Iranul dă asigurări că are capacitatea tehnică de a produce o bombă nucleară
Autor: Elena Didilă
Data publicării:
Iranul dispune de capacitatea tehnică de a produce o bombă atomică, dar nu are nicio intenţie să facă acest lucru, a susţinut luni şeful agenţiei iraniene pentru energie atomică, Mohammad Eslami, citat de agenţia de presă Fars.

Eslami a reiterat comentariile făcute în luna iulie de Kamal Kharrazi, consilier al liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, scrie Agerpres.

Afirmaţiile lui Kharrazi sugerau că Teheranul ar putea fi interesat să se doteze cu arme nucleare, lucru negat în mod constant de Iran în trecut.

Aşa cum a menţionat dl. Kharrazi, Iranul are capacitatea tehnică de a construi o bombă atomică, dar un asemenea program nu se află pe agendă, a spus Mohammad Eslami.

Iranul deja produce deja uraniu îmbogăţit la 60%, mult peste plafonul de 3,67% stabilit în acordul internaţional încheiat în 2015 de Teheran şi marile puteri. În 2018, fostul preşedinte american Donald Trump a retras SUA din acordul respectiv.

Documentul semnat în 2015 de Iran, pe de o parte, şi SUA, Franţa, Marea Britanie, Germania, Rusia şi China, pe de altă parte, este o înţelegere politică, nu un tratat cu obligativitate juridică. El prevede ridicarea sancţiunilor economice internaţionale împotriva Iranului în schimbul impunerii unor limite stricte programului său nuclear care ar trebui să-l împiedice să se doteze cu bomba atomică.

Pentru producerea unei bombe de acest fel este nevoie de uraniu îmbogăţit la 90%. 

SUA și Israelul au semnat o declarație comună prin care se angajează să împiedice Iranul să achiziționeze arme nucleare

Cei doi lideri au semnat declarația după ce au avut o întâlnire la Ierusalimul de Vest în a doua zi a turneului de patru zile al lui Biden în Orientul Mijlociu, urmată de un summit virtual cu liderii Indiei și Emiratelor Arabe Unite. 

Un NU categoric înarmării Iranului cu arme nucleare

Declarația spune că SUA vor folosi ”toate elementele puterii naționale” disponibile pentru a împiedica Iranul de a se înarma cu arme nucleare. Declarația comună include, de asemenea, angajamentul Washingtonului de a continua ajutorul militar al SUA Israelului.

Un pachet record de ajutor de 38 de miliarde de dolari a fost semnat în 2016 sub administrația fostului președinte american Barack Obama, când Biden era vicepreședinte.

Potrivit Al Jazeera, în cadrul unei conferințe de presă organizată după semnarea acordului, atât Biden, cât și Lapid au vorbit despre sprijinul lor pentru relația dintre SUA și Israel și despre amenințarea percepută din Iran.

”Singura modalitate de a opri un Iran nuclear este dacă Iranul știe că lumea liberă va folosi forța”, a spus premierul israelian, Lapid.

Biden mizează pe diplomație 

Biden, între timp, a declarat că diplomația este cea mai bună modalitate de a împiedica Iranul să obțină arme nucleare, dar a reiterat ceea ce a spus că este o ”garanție” pentru a oferi securitate pentru Israel.

Declarație simbolică

Cu toate acestea, declarația este relativ simbolică și mai degrabă o reafirmare a opoziției SUA și Israelului față de ambițiile nucleare ale Iranului. Discuțiile dintre Iran și puterile occidentale pentru restabilirea unui acord nuclear din 2015 nu au progresat de luni de zile, Teheranul și Washingtonul pasând vina reciproc pentru impasul creat.

Iranienii insistă că programul lor nuclear este pașnic și că nu au intenția de a construi o bombă nucleară. Se crede că Israelul are propriile sale arme nucleare, dar nu a confirmat-o niciodată în mod public.

Biden a sosit în Israel miercuri, în primul său tur în regiune de la preluarea mandatului în 2021.

Ajuns pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, Biden a fost întâmpinat călduros de oficialii israelieni.

”Nu trebuie să fii evreu pentru a fi sionist”, a spus Biden în remarcile sale de deschidere. ”Legătura dintre poporul israelian și cel american este adâncă... Sunt mândru să spun că relațiile SUA cu Israel sunt mai profunde și mai puternice decât au fost vreodată”, a mai declarat Președintele SUA, Joe Biden.

Articole similare

Top citite
Captura Facebook

Melodia "Cotton Eye Joe" ajută trupa Rednex să doboare recordul de pe YouTube

Foto: Pexels.com

După COVID, OMS defineşte boala răspândită "prin aer"

Captura Facebook

Un strănepot îndepărtat al lui Napoleon I, candidat pentru Parlamentul European

Foto: Pixabay

Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii

Taylor Swift

Taylor Swift a lansat vineri un nou album, care ar putea stabili noi recorduri

Ringo Starr anunță un turneu de toamnă/Facebook

Ringo Starr anunță un turneu de toamnă


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole
pixel