Invazia chineză a Bătrânului Continent: „Sunt peste tot în jurul nostru, iar planul lor este clar. Pierdem miliarde
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Ofițerii de informații occidentali cred că operațiunile chineze pe pământ european devin din ce în ce mai sofisticate și mai cuprinzătoare

Povestea unui ofițer de informații francez de rang înalt, trimis la Beijing, care s-a îndrăgostit de traducătoarea ambasadorului pare desprinsă dintr-un serial de spionaj, dar este cât se poate de reală.

Ofițerul francez a început să trimită inamicului informații clasificate, iar după ceva timp a fost prins și sub acuzare. S-a întors în Franța, iar în 2020 a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru furnizarea de informații unei țări străine.

Pedepsele drastice fac parte din politica oricărei țări, deci și a Franței, de a descuraja viitoare fapte de spionaj, remarcă Financial Times.

Totuși, asta nu împiedică serviciile de spionaj și contrainformații ale Chinei să-și continuie activitatea pe teritoriul statelor europene, Beijingul reprezentând în ochii multor experți o amenințare pentru Europa chiar mai mare decât cea care vine din Rusia.

"Agenții de informații chinezi sunt la fel de periculoși. Mai mult decât atât, operațiunile lor de spionaj sunt acum chiar mai bune decât cele rusești", a confirmat pentru Europa un fost oficial de rang înalt al CIA.

”Nu strigăm „lupul, lupul!", chiar se întâmplă”

Publicația subliniază că China este deja renumită pentru atacurile sale cibernetice avansate, cum ar fi atacul asupra Microsoft din 2021, când 30.000 de organizații din întreaga lume au fost amenințate și s-a dovedit că atacul a fost efectuat de un grup sub auspiciile Beijinglui.

China, desigur, a respins aceste acuzații. Totuși, metoda de colectare a datelor direct pe teren (HUMINT), este cea care îngrijorează cel mai mult Occidentul

Un semnal de alarmă a fost tras, săptămânile trecute, de către șeful serviciului britanic de informații MI5 Ken McCallum și directorul FBI Christopher Wray. Aceștia au avertizat cu privire la creșterea spionajului economic chinez în Occident, într-o conferință comună la Londra.

Șeful MI5 Ken McCallum spune că Partidul Comunist Chinez investește masiv în dezvoltarea spionajului.

„Nu strigăm „lupul, lupul!”, aceasta este o amenințare serioasă pentru securitate”, conchide el.

Spionaj ”de gherilă”

Păreri similare au fost emise și de fostul șef al agenției britanice de informații externe MI6 Alex Younger.

„Rușii fac spionaj de înainte de Uniunea Sovietică. Le place”. Acesta subliniază că chinezii au capacități software mai slabe când vine vorba de inteligență artificială, dar devin periculos de aproape de know-how-ul rusesc.

Un alt ofițer de informații spune că spionajul chinez nu seamănă cu cel rusesc și este foarte greu de spus cine este și cine nu este un agent.

Spre exemplu, o investigație a DW și a partenerilor a constatat că cea mai mare parte dintre cercetătorii chinezi, veniți în Europa la specializare, la întoarcerea în China au fost angajați la Universitatea Națională de Tehnologia Apărării din China.

De exemplu, spionii ruși se concentrează în principal pe oficiali de rang înalt și au dezvoltat numeroase abilități de informații, cum ar fi spargerea informațiilor codificate pentru a afla informații specifice. 

FT subliniază că Europa a expulzat până acum peste 600 de diplomați și ofițeri de informații ruși de la începutul invaziei Ucrainei. Cu toate acestea, o situație similară cu Beijingul ar putea fi semnificativ mai solicitantă, deoarece va fi foarte dificil să se stabilească identitatea tuturor numeroșilor ofițeri de informații.

Pagube uriașe pentru Occident

Pe de altă parte, chinezii își dezvoltă sistemul de spionaj mult mai larg, așa că sunt implicați în influența politică, făcând lobby sau plasând reclame comerciale care schimbă opinia publică sau colectează informații tehnologice. Varianta chineză include o abordare cuprinzătoare, a întregii societăţi.

O estimare arată că daunele cauzate de spionajul industrial al Chinei împotriva companiilor americane este estimată la aproximativ 600 de miliarde de dolari pe an, iar UE consideră că aceste operațiuni costă statele membre circa 50 de miliarde de dolari pe an, dar și pierderea a peste 670 de mii de locuri de muncă.

„Eficiența este foarte importantă pentru informațiile chineze”, spune Nigel Inkster , de asemenea, fost director MI6 și strateg pentru relații internaționale.

Articole similare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la europarlamentare

Traian Băsescu a spus dacă va candida la...


Top citite
Captura Instagram

De ce a fost înmormântat Liam Payne după o lună de la moartea sa

Captura Instagram

George Simion în trending! Maneaua lansată de Tzancă Uraganu face furori pe internet

Papucii cu Grinch care șochează România. Prețul incredibil i-a lăsat pe mulți cu gura căscată

Captura Instagram

Iubita lui Babasha este însărcinată! Au dezvăluit și numele

Captura Youtube

Miley Cyrus a vorbit despre diferența de vârstă dintre ea și iubitul ei, Maxx Morando

Adriana Bahmuțeanu, apel disperat către fiii lui Silviu Prigoană: Dați-mi o șansă să fiu parte din familie

Adriana Bahmuțeanu, apel disperat către fiii lui Silviu Prigoană: Dați-mi o șansă să fiu parte din familie



Cele mai noi articole

Cher și sfatul care i-a schimbat viața Tinei Turner

În noile sale memorii, Cher: The Memoir, Part One,...

pixel