară

Captura Instagram

Michele Morrone a scris un story în limba română: Fac un apel la televiziuni

Sursa - Pexels

Clătite proteice fără făină – micul dejun perfect pentru un boost de energie

Nicușor Dan

Capitala sărbătorește 565 de ani. Nicușor Dan: Va avea loc cel mai mare eveniment de video mapping din lume

FOTO: Pexels

Mierea românească de salcâm, vedeta Festivalului European BIO și al Tradițiilor Locale


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Selena Gomez este oficial miliardară

Valoarea netă a Selenei Gomez a depășit 1 miliard de...

Concertele din acest WEEKEND de la RADIODCNEWS

Vă invităm să ascultați cele mai electrizante și...

pixel