Investigație deschisă după atacurile sabotorilor asupra rețelei de căi ferate de mare viteză din Franța
Autor: Mihai Preda
Data publicării:
Procurorii francezi au deschis o investigație formală după ce sabotorii au atacat rețeaua de căi ferate de mare viteză a Franței, într-o serie de "acte răuvoitoare" care au provocat haos pe cele mai aglomerate linii feroviare ale țării, cu doar câteva ore înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice.

Operatorul feroviar de stat, SNCF, a declarat că incendiatorii au vizat instalații de-a lungul liniilor de mare viteză TGV care leagă Parisul de vestul, nordul și estul țării, iar traficul va fi sever afectat pe tot parcursul weekendului, scrie The Guardian.

"Aceasta este un atac masiv la scară largă pentru a paraliza rețeaua TGV," a declarat SNCF, adăugând că multe servicii vor trebui anulate și situația va dura "cel puțin tot weekendul, în timp ce se fac reparațiile".

Procurorul public din Paris, Laure Beccuau, a anunțat că a fost lansată o investigație privind "deteriorarea deliberată a proprietății susceptibile să afecteze interesele fundamentale ale națiunii" și asocierea criminală.

Atacuri Coordonate și Pagube Semnificative

Operatorul național de trenuri a afirmat că a fost "victima unor acte răuvoitoare simultane peste noapte" în care cablurile de fibră optică esențiale, care rulează de-a lungul șinelor, au fost tăiate și arse. SNCF a îndemnat toți pasagerii care pot să își amâne călătoriile.

Directorul executiv al SNCF, Jean-Pierre Farandou, a declarat că atacatorii au incendiat conductele care transportau cabluri care transmit informații de siguranță pentru mecanici sau controlează mecanismele punctelor de control. "Există un număr mare de cabluri grupate. Trebuie să le reparăm unul câte unul, este o operațiune manuală" care necesită sute de muncitori, a spus el.

Farandou a precizat că cinci dintre "centrele nervoase strategice" ale rețelei TGV au fost vizate pe principalele linii de mare viteză care leagă Parisul de marile orașe provinciale, precum Lille în nord, Bordeaux în sud-vest, Strasbourg în est și Marsilia în sud-est.

Investigația și Măsurile de Securitate

Toate atacurile au avut loc între orele 1 și 5.30 dimineața, au raportat mass-media franceze. Patru dintre ele au reușit, lăsând doar linia sud-estică să funcționeze normal după ce o echipă de întreținere a căilor ferate de noapte a surprins câțiva sabotorii care au fugit, a relatat radio France Info.

"Totul ne face să credem că aceste acțiuni au fost criminale," a declarat ministrul transporturilor, Patrice Vergriete, reporterilor. "Momentul coordonat, autoutilitarele găsite unde oamenii au fugit, incendiatorii care au fost descoperiți la fața locului."

Valérie Pécresse, șefa regiunii Île-de-France, care include Parisul și zona sa înconjurătoare, a spus: "Evident, acest atac nu este o coincidență, a avut scopul de a destabiliza Franța în momentul lansării Jocurilor Olimpice și Paralimpice."

Impactul Asupra Pasagerilor și Jocurilor Olimpice

Prim-ministrul, Gabriel Attal, a declarat că dorește să "le spună francezilor că împărtășesc furia și tristețea lor într-un moment în care își doreau doar un lucru - să se reunească cu familiile, prietenii lor și, pentru unii, să participe la Jocurile Olimpice".

Attal a spus că linia de mare viteză spre sud-vest a fost cea mai grav afectată și un nou orar va fi elaborat cât mai curând posibil. "Această operațiune a fost coordonată," a adăugat el. "Site-urile care au fost vizate au fost centre nervoase. Asta arată o cunoaștere a rețelei."

Prefectul responsabil de poliția din Paris, Laurent Nuñez, a declarat că mai mulți ofițeri vor fi redirecționați către gări vineri. "Întreaga securitate și serviciile de informații din Franța au fost mobilizate," a spus el pentru France Télévisions.

Ministrul sportului, Amélie Oudéa-Castéra, a condamnat vandalismul. "Este complet revoltător," a declarat ea pentru BFMTV. "Să vizezi jocurile înseamnă să vizezi Franța."

Mai multe evenimente olimpice, inclusiv meciuri de fotbal, vor avea loc în stadioane din afara Parisului, inclusiv în Nantes și Bordeaux. Planurile de călătorie ale aproximativ 800.000 de turiști francezi vor fi perturbate în acest weekend. Farandou a spus că a fost o "zi tristă" deoarece familiile vor fi cele mai afectate de atacurile unor "lunatici iresponsabili".

Pe unul dintre cele mai aglomerate weekenduri de plecare în vacanță ale verii, mari mulțimi de pasageri au fost blocate în principalele gări TGV, inclusiv Gare Montparnasse din Paris, care servește Bretania și sud-vestul, după ce trenurile lor au fost anulate.

Trenurile Eurostar din Londra spre Paris au fost, de asemenea, afectate. "Toate trenurile de mare viteză care merg spre și dinspre Paris sunt deviate pe linia clasică," a declarat compania. Un sfert din trenurile Eurostar între Londra și Paris de vineri, sâmbătă și duminică au fost anulate.

Într-un incident aparent nelegat, aeroportul Basel-Mulhouse din estul Franței a fost închis temporar și evacuat după o alertă de securitate și o echipă de deminare a fost desfășurată, au declarat autoritățile locale. Zborurile au fost reluate în cursul după-amiezii.

Atacurile coordonate asupra rețelei feroviare vor crește temerile înaintea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de pe Sena, vineri, când peste 300.000 de spectatori sunt așteptați să se alinieze pe malurile râului, în timp ce o flotilă de barje și bărci de râu va naviga prin inima Parisului.

Aproximativ 45.000 de polițiști, 10.000 de soldați și 2.000 de agenți de securitate privați au fost desfășurați pentru a asigura evenimentul, cu lunetiști plasați pe acoperișuri și drone patrulând din aer.

Articole similare

Selena Gomez este oficial miliardară

Valoarea netă a Selenei Gomez a depășit 1 miliard de...

Concertele din acest WEEKEND de la RADIODCNEWS

Vă invităm să ascultați cele mai electrizante și...


Top citite
FOTO: Agerpres

Filmul atât de lung încât spectatorii au primit o pauză de 15 minute la premieră

Selena Gomez este oficial miliardară

Selena Gomez este oficial miliardară

Captura Instagram

Michele Morrone a scris un story în limba română: Fac un apel la televiziuni

Sursa - Pexels

Clătite proteice fără făină – micul dejun perfect pentru un boost de energie

Nicușor Dan

Capitala sărbătorește 565 de ani. Nicușor Dan: Va avea loc cel mai mare eveniment de video mapping din lume

FOTO: Pexels

Mierea românească de salcâm, vedeta Festivalului European BIO și al Tradițiilor Locale


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Selena Gomez este oficial miliardară

Valoarea netă a Selenei Gomez a depășit 1 miliard de...

Concertele din acest WEEKEND de la RADIODCNEWS

Vă invităm să ascultați cele mai electrizante și...

pixel