Ikea raportează un profit mai ridicat, chiar și cu reduceri de preţuri
Inter IKEA, proprietarul celui...
Inflația a crescut la 8,53% în luna februarie, de la 8,35% în ianuarie, iar BNR prognozează o inflaţie de 11,2% la finalul trimestrului II din 2022, de 10,2% la finalul trimestrului III din acest an şi de 9,6% la sfârşitul trimestrului IV din 2022.
Economistul Iancu Guda este de părere că inflația reală este mult mai mare, întrucât în indicele inflației sunt cuprinse o serie de produse și servicii care au prețul, într-un fel sau altul, reglementat sau plafonat.
Expertul evaluează că prețul carburanților ar trebui chiar să scadă ușor în luna următoare
”Acum, prețurile sunt în jurul valorii de 8 lei. Prețurile vor crește peste estimări și în a doua jumătate a anului, dar nimic care să ne inducă o panică exagerată sau să ne schimbe radical modul de viață. Creșterile de preț nu vor crește linear. Eu cred că luna următoare ar trebui să vedem un preț mediu la combustibil undeva la 7,7 lei, având în vedere evoluția din ultima perioadă a barilului de țiței, care a scăzut săptămâna trecută de la 135 de dolari spre 110 dolari/barilul”, spune economistul, la Digi24.
Panica populației din ultimele zile este explicată de Iancu Guda ca fiind generată de mai mulți factori, printre care lipsa de credibilitate a autorităților. ”Pot să confirm că, din punct de vedere al pieței valutare, moneda noastră este stabilă.”
Economistul nu exclude creșteri de prețuri ca urmare a limitării exporturilor din Ucraina dar nu crede că vor fi majorări foarte mari.
”Vedem această panică nejustificată pentru anumite produse (...) Vorbim de majorări de 0,5 lei pe litru, creștere la ulei, care n-ar trebui să ne ducă la panica de a face zeci de litri de stocuri de ulei, care oricum se strică în câteva luni. Mai vreau să spun ceva: stilul de viață sănătos, hai să mâncăm mai mult legume, fructe, că prăjeala asta nu este sănătoasă”, mai spune Iancu Guda.
Citește și: Criza uleiului? Uite câteva REȚETE de mâncare FĂRĂ niciun STROP de ulei
Institutul de Statistică arată că inflația a fost influențată substanțial de prețurile la energia electrică şi gazele naturale pentru populaţie.
"Preţurile de consum în luna februarie 2022 comparativ cu luna ianuarie 2022 au crescut cu 0,6%. Rata inflaţiei de la începutul anului (februarie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 2,1%. Rata anuală a inflaţiei în luna februarie 2022 comparativ cu luna februarie 2021 este 8,5%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2021 - februarie 2022) faţă de precedentele 12 luni (martie 2020 - februarie 2021) este 6,0%", se spune într-un comunicat al INS.
Inter IKEA, proprietarul celui...
Sezonul închirierilor de...
Taylor Swift își extinde...
Billy Ray Cyrus s-a declarat...
În noile sale memorii, Cher: The Memoir, Part One,...