Iranul ne liniștește: Are capacitatea de a produce bomba nucleară, dar nu are nicio intenţie să facă acest lucru
Autor: , Ciprian Dumitrache | Dată: 01 aug 2022, 11:42
Șeful agenţiei iraniene pentru energie atomică susține că Iranul ar putea să producă bomba atomică, dar nu dorește acest lucru.

Iranul dispune de capacitatea tehnică de a produce o bombă atomică, dar nu are nicio intenţie să facă acest lucru, a susţinut luni şeful agenţiei iraniene pentru energie atomică, Mohammad Eslami, transmite Reuters și Agerpres.

Eslami a reiterat comentariile făcute în luna iulie de Kamal Kharrazi, consilier al liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.

Afirmaţiile lui Kharrazi sugerau că Teheranul ar putea fi interesat să se doteze cu arme nucleare, lucru negat în mod constant de Iran în trecut. Aşa cum a menţionat dl. Kharrazi, Iranul are capacitatea tehnică de a construi o bombă atomică, dar un asemenea program nu se află pe agendă, a spus Mohammad Eslami.

Iranul deja produce deja uraniu îmbogăţit la 60%, mult peste plafonul de 3,67% stabilit în acordul internaţional încheiat în 2015 de Teheran şi marile puteri.

În 2018, fostul preşedinte american Donald Trump a retras SUA din acordul respectiv. Documentul semnat în 2015 de Iran, pe de o parte, şi SUA, Franţa, Marea Britanie, Germania, Rusia şi China, pe de altă parte, este o înţelegere politică, nu un tratat cu obligativitate juridică. El prevede ridicarea sancţiunilor economice internaţionale împotriva Iranului în schimbul impunerii unor limite stricte programului său nuclear care ar trebui să-l împiedice să se doteze cu bomba atomică.

Pentru producerea unei bombe de acest fel este nevoie de uraniu îmbogăţit la 90%.

Răspuns pentru Borrell

Iranul a răspuns propunerii înaltului diplomat al Uniunii Europene Josep Borrell, care vizează salvarea acordului nuclear de la Teheran din 2015 cu puterile mondiale și caută o încheiere rapidă a negocierilor, a declarat duminică principalul negociator nuclear iranian.

„Ne-am împărtășit ideile propuse, atât pe fond, cât și pe formă, pentru a deschide calea pentru încheierea rapidă a negocierilor de la Viena”, a scris Ali Bagheri Kani pe Twitter, fără a oferi mai multe detalii despre poziția Iranului.

Suntem pregătiți să încheiem negocierile într-un timp scurt, dacă cealaltă parte ar fi pregătită să facă același lucru”.

Marți, Borrell a spus că a propus un nou proiect de text pentru a reînvia acordul prin care Iranul și-a redus programul nuclear în schimbul scutirii de sancțiunile economice. Citeste mai mult

Președintele american de atunci, Donald Trump, a renunțat la acord în 2018 și a reimpus sancțiunile SUA, determinând Iranul să încalce limitele nucleare ale acordului.

Articole similare

Top citite
Visarion Alexa

Profesor universitar, întrebare cheie în cazul preotului Visarion Alexa: M-a frapat un aspect

Nadine Voindrouh

Celebra Nadine: Am fost certată de compania de electricitate pentru că deși am scăzut cu 23% consumul electric nu e suficient

Șmecherie cu facturile uriașe la energie. Elena Cristian: Și eu am fost victimă. Este o încălcare a legii. Instituțiile statului ar trebui să se autosesizeze imediat

Alexe

Marea greșeală în cazul preotului Visarion Alexa. Ce nu spune nimeni

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (RODNAE Productions)

Care sunt cele mai bune mezeluri. Bilic: Are cele mai puține calorii

Foto: pexels, Mark Vegera

Oamenii de știință susțin că nu ar trebui să ucidem niciodată un păianjen în casa noastră. Iată de ce


Cele mai noi articole