Trupa Coldplay anunță că va susține cel mai mare concert din istoria sa
Anunțul a fost făcut chiar de...
Este vorba despre o injecție, care administrată o dată pe săptămână poate vindeva biala secolului, adică obezitatea.
Marea Britanie testează deja medicamentul, în vreme ce în Statele Unite injecția este deja aprobată încă din vară.
Obezitatea este asociată deseori cu boli grave precum cele cardiovasculare, diabetul sau cancerul, iar vestea bună este că rezultatele sunt spectaculoase. Potrivit analizelor, pacienţii care au folosit deja injecția au pierdut până la 15% din grăsimea corporală.
Medicamentul Wegovy are la bază un hormon, care inhibă pofta de mâncare şi ajută la scăderea în greutate.
Semaglutida trebuie să fie autoinjectată de către pacienți o dată pe săptămână, folosind o seringă preumplută.
Tratamentul imită hormonul glucagon-like peptide-1 (GLP-1), induce senzația de sațietate și astfel reduce consumul de alimente și aportul general de calorii.
Dovezile sugerează o pierdere mai mare în greutate în cazul persoanelor care urmează un program supravegheat de slăbire. Astfel, conform studiilor, persoanele care au primit injeția au slăbit mai mult cu 12% față de cei care au făcut sport și au urmat diete alimentare.
Astfel, cei care vor ajunge să se folosească acest tratament nu vor simţi nevoia să mai mănânce atât de des şi nici atât de mult.
Un avantaj mare este că doza se poate administra acasă, fără medic, în stomac, braţ sau picior.
Dr. Fatima Stanford, specialist în obezitate, susține că: "pentru pacienţi acest medicament o să fie o adevărată schimbare".
"Este o afecțiune care necesită intervenție medicală, are efecte psihologice și fizice și poate afecta calitatea vieții. Dar în ultimii ani NICE a reușit să recomandă o nouă linie de tratamente farmaceutice care au demonstrat că acele persoane care le-au folosit, alături de modificările aduse dietei și exercițiilor fizice, au reușit să își reducă greutatea", spune directorul de program în centrul de evaluare a tehnologiilor medicale de la NICE, Helen Knight.
Pe parcursul studiilor, cercetătorii au observat că pacienţii injectaţi cu acest medicament au pierdut 15% din greutatea corporală, iar cei care au urmat o dietă şi au făcut şi sport, au avut rezultate spectaculoase, cu pierderi de până la 15 kilograme.
În acelaşi timp, cei care au fost trataţi cu medicamente asemănătoare pentru tratarea obezităţii au pierdut doar 2% din greutate.
Dr. Janine Kyrillos, specialist obezitate spune că: "ce este de apreciat la acest medicament, în afară de faptul că pare că ajută la pierderi în greutate semnificative, este faptul că se administrează o injecţie pe săptămână, nu una pe zi".
În Marea Britanie, unde unul din patru adulţi suferă de obezitate, studiile abia au început. 28%dintre adulți sunt obezi și 38% sunt supraponderali. Sistemul public de sănătate din Marea Britanie cheltuiește cel puțin 6,1 miliarde de lire sterline anual pentru problemele de sănătate legate de obezitate.
Evident, ca orice medicament sau tratament, nici acesta nu este lipsit de riscuri. Pacienţii pot avea greţuri, vărsături, dureri abdominale, dar se pot lovi şi de efectul yo-yo.
"Dacă oamenii se opresc din a lua medicamentul, se vor îngrăşa la loc", a mai spus dr. Janine Kyrillos, specialist obezitate.
În ceea ce privește România, cifrele persoanelor cu probleme de greutate nu sunt încurajatoare. Mai bine de jumătate dintre adulţi sunt supraponderali, iar 10% suferă de obezitate, potrivit observatornews.ro.
Anunțul a fost făcut chiar de...
Aproape 12 miliarde de euro...
Încoronarea regelui Charles al...
Billie Eilish a fost aleasă...
Laureatul Premiului Nobel a...
Andreea Bănică nu a mai...