Iran. Două actrițe celebre au fost arestate - ce riscă să îndure în detenție. UNICEF a transmis un avertisment
Autor: radiodcnews Team | Dată: 22 noi 2022, 14:48
Iranul este în prezent scena unor orori care ies la suprafață în urma protestelor din țară.

Două actrițe iraniene cunoscute au fost arestate de forțele de securitate după ce și-au arătat sprijinul față de mișcarea de protest care se desfășoară în prezent, în timp ce autoritățile își intensifică represiunea împotriva dizidenților. Hengameh Ghaziani și Katayoun Riahi au fost arestate separat pentru că au susținut public protestele la nivel național, potrivit agenției de știri Tasnim. Începând cu luna septembrie, în Iran au avut loc demonstrații pe scară largă, declanșate de moartea Mahsei Amini, în vârstă de 22 de ani, aflată în custodia poliției morale a Iranului. Amini, o iraniană kurdă, a murit după ce a fost reținută pentru că nu și-a purtat hijabul în mod corespunzător.

Riahi a fost arestat de forțele de securitate iraniene duminică, a informat agenția de știri Tasnim. Actrița, care este cunoscută pentru rolurile sale din serialele de televiziune „Iosif profetul” și „Noaptea a zecea”, precum și pentru filmele „Cina cea de taină”, a postat un videoclip în care s-a afișat fără batic pe 18 septembrie, la două zile după moartea lui Amini. Într-un incident separat, Ghaziani, care este cunoscută în Iran pentru aparițiile ei în filme precum „As Simple as That” și „Days of Life”, a postat sâmbătă un videoclip pe contul ei de Instagram în care apare fără batic, legându-și părul într-o coadă prinsă la spate, notează CNN.

„Acesta poate fi ultima mea postare. Din acest moment, dacă mi se întâmplă ceva, să știți că voi fi mereu alături de poporul Iranului până la ultima mea suflare”, a spus ea în descrierea clipului.

Ghaziani a fost arestată de forțele de securitate în baza unei hotărâri judecătorești la doar o zi după ce videoclipul a fost postat. Ea a fost apoi adusă la parchet și acuzată de acțiuni împotriva securității iraniene și de implicare în activități de propagandă îndreptate împotriva regimului iranian, potrivit agenției de știri Fars, afiliată statului.

UNICEF trage un semnal de alarmă în privința copiilor și a minorilor care au murit în urma protestelor

Agenția Națiunilor Unite pentru copii, UNICEF, a declarat că rămâne profund îngrijorată de rapoartele despre copiii uciși, răniți și reținuți în Iran, a transmis vineri într-o declarație, adăugând că decesele raportate ale copiilor de la protestele antiguvernamentale „trebuie să înceteze .”

„Se estimează că 50 de copii și-au pierdut viața în tulburările publice din Iran”, a scris UNICEF în declarația citată de CNN.

Acest anunț vine în timp ce protestele din Iran au continuat de mai bine de două luni și pe fondul apelurilor din ce în ce mai insistente din partea protestatarilor și activiștilor online către UNICEF, Amnesty International și alte organizații pentru drepturile omului pentru a lua măsuri cu privire la încălcările drepturilor omului și crimele împotriva copiilor care au loc în Iran. Citește continuarea pe DC News

Articole similare

Italia blochează robotul conversaţional ChatGPT

Autorităţile italiene au anunţat vineri că au decis să...


Top citite
Cum era un spectacol a lui Jimi Hendrix. Și-a ars chitara pe scenă (VIDEO)

Cum era un spectacol a lui Jimi Hendrix. Și-a ars chitara pe scenă (VIDEO)

Momentul ULUITOR dintre Tom Jones și Elvis Presley: Cum naiba poți să cânți așa? / Captura Youtube

Momentul ULUITOR dintre Tom Jones și Elvis Presley: Cum naiba poți să cânți așa?

https://www.freepik.com/

Dr. Mihaela Bilic a explicat de ce „fără gluten nu înseamnă mai bun”: Credem că oferă beneficii, dar e invers!

foto pexels

Salarii uriașe în spatele inteligenței artificiale: Locuri de muncă plătite cu peste 300.000 de euro pe an. Inginerii n-au nevoie de diplomă de licență

Astăzi se împlinesc 90 de ani de la naşterea poetului Nichita Stănescu

Italia blochează robotul conversaţional ChatGPT / Photo by Pixabay

Italia blochează robotul conversaţional ChatGPT


Cele mai noi articole

Italia blochează robotul conversaţional ChatGPT

Autorităţile italiene au anunţat vineri că au decis să...