Infecțiile anterioare cu COVID-19 pot oferi protecție împotriva anumitor variante ale răcelii comune - Nou studiu
Autor: Mihai Preda
Data publicării:
O nouă cercetare sugerează că infecțiile anterioare cu COVID-19 reduc riscul de a contracta răceli cauzate de verii mai blânzi ai coronavirusului, ceea ce ar putea oferi o cheie pentru dezvoltarea unor vaccinuri COVID-19 mai largi.

„Credem că va exista un focar viitor de coronavirus,” a declarat Dr. Manish Sagar, autorul principal al studiului publicat miercuri în jurnalul Science Translational Medicine. „Vaccinurile ar putea fi îmbunătățite dacă am putea reproduce unele dintre răspunsurile imunitare oferite de infecția naturală.”, scrie Yahoo News citând Associated Press.

Studiul a analizat testele PCR COVID-19 de la peste 4.900 de persoane care au solicitat îngrijiri medicale între noiembrie 2020 și octombrie 2021. După ajustarea pentru factori precum vârsta, sexul și condițiile preexistente, Sagar a spus că el și colegii săi au constatat că persoanele care au fost anterior infectate cu COVID-19 au avut aproximativ cu 50% mai puține șanse de a avea o răceală simptomatică cauzată de coronavirus, comparativ cu persoanele care erau, la acel moment, complet vaccinate și nu contractaseră încă COVID-19.

Mai multe virusuri cauzează răceli; se crede că coronavirușii sunt responsabili pentru aproximativ 1 din 5 răceli.

Cercetătorii au legat protecția împotriva răcelilor cauzate de coronavirus de răspunsurile celulare de eliminare a virusului pentru două proteine virale specifice. Aceste proteine nu sunt utilizate în majoritatea vaccinurilor actuale, dar cercetătorii propun adăugarea lor în viitor.

„Studiile noastre sugerează că acestea ar putea fi strategii noi pentru vaccinuri mai bune care nu doar să abordeze coronavirușii actuali, dar și orice potențial viitor coronavirus care ar putea apărea,” a spus Sagar de la Boston Medical Center.

Dr. Wesley Long, un patolog la Houston Methodist din Texas care nu a fost implicat în studiu, a declarat că concluziile nu ar trebui să fie văzute ca o critică la adresa vaccinurilor actuale, care vizează proteina „spike” de pe suprafața virusului SARS-CoV-2 care cauzează COVID-19.

Aceste vaccinuri, a spus el, sunt „încă cea mai bună apărare împotriva infecției severe cu COVID-19, spitalizării și decesului.”

Dar a adăugat: „Dacă putem găsi ținte care să ofere protecție încrucișată între mai multe virusuri, putem fie să le adăugăm la vaccinurile specifice sau să începem să le folosim ca ținte de vaccin care să ne ofere o imunitate mai largă dintr-o singură vaccinare. Și asta ar fi cu adevărat grozav.”

Articole similare

Actriţa Jennifer Lawrence, însărcinată cu al doilea copil

 Actriţa americană Jennifer Lawrence este însărcinată cu...

Lionel Richie anunță turneul 2025 Say Hello To The Hits

Lionel Richie revine în Marea Britanie în 2025, ca parte...


Top citite
Astronomii au identificat originea meteoriţilor care au lovit Terra/Freepik

Astronomii au identificat originea meteoriţilor care au lovit Terra

Foto: Instagram Andreea Antonescu

Săndel Bălan a rupt tăcerea despre absența Andreei Antonescu, din spectacolul Andreei Bălan: S-au certat, s-a tăiat filmul

Captura Instagram

Membrii trupei One Direction, ''complet devastaţi'' de moartea lui Liam Payne

Bruce Springsteen

Noul documentar despre Bruce Springsteen are premiera la Londra

Sursa Foto Instagram Iulia Albu

Război tăcut între Iulia Albu și Mihaela Borcea! Ce a dus la ruptura definitivă dintre ele

Britney Spears șochează din nou: Cea mai genială decizie din viața mea a fost să mă căsătoresc cu mine/ Facebook

Britney Spears șochează din nou: Cea mai genială decizie din viața mea a fost să mă căsătoresc cu mine



Cele mai noi articole

Actriţa Jennifer Lawrence, însărcinată cu al doilea copil

 Actriţa americană Jennifer Lawrence este însărcinată cu...

pixel