Infecțiile anterioare cu COVID-19 pot oferi protecție împotriva anumitor variante ale răcelii comune - Nou studiu
Autor: Mihai Preda
Data publicării:
O nouă cercetare sugerează că infecțiile anterioare cu COVID-19 reduc riscul de a contracta răceli cauzate de verii mai blânzi ai coronavirusului, ceea ce ar putea oferi o cheie pentru dezvoltarea unor vaccinuri COVID-19 mai largi.

„Credem că va exista un focar viitor de coronavirus,” a declarat Dr. Manish Sagar, autorul principal al studiului publicat miercuri în jurnalul Science Translational Medicine. „Vaccinurile ar putea fi îmbunătățite dacă am putea reproduce unele dintre răspunsurile imunitare oferite de infecția naturală.”, scrie Yahoo News citând Associated Press.

Studiul a analizat testele PCR COVID-19 de la peste 4.900 de persoane care au solicitat îngrijiri medicale între noiembrie 2020 și octombrie 2021. După ajustarea pentru factori precum vârsta, sexul și condițiile preexistente, Sagar a spus că el și colegii săi au constatat că persoanele care au fost anterior infectate cu COVID-19 au avut aproximativ cu 50% mai puține șanse de a avea o răceală simptomatică cauzată de coronavirus, comparativ cu persoanele care erau, la acel moment, complet vaccinate și nu contractaseră încă COVID-19.

Mai multe virusuri cauzează răceli; se crede că coronavirușii sunt responsabili pentru aproximativ 1 din 5 răceli.

Cercetătorii au legat protecția împotriva răcelilor cauzate de coronavirus de răspunsurile celulare de eliminare a virusului pentru două proteine virale specifice. Aceste proteine nu sunt utilizate în majoritatea vaccinurilor actuale, dar cercetătorii propun adăugarea lor în viitor.

„Studiile noastre sugerează că acestea ar putea fi strategii noi pentru vaccinuri mai bune care nu doar să abordeze coronavirușii actuali, dar și orice potențial viitor coronavirus care ar putea apărea,” a spus Sagar de la Boston Medical Center.

Dr. Wesley Long, un patolog la Houston Methodist din Texas care nu a fost implicat în studiu, a declarat că concluziile nu ar trebui să fie văzute ca o critică la adresa vaccinurilor actuale, care vizează proteina „spike” de pe suprafața virusului SARS-CoV-2 care cauzează COVID-19.

Aceste vaccinuri, a spus el, sunt „încă cea mai bună apărare împotriva infecției severe cu COVID-19, spitalizării și decesului.”

Dar a adăugat: „Dacă putem găsi ținte care să ofere protecție încrucișată între mai multe virusuri, putem fie să le adăugăm la vaccinurile specifice sau să începem să le folosim ca ținte de vaccin care să ne ofere o imunitate mai largă dintr-o singură vaccinare. Și asta ar fi cu adevărat grozav.”

Articole similare

Marius Bațu s-a stins din viață

A fost membru fondator al trupei Poesis, una dintre cele mai iubite formații...

A murit Gabriel Cotabiță

Artistul Gabriel Cotabiță s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani. 


Top citite
Captura Instagram

Mihai Bendeac, mesaj emoționant după dispariția lui Gabriel Cotabiță: Iartă-mă. Deși e prea târziu

Captura Youtube

Andreea Bănică rupe tăcerea despre criticile dure după videoclipul viral cu ea

Captura Facebook

A murit Gabriel Cotabiță

Captura Facebook

Marius Bațu s-a stins din viață

Captura Youtube

Românii, pregătiți pentru alegeri? Ce spun despre viitorul președinte și cei 14 candidați (VIDEO)

Captura Youtube

Gheboasa lansează a doua manea în sprijinul lui Ciucă și PNL. Versuri: Domnul generalul Ciucă pe timp de război/A mers înainte, n-a făcut pași înapoi



Cele mai noi articole

Marius Bațu s-a stins din viață

A fost membru fondator al trupei Poesis, una dintre cele mai iubite formații...

A murit Gabriel Cotabiță

Artistul Gabriel Cotabiță s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani. 

pixel