Inteligența artificială transformă sportul: De la competitori la fani, un nou nivel de experiență
Autor: Mihai Preda
Data publicării:
Inteligența artificială (AI) perturbă modul în care trăim și muncim, aducând schimbări fără precedent. Acum, aceasta aduce sportul, atât pentru competitori cât și pentru fani, într-o nouă dimensiune.

"Spunem că tu vezi tenis, noi vedem date. Tu vezi golf, noi vedem date", a declarat Jonathan Adashek, Vicepreședinte Senior, Marketing și Comunicații, la IBM, pentru Euronews Culture la Festivalul Internațional de Creativitate Cannes Lions, scrie euronews.com.

Compania de tehnologie combină fenomenul actual al big data cu puterea AI pentru a oferi sportivilor analize mai detaliate despre performanțele lor și despre cum se compară cu adversarii. 

Dar AI ajută și la îmbunătățirea experienței fanilor, oferind experiențe mai imersive, accesibile și personalizate, în contextul așteptărilor crescute de conținut și schimbărilor în consum.

Anul acesta, Dell și The All England Lawn Tennis Club, care organizează Wimbledon, lansează o nouă funcție AI generativă pentru a oferi fanilor informații despre jucători pe măsură ce avansează în turneu.

Funcția 'Catch Me Up', accesibilă prin site-ul și aplicația Wimbledon, va afișa carduri pre și post-meci, cu povești și analize generate de AI despre jucători. Acestea vor fi personalizate pe baza preferințelor utilizatorilor și a datelor precum locația lor, începând cu jucătorii de tenis preferați.

Pentru conținutul pre-meci, fanii vor primi o analiză a performanțelor recente și a probabilității de câștig. Post-meci, vor fi disponibile statistici cheie și momente importante.

AI generativă va fi folosită la Wimbledon anul acesta pentru a oferi fanilor acces la meciuri dincolo de terenurile principale, inclusiv la evenimentele de tenis în scaun cu rotile. Aceasta face parte dintr-un centru digital de meciuri îmbunătățit, care va genera automat rezumate pre și post-meci.

"Vorbeam cu cineva care a fost jucător de tenis profesionist câțiva ani și a fost clasat pe locul 864 la nivel mondial. Și mi-a spus: 'când jucam, eram mereu pe acele terenuri exterioare și familia mea, care nu putea călători să mă vadă, nu putea urmări meciurile'," a explicat Adashek. 

"Acum, dacă aș juca, familia mea ar putea să mă vadă, prietenii mei ar putea să mă vadă, comunitatea mea ar putea să mă vadă. Poate crea o bază de fani mult mai largă și să aducă mai mulți oameni în sport."

Într-o nouă cercetare realizată de IBM și Morning Consult, 55% dintre fanii globali ai tenisului chestionați au spus că cred că AI va avea un impact pozitiv asupra sportului. Actualizările în timp real, conținutul personalizat și perspectivele unice au fost menționate ca modalități prin care AI generativă ar putea îmbunătăți experiența lor.

Adashek a subliniat că nu doar tenisul este domeniul în care IBM dorește să aducă experiența AI.

"Dacă te uiți la alte activități sportive pe care le facem, cum ar fi Masters, poți să vezi un întreg tur de golf al oricărui jucător din turneu, să-l urmărești în mai puțin de trei minute și să ai comentarii generate de AI în engleză sau spaniolă pentru fiecare lovitură pe care o joacă", a spus el.

Toate aceste schimbări aduse de AI vin în urma pandemiei, care a alimentat creșterea experiențelor augmentate la domiciliu pentru fanii sportului, conectându-i pe spectatori cu acțiunea fizică.

Cu acest impuls digital continuu, ar putea marca începutul sfârșitului pentru publicul live în stadioane și alte locuri?

"Milioane de oameni iubesc să meargă și să urmărească un meci sau un joc, și nu cred că asta se va schimba", a prezis Adashek. "Cred că va oferi doar mai multe perspective pe măsură ce urmăresc."

Articole similare

Actriţa Jennifer Lawrence, însărcinată cu al doilea copil

 Actriţa americană Jennifer Lawrence este însărcinată cu...

Lionel Richie anunță turneul 2025 Say Hello To The Hits

Lionel Richie revine în Marea Britanie în 2025, ca parte...


Top citite
Astronomii au identificat originea meteoriţilor care au lovit Terra/Freepik

Astronomii au identificat originea meteoriţilor care au lovit Terra

Foto: Instagram Andreea Antonescu

Săndel Bălan a rupt tăcerea despre absența Andreei Antonescu, din spectacolul Andreei Bălan: S-au certat, s-a tăiat filmul

Captura Instagram

Membrii trupei One Direction, ''complet devastaţi'' de moartea lui Liam Payne

Bruce Springsteen

Noul documentar despre Bruce Springsteen are premiera la Londra

Sursa Foto Instagram Iulia Albu

Război tăcut între Iulia Albu și Mihaela Borcea! Ce a dus la ruptura definitivă dintre ele

Britney Spears șochează din nou: Cea mai genială decizie din viața mea a fost să mă căsătoresc cu mine/ Facebook

Britney Spears șochează din nou: Cea mai genială decizie din viața mea a fost să mă căsătoresc cu mine



Cele mai noi articole

Actriţa Jennifer Lawrence, însărcinată cu al doilea copil

 Actriţa americană Jennifer Lawrence este însărcinată cu...

pixel